Menu 

Bez obzira da li želite da vaše dete bude sportista, muzičar, umetnik ili da se posveti školovanju , kako znate da li ga podstičete na pravi način ili vršite prevelik pritisak? Evo nekoliko saveta kako da pronađete pravi balans.

Sasvim je prirodno da roditelji imaju visoka očekivanja za svoju decu i da im žele uspeh. Svi mi sanjamo da nam deca pozavršavaju visoke škole, dobiju stipendije, budu profesionalni fudbaleri ili pak nešto treće.

Ali, kako da motivišete dete na pravi način, a da ne postanete klasični ambiciozni roditelji?

Saznajte šta motiviše vaše dete

Možda je vaše dete u početku uživalo u odlascima na treninge fudbala, ali sad se žali da mu se ne ide ili ga ne možete naterati da vežba za test matematike? Kako postići to da bude motivisan za rad i učenje?

Mi obično od dece očekujemo da ih motivišu iste stvari koje motivišu nas odrasle, što je potpuno nerealno. Glavni cilj je da otkrijete šta je to što motiviše vaše dete, a to nije ni malo jednostavno. Možda dete nije dovoljno motivisano da trenira košarku, ali mu se sviđaju odlasci sa društvom na sladoled nakon treninga i to ne treba da vas zabrinjava, neka vam bude važno da dete bude aktivno, pa makar iz takvih razloga. Saznajte šta vaše dete pokreće da li su to nagrade, želja za druženjem ili nešto treće pa se vodite u tom smeru.

Šta kad dete postane anksiozno?

Mnogo puta se zna desiti da dete odbija da se upiše na neku aktivnost ne zato jer mu se ne sviđa, nego zbog straha od nečeg novog i drugačijeg.

U tom slučaju, da biste mu pomogli da izađe iz svoje ljušture razgovarajte sa trenerom. Dovedite dete malo pre nego ostali stignu, neka trener da neko zaduženje samo da dete ne bi moralo stajati i čekati da nova lica pristignu.

Ispričajte detetu kako ste vi bili nervozni zbog neke slične situacije, ali da ste se kad ste to prevazišli  ludo zabavili.

Izazovi su dobri za decu

Dobijanje petice iz teškog testa iz matematike ili osvajanje prvog mesta na krosu, za decu mogu biti veliki izazovi, ali osvajanje takvih ciljeva može biti sposobnost koja će im u životu i te kako pomoći.

Prevazilaženje prepreka za decu može biti veoma dobro za podizanje samopouzdanja i zato roditelji treba da ih ohrabruju da daju sve od sebe i da ne odustaju prelako, a to roditelji treba da pokažu i svojim primerom.

Kada je vreme da dete odustane?

Nemojte odustajati bez borbe i nakon prvog plakanja da više ne želi da ide na treninge ili časove. Ako dete trenira neki timski sport i njegova ekipa ne može bez njega objasnite mu da će zbog njegovog odustajanja ispaštati njegovi drugari. Dajte mu malo više vremena da dobro razmisli.

U ovom slučaju veoma je važno da saznate zašto dete želi odustati. Možda mu je potreban prijatelj, dosadili su mu porazi, jednostavno želi da bude najbolji u timu, a ne može ili jednostavno ne voli to što trenira.

Znakovi da previše vršite pritisak

Za neku decu je jednostavno previše da ponedeljkom i sredom idu na fudbal, utorkom na časove gitare, četvrtkom i petkom na engleski, dok druga deca sve to postižu bez probelama.

Neka vaše dete bude to koje odlučuje na koliko će aktivnosti ići, ali vi treba da pazite na znakove preopterećenosti.

Ako dete često plače, nervozno je i mrzovoljno, ima problema sa spavanjem na času, glavoboljama, bolom u stomaku ili mu jednostavno više nije zabavno možda je vreme da malo popustite i dozvolite mu da od nečeg odustane.

 

Nije loše postavljati velike ciljeve, ali pratite da li vaše dete to sve zaista može da postigne, a da u isto vreme bude dete.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar