Menu 

Bebe kojima telesna težina padne ispod normalnih vrednosti se suočavaju sam mnogim zdravstvenim problemima kako u prvoj godini života tako i u daljoj budućnosti. Saznajte koje su to opasnosti male porođajne težine kod beba.

U malu porođajnu težinu ubraja se kilaža ispod 2,5 kilograma, a obično je imaju bebe koje su rođene pre vremena ili bebe koje su male za svoju gestacijsku starost.

Čak i bebe koje su rođene sa normalnom porođajnom kilažom, a koje u narednom periodu ne uspevaju dobiti određenu težinu takođe se mogu suočiti sa ozbiljnim zdravstvenim rizicima.

Bitno je znati da efekat male bebine težine zavisi i od samog uzroka zašto je ona takva.

Mala porođajna težina zbog prevremenog poroda

Bebe koje su rođene pre termina obično počinju život van materice iako na to još uvek nisu sasvim spremne. Kod ovih beba pluća su uglavnom nedovoljno razvijena što može izazvati probleme sa disanjem. Isto tako prevremeno rođene bebe imaju i nedovoljno razvijen digestivni sistem koji obično nije u stanju da probavi i apsorbuje hranu.

dreamstime_s_34570952

Zbog nerazvijenosti imunog sistema ove bebe su podložnije infekcijama, a obično im je potrebna i veštačka pomoć pri disanju jer zaboravljaju da dišu.

Mnogi tretmani koji sedaju prevremenim bebama mogu ostaviti trajne posledice po bebino zdravlje.

Mala porođajna težina beba koje su male za svoju gestacijsku starost

Bebe koje su male za svoju gestacijsku starost obično nisu dobijale dovoljnu količinu potrebnih nutrijenata dok su bile u materici, a efekat porođajne težine je potpuno drugačiji nego kod prevremeno rođenih beba iako su možda rođene sa potpuno istom porođajnom težinom.

Bebe sa ovim problemom mogu imati malu porođajnu težinu, ali i normalan obim glave i dužinu. Ako se bebi nakon poroda daje dovoljna količina nutrijenata, beba veoma brzo može nadoknaditi svoju kilažu i to bez ikakvih posledica u budućnosti.

dreamstime_s_2467608

Slaba kilaža nakon porođaja

Pedijatar bebu u prvih 12 meseci života može okarakterisati i kao da neuspešno napreduje. Beba koja ne napreduje dobro i ne dobija dovoljan broj kilograma može biti slaba, podložna infekcijama i susresti se sa poteškoćama u svladavanju nekih normalnih prekretnica kao što su sedenje, puzanje i hodanje. Neuspešno napredovanje može izazvati i poteškoće u govoru i socijalizaciji.

Iz razloga što se bebin mozak najviše razvija u prvoj godini života, neophodno je da beba dobro napreduje da ne bi patila od trajnih posledica.

Normalne varijacije

Nemaju sve bebe male porođajne težine dugoročne ili kratkoročne probleme sa zdravljem. Neke bebe su jednostavno  genetski sitnije i mršavije građe. Dojene bebe mogu dobijati manje težine od beba koje su hranjene zamenskim mlekom nakon šest meseci života.

Posavetujte se sa pedijatrom vaše bebe ukoliko ste zabrinuti da li beba dobija dovoljno težine ili ne.

dreamstime_s_5230036

Normalne vrednosti

Zdrave bebe mogu da se razvijaju na potpuno različite načine, ipak postoji neki šablon po kome se može odrediti da li beba napreduje dobro.

O rođenja do 6. meseci života beba može rasti od 1,5-2,5 centimetara mesečno, a može dobijati od 140-200 grama nedeljno.

Očekujte da beba do petog meseca života udvostruči porođajnu težinu.

Od 6-12 meseci života beba bi trebalo da raste 1 centimetar mesečno, a na težini dobija od 85-140 grama nedeljno.

Do prve godine života bebina težina bi trebalo da bude tri puta veća nego na porođaju.

Ukoliko se ove vrednosti ne poklapaju sa razvojnim putem vaše bebe ne treba da brinete ukoliko dete redovno vodite na kontrole i ukoliko vam vaš pedijatar ne ukaže na problem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar