Menu 

Bolesti A-Ž

 

A B C Č D E F G H I J K L

 

M N O P R S Š T U V Ž

A

ALS (Amiotrofična lateralna skleroza)

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) ili Lu Gerigova  bolest pripada grupi neuroloških bolesti, a zahvata gornje i donje motorne neurone. Jedna je od najčešćih bolesti motorike, a može se javiti pojedinačno ili kao nasledna bolest.

Afte

Afte su male, veoma bolne ranice (aftni čirevi ili ulceracije) koje se javljaju na sluzokoži usne duplje.

Akne

Najuobičajeniji oblik akni sa kojim se srećemo je poznat pod imenom “acne vulgaris”, što u prevodu znači “uobičajene akne.” Prekomerno lučenje loja iz lojne žlezde deluje u sprezi sa začepljenjem kanala lojne žlezde kroz koji se loj, kod zdrave kože, normalno oslobađa.

Alchajmer

Alchajmerova bolest je neurološki poremećaj koji dovodi do laganog propadanja mozga, dovodeći do problema sa pamćenjem, svakodnevnim funkcionisanjem i ponašanjem.

Alergijski rinitis

Alergijski rinitis definisan je kao simptomatski poremećaj nosne sluznice koji se javlja nakon dodira s alergenima iz okoline pri čemu nastaje upalna reakcija.

Alkoholizam

Alkoholizam je dugotrajna i progradijentna bolest koja ima socijalno-medicinske posledice. Ovo je najčešća bolest zavisnosti i zahvata 2-3% celokupne populacije.

Anemija

Anemija ili malokrvnost je oboljenje krvi koje nastaje zbog nedostataka crvenih krvnih zrnaca.

Anksioznost

Anksioznost je lebdeći, neodređeni strah, teskoba. Osećanje bojazni, strepnje, uznemirenosti i napetosti, koje se od straha razlikuje po svojoj složenosti, ali i rasplinutosti, neodređenosti, pošto nije vezana za neki određeni objekat.

Anoreksija

Anoreksija je bolest modernog društva koja se javlja najčešće u mladoj ženskoj populaciji, uz opsesivnu potrebu za smanjenjem fizičke težine.

Arterioskleroza

Arterioskleroza nastaje usled višegodišnjeg taloženja štetnih i masnih materija u arterijama. Uzrokuju je nepravilna ishrana i starenje organizma.

Artritis

Reumatoidni artritis (RA) je hronično zapaljensko reumatsko oboljenje koje pre svega zahvata zglobove ali ne retko i unutrašnje organe, nervni sistem i kožu.

Aspergerov sindrom

Aspergerov sindrom je autistični poremećaj, jedan iz grupe kompleksnih poremećaja koje obično karakterišu poteškoće u komunikaciji, socijalizaciji kao i restriktivni šabloni ponašanja koji se ponavljaju.

Astma

Astma je hronična bolest koju karakteriše upala disajnih puteva u plućima i grčenje mišića koji okružuju ove disajne puteve.

Na vrh stranice

 

B

Beli zubi

Beli zubi kakvim nam ponosno prkose holivudske dame nisu nikakva magija, niti morate otići kod stomatologa na izbeljivanje da biste imali biserno bele zube.

Bolesti žučne kese i žučnih puteva

Bolesti žučne kese i žučnih puteva pohađaju gotovo četvrtinu populacije u Srbiji. Bol u predelu abdomena, koji se najčešće javlja noću, može da bude signal ovih oboljenja, ali se prava dijagnoza uspostavlja samo detaljnim lekarskim pregledom i odlaskom na ultrazvuk.

Bolesti štitne žlezde

Štitna žlijezda – glandula thyreoidea jedna je od najvećih žlijezda u tijelu. Smještena je s prednje strane vrata. Izuzetno je važna u regulaciji metabolizma.

Bolno grlo

Bolno grlo obicno je posledica infekcije (bakterijske ili virusne), ali moze nastati i usled mehanicke iritacije i jake prehlade, nakon konzumacije hladnih napitaka.

Bol u ledjima

Bol u leđima može biti oštar, probadajući ili tup bol. Pre ili kasnije, 8 od 10 ljudi razvije simptome bola u leđima.

Bol u mišićima

Bolovi u mišićima jesu prilično raširena pojava koju je svako od nas iskusio makar jedanput u životu. Oni mogu da budu i deo bolova u ligamentima, vezivnim tkivima, kostima, organima i tome slično.

Bolovi u vratu

Bolovi u predelu vratne kičme mogu se širiti prema jednom ili oba ramena, lopaticama ili prednjoj strani grudnog koša, a praćeni su ukočenošću vrata i ograničenim pokretima vratne kičme.

Bradavice (HPV)

Bradavice izaziva humani papiloma virus (HPV). Bradavice mogu biti i tamnije boje, u nivou kože ili čak glatke što zavisi od njihovog tipa i lokalizacije na telu.

Bronhitis

Bronhitis je upalna bolest sluznice donjih disajnih puteva, najčešće izazvana virusima, mada mogu da ga uzrokuju i bakterije.

Na vrh stranice

C

Cirkulacija

Cirkulatorni sistem u organizmu je zadužen za transport krvi do svih organa i tkiva, čime se omogućava distribucija kiseonika i hranljivih materija. U slučaju oslabljene cirkulacije mogu se ispoljiti: nesvestice, pospanost, slabost, zaboravnost.

Ciroza

Ciroza je hronična bolest jetre koju obeležava oštećenje jetre tkiva, stvaranje fibroznih ožiljaka i progresivno propadanje jetrene funkcije.

Ciste, dojka

Ciste na dojkama su kese ispunjene tečnošću unutar dojke. Možete imati jednu ili više cista na dojkama. Često se opisuju kao okrugle ili ovalne kvržice.

Ciste, jajnici

Ciste na jajnicima su jedno od najčešćih obolenja ženskih reproduktivnih organa. Saznajte šta su ciste i kako da ih lečite.

Cistična miopatija

Ciste na dojkama, cistična miopatija kao i fibrocistična bolest dojke su veoma rasprostranjene bolesti i od njih pate žene širom sveta u velikom broju, a jedan od glavnih razloga njihovog nastanka je sve veći stres kome smo svakodnevno izloženi.

Na vrh stranice

Č

Čir

Saznajte šta sve može uzrokovati razne tipove čireva, koji su simptomi, i kako ih možete lečiti na prirodan način.

Na vrh stranice

D

Depresija

Priroda depresivnog poremećaja je takva da utiče na način na koji se hranimo, spavamo, kako se osećamo i kako se doživljavamo.

Detoksikacija bubrega

Detoksikacija, ili čišćenje organizma, pomaže našem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu. Postoje razne metode detoksikacije i provereni nacini za ciscenje i podmladjivanje organizma.

Detoksikacija organizma

Detoksikacija je prirodan proces neutralizacije ili eliminacije otrova iz ljudskog tijela. Otrovi (sve ono što može potencirati oštećenje tjelesnog tkiva) se kemijski pretvaraju u manje štetne tvari, koje se potom izlučuju putem stolice ili urina.

Detoksikacija jetre

Prirodna detoksikacija organizma – cajevi i spisak namirnica za detoksikaciju i ciscenje tela i jetre od stetnih materija.

Digestivne tegobe

Digestivne tegobe su najčešće praćene bolom u stomaku, povraćanjem i dijarejom. Da li imate ove simptome?

Dijabetes

Dijabetes je stanje u kojem telo ima problem u kontrolisanju nivoa glukoze (šećera) u krvi. Javlja se kada telo ne proizvodi dovoljno insulina ili proizvedeni insulin ne deluje na pravilan način.

Dijareja

Dijareja se javlja obično zbog infekcije sistema za varenje (tada hrana prodje isuviše brzo kroz ovaj sistem). Proliv koji je posledica ove infekcije može biti praćen  povraćanjem, gasovima, nadimanjem, grčevima u želucu i blagom temperaturom.

Dijetetski suplementi

Dijetetski suplemetni ili dodaci ishrani su proizvodi koji mogu da pomognu, pojačaju ili asistiraju prirodnoj funkciji u organizmu.

Diskus hernija

Kada dođe do izmeštanja cetralnog dela  kičmenog diska, dolazi i do ispupčavanja vanjskog prstenastog dela, a takvo stanje se naziva diskus hernija.

Na vrh stranice

E

Ekcemi

Ekcemi su preterane imunološke reakcije kože na uobičajene alergene. Najčešći ekcem je atopijski dermatitis.

Epilepsija

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga, a predstavlja naglo pražnjenje velikog broja neurona u mozgu što dovodi do epileptičnih napada.

Ešerihija

Podmukla bakterija ešerihija koli može izazvati urinarne i crevne infekcije, upalu pluća, meningitis i sepsu. Ponekad se leči jako dugo.

 

Na vrh stranice

F

Fibrocistična bolest

Fibrocistična bolest je stanje u dojkama koje opisujemo kao zrnasta ili granulirana struktura dojki (Mammary dysplasia; Benign breast disease).

Fibromijalgija

Fibromijalgija je kronično stanje ili bolni sindrom koje karakterizira bolnost mišića, ligamenata i tetiva praćena umorom.

Na vrh stranice

G

Gastritis

Gastritis je nespecifična upala sluzokože želuca. Ova veoma česta bolest nastaje zbog nezdrave i preobilne ishrane i stresa.

Gastroenteritis

Stomačni grip ili gastroenteritis je upala sluznice digestivnog trakta. Uprkos imenu nije uzrokovan virusom gripa.

Glaukom

Glaukom je skupina bolesti optičkog živca koja dovodi do gubitka i oštećenja stanica mrežničkih ganglija i sve se to dovodi do optičke neuropatije.

Glavobolja

Glavobolja je akutan ili hroničan bol u glavi koja je ujedno i najčešća tegoba koja pogađa ljudsku rasu.

Glivične infekcije

Gljivične infekcije su česte. Gljivičnu infekciju barem jedanput u zivotu dobije gotovo svaki drugi čovek. Uzročnici su tzv. dermatofiti, retkokvasnice.

Gingivitis

Upaljene desni koje krvare na dodir prvi su znak da se u usnoj šupljini razvija oboljenje. Ovaj inflamatorni proces zove se gingivitis.

Gubitak kose

Gubitak od šezdeset do stotinu dlaka dnevno smatra se normalnim i individualan je. Sve što je preko tog broja smatra se pojačanim opadanjem kose i ukazuje na problem koji treba rešiti.

Grčevi

Često se kod starijih, a ponekad i kod mlađih osoba javlja problem grčenja mišića. Koji su simptomi i načini lečenja ove neprijatne pojave?

Grip, prehlada

Prehladjeni ste? Boli vas grlo? Imate temperaturu? Saznajte na koji način da se izborite sa simptomima gripa. Zaštitite svoj organizam na vreme!

Groznica

Groznica  je opšti medicinski znak karakterisiran povišenjem temperature iznad normalnog raspona, uzrokovan povećanjem ciljne tačke mehanizma koji reguliše telesnu temperaturu.

Na vrh stranice

H

Hemoroidi

Hemoroidi ili šuljevi su proširene vene koje se nalaze ispod sluzokože završnog dela debelog creva i čmara. Mogu biti unutrašnji ili spoljašnji.

Hepatitis

Hepatitis je bolest (upala) jetre. Jedna od osnovnih uloga jetre u organizmu je da uklanja štetne supstance iz krvi. Hepatitis narušava tu osnovnu ulogu.

Herpes

Herpes simpleks je virusna infekcija uzrokovana HSV virusom a karakteriše je periodična pojava crvenih vezikula ispunjenih tečnošću na koži i sluzokoži.

Herpes zoster

Herpes zoster je virusno obolenje koga uzrokuje virusa varicella-zoser, isti onaj koji izaziva vodene ospice.

Hipotiroidizam i hipertiroidizam

Hipotiroidizam i hipertiroidizam su stanja koja označavaju poremećen rad štitne žlezde, odnosno kada ona luči premalo ili previše određenih hormona.

Holesterol, povišen

Holesterol je vrsta masnoće koja je prirodno prisutna u ljudskom organizmu, ali je korisna samo u određenoj količini. Povišen nivo holesterola je štetan za naše zdravlje.

Hormonalni disbalans

Hormonski disbalans podrazumeva poremećaj na nivou hipofize ( porast LH u odnosu na FSH). Hormonalni disbalans se javlja kada određeni hormon imamo previše ili premalo.

Hronova bolest

Hronovа bolest predstavlja inflаmаtornu (zapaljensku) bolest gastrointestinalnog trakta koja zahvata bilo koji njegov deo.

Hipertenzija

Hipertenzija (HTN), povišeni krvni tlak, ili arterijska hipertenzija (ponegdje se naziva i hipertonija), jest kronična bolest pri kojoj je krvni tlak u arterijama povišen.

HIV

HIV (virus humane imunodeficijencije) je virus iz grupe retrovirusa, poznat kao izazivač bolesti zvane Sida.

Na vrh stranice

I

Infekcija uha

Upale uha obično počinju prehladom, koja može da dovede do nakupljanja tečnosti iza bubne opne. Koji su ostali simptomi?

Infekcija urinarnog trakta

Do infekcije urinarnog trakta dolazi kada bakterije inficiraju urinarni sistem koji izbacuje mokraću iz organizma – bubrege, bešiku ili mokraćne kanale.

Impotencija

Impotencija je bitan problem kod muskaraca.Predstavlja poremecaj seksualne funkcije muskarca.Uzroci impotencije mogu biti brojni.

Insomnia

Nesanica i drugi poremećaji sna ozbiljno muče čak 20 odsto čovečanstva, a istraživanja pokazuju da svako bar jednom godišnje doživi nemirnu noć.

Ispucale pete

Pored toga što ne izgledaju baš privlačno ispucale pete mogu biti i veoma neprijatno i bolno iskustvo.

Na vrh stranice

J

Jačanje imuniteta

Poremećaj imunog sistema nazivamo pad imuniteta, koji može izazvati niz zdravstvenih poremećaja i bolesti, jer je tada organizam oslabljen.

Ječmenjak

Čmičak (lat. Hordeolum) je oboljenje očnih kapaka koje nastaje usled zagnojavanja žlezda očnog kapka.

Na vrh stranice

K

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu je pojava trošnih aglomeracija tačnije rastvorenih minerala u mokraći. Oni variraju i mogu biti različitih oblika.

Kamen u žuči

Kamen u žuči veoma je često oboljenje, a podrazumeva pojavu čvrstih, kristalnih naslaga u žučnoj kesi ili žučnim kanalima.

Kancer

Kancer, karcinom ili rak je grupa oboljenja uzrokovana nekontrolisanom deobom ćelija.

Kardiovaskularne bolesti

Kardiovaskularne bolesti (srčane bolesti) su klasa oboljenja koje obuhvataju srce ili krvne sudova (arterije i vene).

Karijes

Karijes (lat: Caries dentium) je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje napreduje progresivno, centripetalno i dovodi do razaranja zuba.

Kašalj

Kašalj je prirodni odbrambeni refleks za otklanjanje sekreta i stranih tela, a jedan od najčešćih simptoma zbog kojih se javljamo na pregled kod lekara.

Kijavica

Kijavica je kapljična infekcija i prenosi se vazdušnim putem. Ako ste je “pokupili”, olakšajte simptome oprobanim narodnim receptima.

Krvarenje iz nosa

Postoji više razloga zašto može doći do krvarenja iz nosa: prijašnja povreda, suv vazduh, velike visine (nagla promena visine), diranje (ili kopanje) nosa, kihanje, izduvavanje nosa, trljanje, alergije, infekcija gornjih respiratornih kanala, starost, …

Kronova bolest

Kronova bolest je vrsta zapaljenske bolesti creva baš kao i ulcerativni kolitis, a u oba slučaja imunitet na neki način napada probavni trakt izazivajući mnoštvo neugodnih simptoma.

Kurje oči

Kurje oči su zadebljanja na koži koja nastaju kada je koža izložena učestalom pritisku ili trenju. Obično se pojavljuju na stopalima, posebno na vrhovima i sa strane prstiju, ali mogu se pojaviti i na drugim delovima tela.

Kognitivne funkcije

Kognitivna funkcija je zajednički naziv za bilo koju saznajnu psihičku aktivnost (opažanje, mišljenje, pamćenje, učenje, suđenje itd.) koja je svojstvena nekoj kognitivnoj strukturi.

Konjuktivitis

Konjuktivitis ili upala očne spojnice je veoma rasprostranjena bolest oka. Često se za konjuktivitis koristi i naziv “crveno oko”.

Kompjuterski vid

Kompjuterski vid – bolest 21. veka. Zamor, pospanost, loša koncentracija, bolovi u leđima, glavobolja samo su neki od simptoma ove bolesti.

Na vrh stranice

L

Laktozna intolerancija

Intolerancija na laktozu simptomi prouzrokuju neprijatne probavne smetnje u vidu proliva, grčeva, težine u želucu, mučnine, glavobolje.

Leukemija

Leukemija je tumor ćelija krvi i koštane srži, koji nastaje usled nekontrolisanog razmnožavanja ćelija krvi i njihovih prethodnika u koštanoj srži.

Loša cirkulacija

Loša cirkulacija može da se pojavi u bilo kojoj životnoj dobi. Hiljade ljudi pati od loše cirkulacije neprekidno.

Loša probava

Nadutost, gasovi, težina u želucu, neredovna stolica, sve su to simptomi loše probave.

Loš zadah

Loš zadah najčešće uzrokuju bakterije u ustima ili u probavnom traktu, a uspešno ga, osim redovnog pranja zubi, uklanjaju i prirodni lekovi i namirnice.

Na vrh stranice

M

Male boginje/rubeola

Male boginje su veoma zarazna bolest koja se lako širi, a na prvom mestu je odlikuje sitan osip po celom telu. Vakcina protiv malih boginja je redovna i dobija je većina dece zato se epidemija ove bolesti poprilično retko dešava.

Mamurluk

Mamurluk je stanje koje nastaje nakon pijančenja, odnosno nakon prekomjerne upotrebe alkoholnih pića. Obilježavaju ga dehidracija, glavobolja, letargija.

Menopauza

Menopauza je definisana kao trajni prekid menstrualnog ciklusa koji se javlja posle prestanka rada jajnika.

Menstruacija

Menstruacija je fiziološki proces koji se kontinuirano, sa cikličnim ponavljanjima iz meseca u mesec, dešava u životu jedne žene.

Menstrualni grčevi

Menstrualni grčevi nastupaju sa pojavom krvarenja, kulminacija je u prva dva dana. Bolovi u donjem delu abdomena mogu biti praćeni mučninom, povraćanjem i drugim simptomima.

Metabolizam

Metabolizam je proces iskorišćavanja hranljivih materija koje se unose u organizam putem hrane.

Modrice

Neki ljudi imaju toliko osetljivu kožu da im se i pod laganim udarcem automatski stvaraju modrice. Međutim, tih neprijatnosti možete da se oslobodite veoma lako.

Molarna trudnoća

Moralna trudnoća nastaje kada tkivo unutar materice koje bi trebalo da bude fetus postane abnormalna izraslina. Iako to tkivo nije embrion, ono raste unutar materice i donosi sve simptome trudnoće.

Moždani udar je prestanak funkcionisanja određenih grupa moždanih ćelija koji nastaje usled nedostatka hranljivih materija i kiseonika.

Migrena

Migrena je hronična bolest koja se karakteriše napadima glavobolje, umereno jakog ili jakog intenziteta, pulzirajućeg karaktera, često jednostrano, praćena mučninom.

Mučnina

Mučnina je neprijatan osećaj koji može prethoditi povraćanju, ali može i da se ne razvije u nagon za povraćanjem. Obično je praćena ubrzanim lupanjem srca.

Multiple skleroza

Multipla skleroza (MS) je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema koja se karakteriše procesom demijelinizacije kičmene moždine i mozga.

Muški sterilitet

U nekim slučajevima faktori vezani za način života mogu imati uticaja na kvalitet sperme: ekstremno pušenje, konzumacija alkohola, primena anaboličkih steroida, ekstremni sportovi i povećanje skrotalne temperature.

Na vrh stranice

N

Nadutost

Nadustost stomaka (nadimanje) je pojava, stanje, mogući znak nekog oboljenja, ali sama po sebi nije bolest. To je neprijatan osećaj koji se da lako rešiti.

Nazalni putevi, suvi

Sa padom temperature i početkom sezone grejanja sve češće posežemo za maramicama što dovodi do suvih nazalnih puteva. Koji su simptomi ove bolesti?

Nega kose

Redovna i pravilna nega kose je od neprocenljivog značaja za njen kvalitet i izgled. Ispravite sve greške i naučite da kosu negujete na pravi način.

Nega kože

Koža je najveći organ čovekovog tela, a koža lica zbog mesta gde se luči mast zahteva najviše nege.

Neplodnost

Neplodnost je „bolest reproduktivnog sistema definisana kao odsustvo kliničke trudnoće nakon 12 ili više meseci redovnih nezaštićenih odnosa“.

Neprijatan miris stopala

Neprijatan miris stopala predstavlja pre svega neprijatnu vrstu problema, naročito prilikom aktivne socijalizacije sa ljudima. Stopala se pojačano znoje, što stvara savršene uslove za razvoj bakterija, koje su uzrok neprijatnog mirisa stopala.

Nomofobija

Nomofobija je najjednostavnije rečeno strah da se nađete na javnom mestu bez mobilnog telefona, a najčešće se javlja kod učenika srednje škole. Ukoliko ne možete izaći iz kuće bez mobilnog telefona, ne odlazite bez njega čak ni u toalet ili na trčanje možda i vi patite od nomofobije.

Na vrh stranice

O

Opekotine od sunca

Proteini u epidermisu kože mogu biti denaturisani (zgrušani) na temperaturi od 50-60°C (tako nastaju opekotine od sunca ili opekotine nakon dugotrajnog izlaganja Suncu).

Opsesivno kompulsivni poremećaj

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) spada u skupinu psiholoških poremećaja koju danas znanstvenici zovu anksiozni poremećaji ili neuroze.

Osteoartritis

Osteoartritis je multifaktorijalna bolest zgloba a rezultat je mehaničkih i bioloških zbivanja u hrskavici i područja kosti ispod hrskavice.

Osteoporoza

Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u postmenopauzi, te može uzrokovati frakture.

Oticanje nogu

Oticanje nogu može se javiti u bilo kojem dijelu noge, uključujući i stopala, zglobove, listove i bedra. Otekline mogu nastati zbog zadržavanja tekućine ili upale odnosno bolesti u ozlijeđenom tkivu ili zglobovima.

Ovisnost

Šta sve izaziva ovisnost kod ljudi i kako da prepoznamo simptome određenih bolesti zavisnosti?

Na vrh stranice

P

Pankreatitis

Hronični pankreatitis je hronični zapaljenski proces u pankreasu, koji dovodi do uništenja egzokrinog tkiva. Akutni pankreatitis nastaje kada enzimi počinju da vrše autodigestiju pankreasa, odnosno razaranje ove žlezde.

Parkinson

Parkinsonova bolest je oboljenje nervnog sistema, koje podrazumeva postepeni gubitak funkcija određenih nervnih ćelija mozga.

Paradentoza

Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube, što može dovesti do gubitka zubi. Uzrok paradentoze su milijuni bakterija.

Perforacija čira na želucu

Čireve obično uzrokuje bakterijska infekcija, a predstavljaju jednu vrstu odbrane od kiseline koja se nalazi u želucu. Čir može u potpunosti da pukne, probije zid želuca ili tankog creva što dovodi do istresanja sadržaja u abdomen.

Perut

Jedan od najčešćih problema temena glave je perut, vidljiva manifestacija ljuštenja temena. Nastaje usled masivnog čišćenja mrtvih ćelija sa lobanje.

Podočnjaci

Podočnjaci mogu da nastanu iz više razloga. Loši geni, način života, na primer, brojne neprospavane noći i velika količina kofeina – sve to može da doprinese nastanku.

Posekotine

Posekotine i rane su gotovo u svakom domaćinstvu, na žalost, česte, posebno ako imate decu. Sanirati ih možete odmah uz pomoć par trikova.

Povišen holesterol

Holesterol je vrsta masnoće koja je prirodno prisutna u ljudskom organizmu, ali je korisna samo u određenoj količini. Povišen nivo holesterola je štetan za naše zdravlje.

PMS

PMS ili predmenstrualni sindrom je niz promena u radu hormona kod žena koji se manifestuje pojavom emocionalnih, psihičkih i fizičkih simptoma.

Prehlada i gripa

Obična prehlada je blaža akutna virusna infekcija sistema za disanje, a simptomi koji prate prehladu su većinom curenje i začepljenost nosa.

Prelomi

Prelom ili fraktura je udružena mehanička povreda koja se karakteriše oštećenjem mekih tkiva, prekidom kontinuiteta kosti (lat. fractura osseum) ili hrskavice (lat. fractura cartilaginis) koji nastaje delovanjem spoljašnje sile.

Probava

Loša probava se uglavnom može rešiti bez lekova. Jednostavne promene prehrambenih navika i redovita telovježba mnogima su doneli velika olakšanja.

Promrzline

Promrzline su lokalne povrede nastale delovanjem niskih temperatura. Javljaju se najčešće na stopalima, prstima ruku, ušima i nosu.

Prolećni umor

” Prolećni umor” je posledica manjka vitamina C koji tokom zime nismo dovoljno unosili usled jednolične ishrane, oslabljen je imunološki sistem i organizam je podložniji bolestima.

Proširene vene

Proširene vene su one vene koje imaju nefunkcionalne odnosno oštećene venske zaliske, što dovodi do povratnog teka krvi u venama – venskog refluksa.

Psorijaza

Psorijaza je hronična bolest kože. Simptomi se sastoje od crvenih fleka prekrivenih belim ljuspicama. Osip može da se pojavi svuda po telu.

 

Na vrh stranice

R

Rak dojke

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Retko se javlja pre 20. godine života, a najčešći je između 55. i 70. godine života.

Rak kože

Etiopatogeneza nije razjašnjena. UV zračenje direktno uzrokuje dobijanje karcinoma kože. Osnovni izvor UV zračenja je Sunce ali to su i lampe za kvarcovanje.

Rak prostate

Kancer prostate je maligno oboljenje prostate, organa koji gradi prsten oko uretre blizu mesta na kome ulazi u mokraćnu bešiku.

Rane

Rana (lat.vulnus) je povredom izazvan prekid kontinuiteta tkiva čoveka, koji zahvata kožu ili sluzokožu i može prodreti u dublje slojeve tkiva u različitom stepenu.

Različita stanja kože

Neke kožne bolesti predstavljaju kozmetički problem, druge su ozbiljne i zahtevaju našu pažnju i pravilno lečenje.

Refluksna bolest

Obolenje probavnog sistema, koje se javlja kada se sadržaj stomaka vraća u jednjak.

Reuma

Reuma ili reumatizam je pojam, koji se koristi za niz bolesti koje štetno deluju na kosti, zglobove kao što su: kostobolje, zglobobolje, upale zglobova, lumbago.

Rotavirus

Rotavirus je virus koji napada crevni trakt gotovo sve dece mlađe od pet godine. Deca ovaj virus dobijaju više od jednom, ali je obično prvi put najgori. Rotavirus odlikuju simptomi poput uznemirenosti stomaka i proliva.

Na vrh stranice

S

Sindrom nemirnih nogu

Reč je o neobičnom osećaju u nogama (ponekad i rukama), koji nas tera da automatski pomeramo noge ili da ih trljamo jednu o drugu.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je veoma čest kod žena, uzrokuje pojavu cista na jajnicima, hormonalni disbalans, neredovne menstruacije i u pojedinim slučajevima neplodnost.

Sinusitis

Sinusitis se definiše kao zapaljenje sluzokože paranazalnih šupljina zbog neadekvatne drenaže usled opstrukcije ulaza, infekcije ili alergije.

Srčana oboljenja

Srčana oboljenja mogu da budu iznenadna ili hronična, a posledica su nasleđa, infekcija, ali i nezdrave ishrane, nedovoljnog kretanja, gojaznosti, stresa.

Starenje

Starenje je neminovan tok života, hteli mi to ili ne. Ipak, ono se može usporiti i učinit život lepšim i kvalitetnijim, zdravijim. Kako? Postoji mnogo načina.

Stomačni problemi

Stomačni problemi, bilo da su u pitanju gasovi, zatvor, dijareja ili sindrom iritabilnog debelog creva (IBS), često znaju da budu problem. Kako da ih se rešimo?

Stres

Stres je skup nespecifičnih reakcija čovekovog organizma na štetne faktore iz radnog i životnog okruženja.

Sunčanica

Sunčanica počinje jakom glavoboljom, koža je suva, uz stalno povećanje telesne temperature. Mogu se javiti vrtoglavica, nemir, pospanost i povraćanje.

Na vrh stranice

Š

Šarlah

Šarlah je bakterijsko obolenje koga izaziva bakterija iz porodice streptokoka. Leči se isključivo antibiotskom terapijom.

Šegrenov sindrom

Šegrenov sindrom je hronično, zapaljensko, reumatoidno oboljenje koje se ispoljava suvim okom (xerophthalmia) i suvim ustima (xerostomia).

Štucavica

Štucanje je kontrakcija dijafragme koja se ponavlja nekoliko puta u minuti. Kod ljudi, brz upliv zraka u pluća uzrokuje zatvaranje epiglotisa stvarajući karakterističan “hik” zvuk.

Na vrh stranice

T

Temperatura

Povišena telesna temperatura najčešći je pojedinačni simptom bolesti kako kod dece tako i kod odraslih. To nije bolest, već upućuje na neku drugu bolest.

Tinitus

Tinitus je stručni izraz za pojavu zujanja u glavi ili u ušima bez postojanja izvora zvuka.

Tuberkuloza

Tuberkuloza je zarazna bolest a izaziva je bakterija koja se zove Mycobacterium tuberculosis. Bolest se najčešće manifestuje na plućima.

Tumor

Tumorom se nazivaju izrasline na čovečjem telu koje prelaze normalne granice građe čovečjih organa. Osnovna karakteristika tumora je da rastu i da se razvijaju na organima i tkivima samostalno.

Tromboza

Tromboza je zgrušavanje krvi u šupljini krvnih sudova. Najčešće se javlja u dubokim venama i u velikim venama male trbušne karlice.

Na vrh stranice

U

Uhobolja

Uhobolja je često posljedica stanja koja zahvaćaju vanjsko ili srednje uho. Neki od mogućih uzroka boli u vanjskom uhu jesu infekcije ili upale.

Ujed

Kako da prepoznate ujede različitih insekata, i što je još važnije kako da se izborite sa istima.

Upale

Upala, inflamacija ili zapaljenje (lat. inflammatio, upaliti) je biološki odgovor organizama na štetne materije, kao što su patogeni, mrtve ćelije ili druge iritirajuće materije.

Upala žučne kese

Akutni holecistitis je akutno zapaljenje zida žučne kesice praćeno abdominalnim bolom i febrilnošću.

Urastanje dlaka

Urastanje dlaka nastaje kada se dlaka uvije i ne izađe na površinu kože, već ostaje u njoj. Usled toga javlja se upala.

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije su česta oboljenja žena. Nastaju kao posledica smanjene otpornosti organizma, čestog zadržavanja mokraće, neredovne stolice.

Uvećana prostata

Sve što trebate znati o uvećanoj prostati. Da li je uvećana prostata opasna? Koje simptome nosi? Koji lijekovi su najučinkovitiji?

Na vrh stranice

V

Vaginalne infekcije

Vaginalne infekcije su jedno od najčešćih ginekoloških oboljenja kod žena. Do infekcija i zapaljenja dolazi zbog poremećaja vaginalne flore.

Vodene kozice

Vodene kozice akutna su zarazna bolest pre svega dečje dobi, a uzročnik je varičela-zoster virus iz porodice herpes virusa.

Na vrh stranice

Z

Začepljen nos

Koji su uzroci začepljenog nosa? Da li bi trebalo da koristimo kapi za nos? Kako da se rešimo ovog neprijatnog osećaja?

Začepljeno uho

Do začepljenja uha dolazi kada se Eustahijeva tuba i srednje uho napune tekućinom, često kao posledica upale grla.

Zatvor

Opstipacija ili zatvor je veoma čest zdravstveni problem koji se manifestuje kao neredovno i otežano pražnjenje creva, uz oskudnu i tvrdu stolicu.

Zubobolja

To je bolno stanje koje zahvata vilicu i deo lica. Obično nastaje kada je nerv koji se nalazu u zubu iritiran i zapaljen. Pojavljuje se najčešće zbog karijesa koji vodi u infekciju i eventualno gubitak zuba.

Na vrh stranice

 

Ž

Žgaravica

Ljudi smatraju da je žgaravica posljedica povećane količine želučanoga soka, tj. povećane količine solne kiseline u želucu.

Žučna oboljenja

Kako da prepoznate bolesti žuči? Koji su to simptomi na koje bi trebali obratiti pažnju?

 

Na vrh stranice

Bolesti A-Ž

Nekada su se žene razbuđivale i negovale umivanjem prolećnim cvećem. Jutro su dočekivale nasmešene i rumene. Upijte proleće celim telom – napravite kupku od sezonskog cveća.

Boza je vrlo zanimljivo, osvežavajuće piće, koje svoje korene vuče još iz Otomanskog carstva. Saznajte kako bozom možete ojačati imunitet, a možda i povećati grudi.