Menu 

Zašto ne biste topili kilograme, oblikovali tijelo i uz to naučili nekoliko dobrih poteza za samoodbranu? To možete sa ovom petominutnom vježbom.

Odlična je za jačanje tijela i sticanje samopouzdanja. Iako vam se čini da bi ste se u susretu sa nasilnikom zaledili, sa ovim vježbama nećete sigurno. Jer, u pravom trenutku, vaš odbrambeni mehanizam će reagovati i instinktivno će posegnuti za ovim potezima, koji vas mogu u kritičnoj situaciji spasiti.samoodbrana1

Svaki od ovih poteza ponovite 10 puta, mijenjajući strane sve dok ne zaokružite pet minuta vježbanja. Naravno, možete i duže. Dokle god imate snage. Savjetujemo rastezanje prije i poslije vježbe. (Uputstva potražite u galeriji)

1. Stanite sa blago razdvojenim nogama i ispruženim rukama. Podignite lakat desne ruke. Lijevom rukom se uhvatite za šaku desne (ruke su vam u ravnini sa prsima). Napravite mali iskorak lijevom nogom i lijevom rukom gurajte desnu kao da izvodite udarac laktom. Ponovite 10 puta. Isto uradite i sa drugom rukom.

2. Ova vježba je slična prvoj, samo što tijelo naginjete malo naprijed i laktom ne napadate u stranu već u visinu, kao da ćete protivnika udariti u nos.

3. Stanite sa nogama raširenim u ravnini sa ramenima, koljena blago savijte. Iskoračite sa rukom ispruženom ispred sebe kao da nekoga odgurujete dlanom. Istovremeno iskoračujte i “ispaljujte” ruku, gurajte zamišljenog protivnika 10 puta. Isto učinite sa drugom rukom.

4. Jedna noga neka vam je pomjerena blago unazad u odnosu na drugu. Ruke podignite stisnute u šake, sa blago savijenim laktovima ispred sebe i malo savijte glavu. Koljeno “ispalite” ispred sebe i udarite zamišljenog nasilnika. Tako podižite i spuštajte nogu, zamišljajući udarac, 10 puta. Ponovite isto sa drugom nogom.

5. Stanite sa nogama raširenim u ravnini sa ramenima. Ruke do laktova držite uz tijelo. Stisnite šake i “ispaljujte” laktove iza sebe kao da udarate protivnika koji stoji iza vas, u grudi ili stomak. Ponavljajte 10 puta.

Mislite li da ovo može pomoći? Da li ste vi učile neke poteze samoodbrane?

(Još dobrih vježbi potražite OVDJE)

Foto galerija: Fitness Magazine

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar