Menu 

Ako imate dvoje ili više dece onda sigurno znate da su svađe među njima gotovo neizbežne, a da razlozi mogu biti krajnje besmisleni.

Rivalstvo među braćom i sestrama postoji, a uglavnom do konflikata dolazi ada se jedno dete oseti zakinuto na bilo koji način. Kada je to u pitanju nemojte ni pokušavati da razmišljate u tom pravcu da li ste ili niste nekoga zakinuli jer je dečije poimanje onoga što je fer potpuno suprotno od od našeg.

Kod mlađe dece logika je prilično jasna, oni žele ono što žele i ako to ne dobiju to po njihovom mišljenju nije fer. Ako ne znate kako da rešite svađe među vašim klincima pročitajte naše savete koji bi vam mogli biti prilično korisni.

4299911694_503849a93d_o

Objasnite svoju poziciju. Deca treba da shvate da vi niste sudija u celoj toj priči i da ne treba da donesete odluku ko je u pravu, ako nije. Ako se mlađe dete budi jer mora ranije na spavanje pokušajte mu objasniti da njegov brat/sestra duže ostaju budni jer je starijoj deci potrebno manje sna te da će i ono moći ostati isto toliko budno za par godina.

Istaknite ono što je najvažnije. Kad su deca mala obično kopiraju jedni druge i onda se desi da jedno dete nešto poželi, a drugo automatski želi to isto jer nije fer da jedno nešto dobije, a drugo ne. Objasnite detetu da nije važno nabaviti nešto tek tako da bi se izjednačilo sa bratom ili sestrom. Na kraju krajeva recite da može dobiti nešto drugo, nešto što mu se sviđa.

Osluškujte osećaje svoje dece. Duboko u sebi deca znaju da se trudite da budete fer, ali bez obzira često se nerviraju i svađaju zbog raznoraznih nepravdi. Ako dete nešto kategorično odbija i smatra da je zakinuto ako popusti nemojte ga prisiljavati već razgovarajte zašto se ono tako oseća, šta je izazvalo takva osećanja.

Prebacite lopticu na njihovu stranu terena. Ako se mališani ne slažu sa vašim načinom rešavanja konflikta pitajte ih kako bi ga oni rešili, ali da obe strane budu zadovoljne. Recite im da se ne želite više mešati i da ne želite biti uvučeni u njihovu svađu i da vam se jave kada se pomire. Ova strategija e nekad upaliti, ali ne očekujte baš svaki put.

6117285380_33bb7ac216_z

Prekinite razgovor. Ovo je onaj posljednji korak koji treba da napravite ako ništa nije upalilo. Ako i nakon svih vaših objašnjenja se deca i dalje bune jer smatraju da su zakinuta onda recite da je dosta i da jednostavno treba da prihvate situaciju takvu kakva jeste jer ste vi tako odlučili. Objensite deci da život nosi razna razočarenja i da moraju naučiti kako da se nose s njima.

Ne očekujte da će svi biti srećni. Kad su u pitanju manja deca, predškolskog uzrasta odmah se pomirite s činjenicom da će neko uvek biti nesretan i ako u celu raspravu uđete s takvom mišlju lakše ćete podneti sve ono što sledi, verujte nam na reč. Isto tako važno je da ne pravite dramu oko svega, jer deca su deca i uvek će se svađati, ali kad prođe detinjstvo, shavtiće da su braća i sestre njihov najčvršći oslonac u životu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar