Menu 

Kad je u pitanju dijeta, gubitak kilograma i uopšte, zdravlje organizma, masti su sigurno ono što nikako ne želimo unositi u organizam. Ipak, postoje one zdrave masti koje nikako ne bi trebalo izostaviti sa jelovnika.

Masti sadrže više kalorija po gramu nego ugljikohidrata i proteina i zato uglavnom nisu poželjne u dijetama. Realnost je malo drugačija jer se iz dana u dan dokazuje da dijete koje isključuju masti mogu doneti više štete nego koristi. Mogu prouzrokovati nedostatak vitamina A, D, E i K što može biti veoma štetno za produkciju hormona u organizmu. S druge strane ukoliko smanjite masti postoji mogućnost da ćete unositi više nezdravih šećera i prerađevina.

Napravite plan ishrane koja uključuje 30 odsto zdravih masti, polinezasićenih i mononezasićenih, ali nikako trans masti.

Jedite više avokada

Umesto raznih nezdravih namaza u vašem sendviču (majonez, puter) koristite avokado. Ovo voće ima kremastu teksturu koja će vaš sendvič učiniti ukusnijim, a pored toga sadrži mononezasićene masti, vlakna, vitamin E i kalijum.

Grčka hrana

Masti koje su zastupljene u mediteranskoj ishrani uglavnom dolaze iz maslinovog ulja, jogurta, orašastih plodova, ribe, feta sira… sve ove masti smanjuju rizik od nastanka osteoporoze i jačaju kosti i zato ih obavezno uvrstite u svoj jelovnik.

Hrana za mozak – riba

Masnije ribe kao što su losos, tuna i sardine su veoma bogate omega 3 masnim kiselinama za koje stručnjaci kažu da poboljšavaju pamćenje, a mozak održavaju zdravim i vitalnim. Takođe one ojačavaju nervni sistem.

Čitajte etikete

Ono što često učini i zdrave masti, nezdravima jeste industrijska prerada. Pažljivo čitajte etikete na proizvodima, izbegavajte one koji sadrže sastojke čija imena ne možete ni izgovoriti, a kamoli da znate o čemu se radi. Čim vidite nepoznate izraze ili trans masti na etiketi, vratite proizvod na policu i krenite u potragu za nečim zdravijim.

Recite „da“ omega 3 masnim kiselinama

Najzdravija hrana sa zdravim mastima je ona koja sadrži omega 3 masne kiseline jer naš organizam ih ne može proizvesti sam. Uključiti namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama u vašu svakodnevnu ishranu je sigurno mnogo lakše nego što vi mislite. Dodajte lanene semenke u vaš jogurt ili žitarice, stavite malo oraha u vašu salatu, za doručak jedite jaja i 2-3 puta nedeljno za ručak pripremite ribu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Indijski ljiljan ili neem je biljka koja je sastavni deo ajurvedske medicine i može biti od velike koristi kad je u pitanju nega kose i kože kao i poboljšanje opšteg zdravlja. Upoznajte...