Menu 

Jedna od sigurn najvećih nedoumica mladih budućih majki je sigurno ishrana tokom trudnoće. To da li ćete u trudnoći morati napraviti neke drastične promjene kad je u pitanju vaš način ishrane zavisi od toga kako ste se hranili pre nego što ste ostali trudni, a mi ćemo vam odgovoriti na neke od najčešćih nedoumica.

Zdrava ishrana je dobra osnova za zdravu trudnoću, a zdrava ishrana podrazumeva unos nutrijenata koji su neophodni bebi da bi se razvijala i rasla. Obroci tokom dana bi trebalo da sadrže različite grupe hrane.

Voće i povrće. Potrudite se da jedete između pet i sedam porcija povrća i voća dnevno a preporučljivo je da prednosta date povrću ispred voća. Pored svežeg možete koristiti i zamrznuto ili konzervisano voće i povrće posebno ako ste trudni u zimu kada izbor na tržnicama nije baš najbogatiji. Smoothiji menjaju jedan obrok tako da i njih možete piti, ali budite oprezni sa sokovima i nemojte ih konzumirati u velikim količinama jer oni mogu uticati na nivo šećera u krvi.

Pregnant woman in kitchen eating a salad smiling

Hrana bogata skrobom. Ovde se ubraja povrće koje je bogato skrobom poput krompira i integralnih žitarica poput smeđe riže i kinoe. Kad je u pitanju hleb i testenine oni takođe spadaju u ovu grupu i naša preporuka vam je da uvek birate integralne proizvode pre onih od belog brašna.

Hrana bogata proteinima. Ovde se misli na meso, ribu, jaja i mahunarke. Nutricionisti preporučuju dve porcije ribe nedeljno, ali pripazite na onu ribu koja ima velike količine žive u sebi.

Mlečni proizvodi. Mleko je tokom trudnoće obavezno jer sadrži velike količine kalcijuma, ali birajte one proizvode sa manjim procentom masnoće kao i one koji u sebi nemaju dodanog šećera. Isto tako trudne ci bi trebalo da izbegavaju mlečne proizvode koji nisu pasterizovani.

Veliki broj ljudi pati od nedostatk joda, a kod trudnica je to posebno izraženo, a jod je mineral koji igra veoma važnu ulogu u razvoju mozga bebe. On se nalazi u mlečnim proizvodima i morskim plodovima i soli.

Unos kalorija u trudnoći

Poitanje koje muči gotovo svaku trudnicu je sigurno ono: „Treba li zaista da jedem za dvoje sada kada sam trudna?“. Odgovor je jednostavan, kada ste trudni telo na bolji način troši energiju koju dobijamo is hrane što znači da vam dodatne kalorije nisu potrebne tokom prvih šest meseci i to je ono u šta treba da verujete bez obzira na to šta vam drugi pričaju.

555592892_ed7ca89328_z

Tokom poslednjeg tromesečja trudnoće biće vam potrebno oko 200 dodatnih kalorija da biste podstakli razvoj vaše bebe. 200 kalorija je ekvivalent za :

  • Nekoliko ovsenih keksića sa avokadom.
  • Lepinju sa humusom.
  • Šnitu tosta sa pasuljem.

Vaš apetit treba da vam bude glavni vodič kad je u pitanju unos kalorija, a sigurno ćete primetiti kako apetit na početku i pred kraj trudnoće nije isti. Prvih nedelja trudnoće sve su prilike da vam apetit drastično opadne zbog mučnina i povraćanja, a zna se desiti da tokom ovog perioda žene izgube na kilaži. U drugom delu trudnoće, apetit se obično vraća na ono kakav je bio pre nego što ste ostali trudni, a kako se bude bližio sami dan termina sve su prilike da će apetit rasti. Ako vas u trudnoći muči žgaravica onda se preporučuje da jedete češće, ali nešto manje porcije. Pobrinite se da te porcije sadrže raznovrsne namirnice i da na tanjiru imate dobar balans između proteina, skroba, voća i povrća jer to je ono što je najbitnije ukoliko se plašite da ne dobijete puno kilograma, a da bebi obezbedite sve potrebne nutrijente.

Kad su u pitanju suplementi to će vam lekar propisati sve neophodno i nemojte kupovati ništa na svoju ruku. Za početak ćete verovatno dobiti folnu kiselinu, vitamine B, a ukoliko bude potrebno lekar će vam preporučiti i neke dodatne suplemente.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar