Menu 

Razvojni put svake žene propraćen je dobitkom menstruacije, a od tog trenutka i gomilom pitanja koja nas muče, a vezana su za ovu pojavu. Mi vam danas na neka od njih odgovaramo.

Zašto mi je izostala menstruacija? Zašto sam dobila dva puta ovaj mesec? Zašto je oticanje tako obilno? Sve su to pitanja sa kojima se svaka žena makar jednom susrela. Saznajte šta vam to vaše telo poručuje neredovnim menstrualnim ciklusom.

Redovan ciklus

Žene bi trebalo da imaju menstruaciju jednom u mesec dana koja traje 3-7 dana, s tim da bi savršeno tačan ciklus od prvog dana trenutne do prvog dana naredne menstruacije trebalo da broji 28 dana. Sa godinama, žene mogu čak predvideti i tačno vreme u koje će dobiti menstruaciju.

Svaka promena u krvarenju i svako i najmanje krvarenje mimo ciklusa smatra se neredovnim. A to uključuje kašnjenje, prerani početak ciklusa pa sve do pojačanog krvarenja. Ukoliko nemate problema sa PMS-om u neregularne cikluse ubrajaju se i jaki stomačni grčevi i nadutost.

Šta je uzrok neredovnim menstruacijama?

mesntruacija2

Svaka žena će makar jednom u životu doživeti neku promenu kad je u pitanju menstrualni ciklus i tu se uglavnom radi o bezopasnim promenama, ali je veoma važno da utvrdite gde leži pravi razlog.

Prvi i najčešći razlog za izostanak ili kašnjenje menstruacije je svakako trudnoća. U nekim slučajevim potpuno izostane dok se u drugim se obim otoka jako smanji. Ako imate razlog da sumnjate na trudnoću neka to bude prvo što ćete isključiti sa liste mogućih razloga.

Drugi najčešći razlog nepravilinih menstruacija je stres, najrasprostranjenija „bolest“ današnjice. Naime, hormon stresa kortizol direktno utiče na to koliko estrogena i progesterona telo proizvodi. Ako je nivo kortizola u krvi prevelik velika je verovatnoća da se ciklus poremetiti.

Ako ste naglo dobili ili izgubili kilograme te promenili način ishrane sigurno ćete promeniti i nivo određenih hormona koji će promeniti vreme ovulacije.

Preterano vežbanje i fizička aktivnost takođe mogu poremetiti ciklus. Našem telu je potrebna energija za vreme ciklusa, ako izgubite previše energije za vreme vežbanja telo neće imati snage za „one dane“.

Iako kontracepcijske pilule poprilično regulišu ciklus, telu je potrebno određeno vreme da se na njih navikne pa se prvih nekoliko meseci možete susresti sa neredovnim ciklusom.

Jetra pomaže regulisanje menstrualnog ciklusa probavljajući estrogen i progesteron. Prevelik unos alkohola može poremetiti rad jetre pa time i redovan menstrualni ciklus.

menstruacija3

Najčešća zdravstena komplikacija zbog kojima je ženama ciklus neredovan jeste sindrom policističnih jajnika. Ovo stanje je uzrok pojave cista na jajnicima što može izazvati debljanje, nekontrolisan rast dlačica, perut i neplodnost. Žene koje pate od ovog sindroma su pod većim rizikom da obole od endometrioze, raka jajnika i bolesti srca.

Menopauza je takođe jedan od razloga poremećenog mestrualnog ciklusa, a oni mogu početi čak deset godina pre potpunog prestanka menstruacije.

Ako ste nedavno bili bolesni, uzimali ste antibiotike ili neke druge lekove, ciklus može da vam kasni dva do tri dana i sve to jer većina lekova utiče na produkciju estrogena i progesterona.

Objasnite vašem ginekologu sve simptome koje imate i s njim u dogovoru odredite kako da poravite vaše stanje. U nekim slučajevima su to hormonski suplementi, a u nekim samo promena ishrane i životnih navika.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar