Menu 

Ako vaš oblik tela podseća na jabuku i najviše vas muči višak centimetara i masnih naslaga u predelu stomaka i struka, onda ste na pravom mestu jer mi donosimo veoma efektne savete kako da ih smanjite.

Istraživanja su dokazala da ljudi koji višak masnih naslaga imaju upravo u predelu stomaka su pod većim rizikom da obole od srčanih bolesti, dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Evo nekoliko veoma bitnih saveta koji će vam pomoći da smanjite centimetre u struku i ostanete zdravi.

Smanjite unos ugljikohidrata

dreamstime_s_31089366

Ispostavilo se da je za one sa jabukolikim oblikom tela veoma bitno da im je glihemijski indeks što niži. Ali, u zavisnosti od brzine rada metabolizma čak i oni ugljikohidrati sa manjim glihemijskim indeksom kao što su smeđa riža ili batat mogu izazvati nakupljanje masnih naslaga. Tajna leži u tome da konzumirate samo ugljikohidrate niskog glihemijskog indeksa koji ne povećavaju nivo insulina koji se povezuje sa povećanim osećajem gladi, debljanjem i nakupljanjem vode u organizmu.

Pametno birajte užinu

dreamstime_s_32352297

Ako vas muče masne naslage na stomaku trebalo bi pametno da birate užinu. Kašika kakao praha uz jutarnji šejk ili kockica čokolade sa najmanje 70 odsto kakaa će sasvim dobro doći u vašoj borbi protiv centimetara u struku. Kakao neutrališe enzime u organizmu koji povećavaju krvni pritisak, štiti kardiovaskularni sistem i smanjuje upalne procese povezane sa gojaznošću.

U ovom slučaju, orašasti plodovi su sjajna užina, a možete im dodati i jednu jabuku i komadić sira sa visokim udelom proteina.

Proteini

dreamstime_s_32850136

Ako smanjite unos skroba i ugljikohidrata vašu ishranu trebalo bi da obogatite sa svežim povrćem i većom porcijom zdravih proteina. Prema pojedinim istraživanjima ishrana obogaćena proteinima pomaže da se izborite sa tvrdoglavim nakupinama na stomaku. Zdrave opcije proteina su piletina, ćuretina, sveži sir, jaja, riba, mlevena govedina…

Oslobodite se stresa

dreamstime_s_31524636

Kao i za mnoge stvari koje nas muče u životu da biste smanjili obim struka potrebno je da se oslobodite stresa i snizite nivo kortizola na najniži mogući. Istraživanja su pokazala da čak i vitke žene koje su imale male viškove u predelu stomaka imale su povišen nivo kortizola.

Jedite beli pasulj koji je prirodni izvor fosfatidilserina, supstance koji umanjuje nivo kortizola. S druge strane bogat je vlaknima koja stabilišu insulin. Fosfatidilserin sadrže i šargarepa, kupus i ječam, a možete uzimati i suplemente, preporučuje se između 100-300 mg dnevno.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar