Menu 

Znate li da možete napraviti sirće od lavande? Tako jednostavno, a tako korisno u svakom domaćinstvu. Pročitajte više.

U sirćetu možete čuvati i voće i razne biljke, a ovo sirće je mirisno i posebno. Možete ga upotrebiti kao omekšivač, kao sprej protiv buva, za negu kože i kose i kao čistač raznih površina.

sirće od lavande

By: Mike

Da biste ga napravili potrebno je samo da skinete cvetove lavande sa stabljike, stavite ih u teglicu i prelijete vrućim sirćetom. Odmah poklopite teglicu dobro da biste zadržali isparavanja. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu par sedmica i povremeno promućkajte. (Možete koristiti i suvu i svežu lavandu).

Preporučuje se da ne koristite metalni poklopac, već plastični, a ukoliko nemate plastični najbolje je da između poklopca i teglice stavite prvo sloj plastične folije.

Sve to zvuči vrlo lepo, ali za šta služi?

Omekšivač

Možete sipati 1/4 šolje običnog sirćeta i dodajte još vode da biste popunili pregradu za omekšivač. Ali, bolje je da koristite sirće od lavande. Veš će biti mekan, a lavanda deluje antibakterijski i uz to ima divan miris. Naravano, on neće biti izrazito jak, ali možete svom sirćetu dodati i par kapi eteričnog ulja lavande. (Pročitajte i Kako na jednostavan način napraviti omekšivač za veš?)

Protiv buva

Buve i krpelji ne vole lavandu, pa zato je odlična za kućne ljubimce. Pomešajte jednake delove sirćeta od lavande i vode u sprej boci. (Možete dodati i eterična ulja lavande, peperminta, eukaliptusa). Sa ovim poprskajte vašeg psa, ali i njegov krevet, posebno kada ga izvodite vani. Možete biti sigurni da sa sobom neće doneti buve i bubice. Ne upotrebljavajte ovaj sprej ako imate mačke i pre upotrebe eteričnih ulja proverite, za svaki slučaj, koje su dobre i sigurne za vašeg psa.

Kosa i koža

Pomešate 1 šolju sirćeta od lavande i 8 šolja vode i sa tom mešavinom ispirate kosu. (Pročitajte i koliko je jabukovo sirće dobro za kosu i kako da ga iskoristite u tekstu Jabukovo sirće za negu i posvetljenje kose ). Na ovaj način dubinski čistite kosu i uklanjate ostatke šampona. Uz to, možete ovo sirće sipati u svoju kupku i opuštati se 30-tak minuta.

Prozori

Sa ovim sirćetom (1 šolja), vodom (1 šolja) i malo kukuruznog skroba vaši prozori će se sijati. Pomešajte sve sastojke, našpricajte prozore i pobrišite ih prvo krpom, pa onda pogužvanim novinskim papirom.

Kako biste ga vi upotrebili? Da li ste otkrili neke nove namene ovog “magičnog miksa”?

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
 1. Nataša

  Niste naveli koje sirće treba koristiti, alkoholno, vinsko, jabukovo…? Inače su Vam tekstovi i ideje fenomenalni. Predpostavljam da treba alkoholno sirće, ali bih volela da mi odgovorite. Hvala.

  • Mirjana Despot Mirjana Despot

   Draga Nataša koristite obično kuhinjsko sirće, alkoholno. ;) Hvala na podršci. Pozdrav od LP ekipe.

 2. Jadranka Matic

  obozavam lavandu

Napišite komentar