Menu 

Jeste li se ikad zapitali zašto sati i sati provedeni u teretani ne daju željene rezultate? Možda vežbe koje radite prosto ne deluju kad je vaš oblik tela u pitanju?

Obratite pažnju i fokusirajte se na vežbe, koje su namenjene upravo za vaš oblik tela, a mi ćemo vam naravno pomoći. Za početak razmislite, koji oblik najbolje opisuje vaše telo, pogledajte vodič i odredite ga.

Oblik peščanog sata

– Da li se lako gojite, a veoma teško gubite kilograme?

– Jesu li vam kukovi širi od ramena?

– Da li imate jaku strukturu kostiju?

– Da li vam je pojava zaobljena?

– Jesu li vam ekstremiteti kratki u odnosu na torzo?

Atletski oblik tela

– Imate li sposobnost da nakupljate naslage masnog tkiva oko stomaka?

– Jesu li vam ramena malo šira od kukova?

– Jesu li vam kosti teške i krupne?

– Jesu li vam ekstremiteti proporcionalni u odnosu na torso?

Ravan oblik tela

– Predstavlja li vam izazov dobijanje kilograma i mišićne mase?

– Jesu li vam ramena i kukovi jednake širine?

– Imate li osetljive kosti?

– Jesu li vam ekstremiteti nejaki?

oblici tela

Kad ste odredili kojeg je tačno oblika vaše telo možete krenuti i sa ispravnim načinom vežbanja.

Koje su to vežbe za vaše telo?

Ako je vaše telo oblika peščanog sata najbolje bi bilo da praktikujete vežbe koje će podizati otkucaje srca i ubrzavati metabolizam čak i nakon što napustite teretanu. Izaberite vežbe visokog inteziteta,koje će stimulisati telo da troši sopstvene zalihe masti.

2-3 puta sedmično vežbajte sa utezima.

3-5 puta sedmično praktikujte kardio vežbe (trčanje, brzo hodanje, plivanje, vožnju biciklom) 20-45 minuta.

Jedite 6 manjih obroka u toku dana radije nego tri velika, na taj način ćete poboljšati metabolizam i lakše ćete sagorevati kalorije.

Ako vam je telo atletske građe vi ne treba preterano da brinete oko toniranja mišića. Vi treba balansirate između napornijih i lakših vežbi da bi vam se mišići pravilno razvili.

Što se tiče treninga sa utezima radite 2-3 seta vežbi sa ponavljanjima od 8-12 puta, sa odmorom između setova od 45 sekundi, 2-3 puta sedmično.

Kardio vežbe praktikujte 3-4 puta sedmično s tim da menjate nivo intenziteta. Nekad neka to bude šetnja, a nekad trčanje.

U ishranu unosite dovoljno proteina i celovitih žitarica.

Ako vam je telo ravnog oblika i veliki vam je problem da dobijete mišićnu masu fokusirajte se na vežbe jačanja i uključite dosta utega u vežbanje. Na taj način ćete preventivno ublažiti mogućnost povreda. Uključite i yogu ili thai-chi da biste smanjili rizik od osteoporoze.

Vežbajte utezima, počnite slabijim intenzitetom, a kasnije povećavajte. U početku radite vežbe u 2-3 seta od 6-10 ponavljanja sa pauzama od 60 sekundi.

Kardio vežbe radite svega tri puta sedmično i to one veoma slabog intenziteta (hodanje) zbog vašeg brzog metabolizma, koji vam otežava da dobijete mišićnu masu.

Jedite dobro balansiranu hranu punu zdravih nutrijenata.

Bilo kojeg oblika da je vaše telo iz svoje ishrane bi trebalo da izbacite šećere i brzu hranu. Poslednji obrok u danu neka vam bude najmanje 3-4 sata pre spavanja i pijte preporučene dnevne količine vode.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar