Menu 

Problemi sa probavom u trudnoći , posebno u prvom tromesečju su poprilično uobičajena pojava. Mi vam danas otkrivamo koji su to prirodni lekovi za probleme sa probavom za sve trudnice.

Statistika kaže da od jutarnje mučnine pati čak 85 odsto trudnica, a većina njih ima i mnoge druge probleme sa stomakom i probavom. Jutarnja mučnina obično sama od sebe nestaje oko 12-14 nedelje trudnoće, ali postoje slučajevi kada žene muku muče sa mučninom gotovo tokom svih devet meseci.

Pored mučnine najčešći problemi vezani za probavu tokom trudnoće su žgaravica, zatvor, stomačni refluks koji se javljaju u kasnijim stadijumima trudnoće. Evo nekoliko saveta kako da izađete na kraj sa ovim ne tako ugodnim simptomima koji prate jedan od najlepših perioda u životu žene.

Jutarnja mučnina

http://www.dreamstime.com/stock-photos-pregnancy-sickness-image18783003

Jedan od najčešćih simptoma trudnoće je upravo mučnina koju neopravdano nazivamo jutarnja pošto ona može da traje ceo dan. Obično se javlja u prvom tromesečju trudnoće i uzrokuju je nagle hormonalne promene.

Jutarnje mučnine su obično blage i potpuno bezopasne za bebu. Ipak postoje slučajevi kada su simptomi intenzivni i mogu dovesti do dehidracije i gubitka kilograma. Ako vam se vaši simptom čine težima nego što bi trebalo da jesu obavezno se posavetujte sa lekarom. Ukoliko imate višestruku trudnoću, zbog duplo veće doze hormona računajte i na jače simptome trudnće.

Kako si pomoći?

Iako kad je jutarnja mučnina u pitanju ne možemo uraditi ništa da je sprečimo istraživanja su pokazala da žene koje od samog začeća redovno uzimaju prenatalne vitamine imaju manje mučnina. Stručnjaci trudnicama koje mučninu osete čim se probude savetuju da pored kreveta drže slane krekere ili sok od jabuke i uzimaju male gutljaje i zalogaje pre nego ustanu.

Isto tako preporučuje se da sedite u krevetu desetak minuta da organizam upije sve šećere, a da onda polako ustanete.

Ako ovaj mali trik ne upali pokušajte sa univerzalnim lekom za mučninu, a to je đumbir u bilo kojem obliku – ukiseljeni, kandirani, kao čaj,…

Preporučuju se i mali obroci na svaka dva sata tokom dana, pijte puno vode, izbegavajte masnu i jako začinjenu hranu. Poenta je da vam stomak nikada ne bude u potpunosti prazan i nikada previše natrpan.

Odmor u trenutku kad ste umorni ili kad osetite jaku mučninu pomoći će gotovo jednako kao i određena hrana i piće. Slušajte svoje telo i signale koje vam šalje.

Zatvor/opstipacija

Nakon mučnine, drugi problem koji možete imati sa probavom tokom trudnoće je svakako zatvor i nadutost.

I u ovom slučaju glavni krivci su hormoni. Višak progesterona utiče na rad creva, a pored toga materica koja raste pritiska creva tokom drugog i trećeg tromesečja.

Rešenja

Zatvor u trudnoći možete lečiti kao i inače. Jedite više svežeg voća i povrća, vlakana, žitarica i vode. Pijte samo jednu šoljicu napitaka koji sadrže kofein dnevno, bilo da je u pitanju čaj ili kafa i to samo ako vam ne smeta. Jedna od najbitnijih stavki koji će pomoći da creva normalno rade jeste fizička aktivnost. I zato, ako vam lekar nije drugačije preporučio, krećite se što više.

Loša probava, žgaravica…

trudnica i stomak

Iza oslabljene probave i neugodne žgaravice ne stoji bebina kosica kako se kaže u bapskim pričama već ponovo višak progesterona koji opušta mišiće i krvne sudove uključujući i mišićni prsten u donjem delu jednjaka koji obično brani da se višak kiseline iz želuca vraća u jednjak. Ovi simptomi se obično pogoršavaju kako trudnoća odmiče.

Kod žena koje su i pre trudnoće imale problema sa lošom probavom i žgaravicom postoji velika verovatnoća da će se simptomi tokom trudnoće pogoršati.

Šta uraditi?

Za početak, otkrijte koja vam to hrana posebno smeta tako što ćete voditi dnevnik ishrane. Kod većine žena glavni okidači za žgaravicu su paradajz sos, masna i ljuta hrana, kafa i na žalost većine žena – čokolada. Stručnjaci napominju i da obično lek za lošu probavu, pepermint, u trudnoći može samo pogoršati simptome.

Kad ste otkrili šta je to što vam smeta pokušajte smanjiti konzumaciju tih namirnica i zamenite ih onim dobrima. Takođe se preporučuju mali, ali česti obroci. Isto tako važno je da ne pijete i jedete u isto vreme. Piće popijte najmanje 20 minuta nakon što ste pojeli obrok. Isto tako pokušajte da ne ležete najmanje dva sata posle obroka to može pomoći da sprečite gasove.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar