Menu 

Konačno je nakon dugo čekanja i na naše prostore stigla mogućnost onlajn kupovine. To nam uvelike može olakšati kupovinu, posebno ako nemamo mnogo vremena, ali isto tako može doneti i svojevrsne rizike.

Svakodnevno čak milion ipo ljudi bivaju žrtve „sajber kriminala“. Evo nekoliko saveta kako da izbegnete prevaru putem interneta.

Prvo i osnovno pravilo kad je u pitanju onlajn kupovina jeste da naručujete od proverenih i poznatih kompanija koje se time bave. Odaberite sajtove koji su vam već poznati po imenu ili sa kojih su vaši prijatelji i rodbina već naručivali.

Kada odlučite šta ćete kupiti i dođete do dela gde treba da ostavite svoje lične podatke obratite pažnju da adresa sajta počinje sa https (ne sa http), razlika u tom jednom slovu može biti velika jer „s“ znači da je sajt siguran, isto tako u gornjem desnom uglu pretraživača kod sajtova koji su sigurni stoji znak zlatnog katanca.

Kad su u pitanju lozinke birajte nasumični poredak slova koji ne predstavlja reč, što kompikovanije to bolje. Ako se plašite da je ni vi nećete uspeti zapamtiti, zapišite je na papirić. I nikako ne koristite istu lozinku za sve sajtove sa kojih naručujete stvari.

PayPal je konačno stigao i koristite ga svaku kupovinu posebno za one sajtove koji su vam manje poznati, jer vam PayPal omogućava bolju zaštitu, jer koristi najbolje tehnike zaštite tako da „prodavac“ nikako ne može da vidi vaše lične podatke direktno. Ako za plaćanje koristite kreditnu umesto debitne kartice možete tražiti povrat novca ako sajt nije isporučio naručenu robu ili ste dobili pogrešno.

Piši!
Širi dalje!
7 komentara
 1. Batajic Bogdanka

  Neki da neki ne. Malo promucurniji nadju nacin kako da se uvuku sa ponudama na net. Tako oni manje romucurni “kupci” prime se. Taman kad se otkrije ovi prvi su se nakupili para.

 2. Nisevic Marija

  Kako neko ko prvi put zeli nesto da kupi da odabere proverene online prodavnice(pogotovo kada je rec o obuci ili garderobi!)I kako svi ti silni prevaranti mogu nesmetano da varaju ljude ???Zar oni ne moraju da ispune neke proverene i od drzave odobrene uslove za prodaju preko interneta?

 3. Olivera Grujanski

  da da nadjem bas povoljne stvari

 4. Sanja Ustovic

  Jesam,kupila sam baš lepe i kvalitetne stvari a pritom nisu skupe

 5. Sanela Bulićeva Vujičić

  izvinite a sta znaci šopingujete ima li na nasem kakva rijec..hvala unaprije

 6. Nedim Mehmedović

  paypal najsigurnije..

Napišite komentar