Menu 

Poslednjih nekoliko dana kiše su zaista obilne. Naše bašte i travnjaci gotovo da plivaju u vodi. Saznajte kako da umanjite štetu.


Kako ćete i u kojoj količini popraviti štetu zavisi i od toga da li vam je bašta bila u potpunosti poplavljena ili je samo “upila” previše kiše.

poplava u vinograduAko je reč o poplavi malo šta se može učiniti, posebno ako kiše potraju. Padavine jesu obilne, ali srećom kartkotrajne. Zato imate vremena da iscrpite višak vode ili da je kanalima odvedete iz bašte.

Biljkama i zemljištu je potreban brz oporavak, ali i zaštita od novih obilnijih padavina. (Pre sledećeg obilnijeg pljuska između redova iskopajte male “rovove”, a redove zaštite najlonom).

Šteta

Na prvu tu je voda, polomljene grane, stabljike, razneta zemlja, … Međutim, šteta je veća nego što izgleda. I kratkotrajna poplava i previše vode mogu značajno oštetiti biljke (ne samo površinski) već i korenje, a posebno kvalitet zemlje u kojoj rastu. Kada zemljište poplavi kiseonik, ključan za razvoj korena i mikroba u zemlji brzo nestaje – za 24 časa može nastati velika šteta.

Većina biljka može da preživi poplavu, ali šteta će biti osetna. Biljke postaju podložnije raznim zarazama, posećuju vas napasnici koji dolaze posle kiše, a zemlja je mnogo siromašnija, jer je kiša odnela većinu onih dobrih sastojaka iz zemlje, koje su biljkama potrebne.

poplavljen paradajz

Oporavak

Pokušajte da odvedete i uklonite višak vode, ali pazite da ne gazite biljke. Sada su posebno osetljive. Ne smete kopati oko njih niti “uznemiravati” zemlju uz stabljike. Najbolje je da ostavite da se zemlja, ako je moguće, priodno osuši. Uklonite polomljene stabljike i opale listove, nežno povežite uz kolje (pazeći da ih ne oštetite) stabljike, koje su pale pod teretom kiše.

Kiša je odnela mnoštvo nutrijenata iz zemlje. Poželjno je da dodate malo nove zemlje sa kompostom (da je prihranite ponovo). Isto radite i sa travnjakom.

Pratite biljke u narednih nekoliko dana – moguće je da počnu “umirati” zbog posledica poplave, jer će ih početi napadati bakterije i gljivične bolesti – javlja se obično truljenje korenja. Konsultujte se u poljoprivrednoj apoteci o tome koja sredstva biste mogli koristiti da sprečite ove bolesti. One biljke za koje nemaju nade za oporavak uklonite iz zemlje.

Možete i ukloniti pokriv, ako ste ga stavljali (u vidu, recimo, slame), pa zameniti novim. Samo prvo dodajte malo komposta i suve zemlje, pa pokrijte slamom, suvim lišćem, …

cizme blato basta

Travnjak

Travnjaci mogu da prežive i do 4 dana pod poplavom. Naravno, ne bez posledica. Posle kiše ne hodajte po travnjaku dok god je zemlja mokra. Kada se voda povuče prihranite ga nekim organskim đubrivima. Ako se javi korov na travnjaku ne uklanjajte ga odmah, jer je sama zemlja još uvek osteljiva. Sačekajte nekoliko dana da se trava oporavi.

Pazite i na napasnike poput puževa i komaraca, koji bi mogli da posete vašu baštu, ako je zapustite.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Zivorad Ljiljana Radic

    i kodnas isto u loznici poplava sve unistila

Napišite komentar