Menu 

Nesanica može predstavljati veliki problem, može nas usporiti u svakodnevnom obavljanju poslova i normalnom funkcionisanju. Uprkos tome mnogi ljudi izbegavaju lekove za nesanicu. Probajte naš prirodni pristup.

Protiv nesanice treba da se počnete boriti nekoliko sati pre odlaska na počinak. Za početak porbajte jesti hranu bogatu triptofanom, amino kiselinom koja proizvodi serotonin, a serotonin nam pomaže da zaspimo. Hrana veoma bogata triptofanom jeste piletina, ćuretina i banane. Ugljikohidrati, s druge strane pomažu triptofanima da lakše dođu do mozga pa uz ove namirnice možete popiti i šolju toplog mleka sa kašikom meda ili keksom. Pre spavanja izbegavajte velike obroke jer će vam trebati više vremena da sve probavite što može da nam ometa dobar san. Začinjena i jako slatka hrana nisu dobra ideja. Jako začinjena hrana može da vam iritira stomak, a šećeri mogu da vas učine hiperaktivnim.

Nesanica kuca na vrata – pozovite biljke upomoć

Valerijana je biljka koje je poznata kao veoma učinkovit borac protiv nesanicei što je najbolje nak nje nemamo „mamurluk” što može biti neželjeni efekat tableta za spavanje. Pre spavanja možete popiti dve kapsule na bazi korena valerijane ili skuvajte čaj ako imate blaži oblik insomnije.

Pored valerijane biljka koja važi za onu koja ima umirujuće dejstvo je fina mirisna lavanda. Stavite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande u posudicu sa toplom vodom koju ćete staviti pored kreveta. Isto tako da lakše zaspite na ručne zglobove stavite nekoliko kapi eteričnog ulja jasmina.

Rob rasporeda

Ne zvuči ni malo ugodno ni pozitivno ali nesanica može nestati ako ležete i budite se u isto vreme, pratite raspored čak i vikendom dok telo ne naviknete na ovaj šablon spavanja. Šetajte svako jutro, ne moraju to biti neke dugačke šetnje, ali moraju biti napolju, trčanje na traci ili vožnja sobnog bicikla se ne računa, jer nam je dnevno svetlo potrebno da nas rasani. Ma koliko se osećali umorno, izbegavajte spavanje tokom dana, poslepodnevna dremka veoma lako može da vam poremeti dobar san noću.

Mali trikovi da nesanica nestane

Sat stavite na mesto u sobi koje ne možete videti iz kreveta, ako vam bude u vidokrugu odvraćaće vam pažnju od sna.

Soba u kojoj spavate bi uvek trebalo da je za nekoliko stepeni hladnija od ostatka prostorija.

Izbegavajte vežbe najmanje 4 sata pre spavanja.

Izbegavajte uzimanje lekova protiv bolova pre spavanja jer neki od njih sadže kofein koji će vas držati budnim.

Da li je vama nesanica pravila probleme? Kako ste joj stali u kraj? Pisali smo i kako da prepoznate da li patite od hronične nesanice.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar