Menu 

Terapije A – Ž

 

A B E F G H J K

 

L M P R S Š T Q

A

AJURVEDSKA MEDICINA

Ajurveda je sistem dijagnostikovanja i lečenja koji se primenjuje u Indiji već više od 5000 godina.

ALEKSANDROVA TEHNIKA

Ova tehnika objašanjava kako pravilno upravljati telom u svakodnevnom životu. Pravilnim hodanjem i stajanjem mogu se ublažiti tegobe koje su nastale nepravilnim držanjem.

ALKALIZACIJA

Alkalizacija organizma je proces kojim se posebnom ishranom balansira pH vrednost krvi čineći je više alkalnom nego kiselom.

AURIKULARNA AKUPUNKTURA

Dok telesna akupunktura koristi dijagnozu pomoću pulsa i jezika, aurikularna dijagnoza otkriva i najmanje probleme na telu posmatranjem delova uva koji su izmenjene boje, osetljivi, ljušte se ili imaju povećanu provodljivost kože.

AROMA TERAPIJA

Aromaterapija je bliska masaži i lečenju dodirom, jer ulja pomažu i pojačavaju delovanje ovih metoda isceljivanja i uspostavljanja energetske ravnoteže u čoveku.

Na vrh stranice

B

BELA BUKA

Bela buka najjednostavnije rečeno predstavlja mešavinu velikog broja jednako raspoređenih zvučnih frekvencija, koji vas smiruje.

BIHEJVIORALNA TERAPIJA

Kognitivno-bihejvioralna terapija predstavlja psihoterapijski pravac koji akcenat stavlja na značaj koji mišljenje igra u onome što osećamo i kako se ponašamo.

BIONIČKI PANKREAS

Bionički pankreas je eksperimentalni, nosivi uređaj koji konstantno meri nivo šećera u krvi pacijentu i automatski daje insulin ili lekove koji podižu nivo šećera, po potrebi.

BOWEN TERAPIJA

Bowen tehnika (Bouteh) predstavlja jedan od najvažnijih terapijskih koncepta u svetu danas. Ona se zasniva na teoriji da, kada se postigne totalna relaksacija tela, aktivira se unutrašnja sposobnost tela i uma da se vrate u balans i harmoniju.

BRAHITERAPIJA

Brahiterapija je postavljanje radioaktivnog izvora u sam tumor ili u neposrednu blizinu tumora.

BUTEYKO TEHNIKA

Tehnika disanja koju je razvio Konstantin Buteyko porpravlja hiperventilaciju i nadoknađuje smanjenu koncentraciju ugljen dioksida ukoliko se pravilno upražnjava.

Na vrh stranice

D

DETOKSIKACIJA

Detoksikacija podrazumeva čišćenje organizma od toksina kojima smo svakodnevno izloženi.

E

EARTHING (UZEMLJENJE)
Hodajte bosi! To je glavna poruka “uzemljenja” (eng: earthing), nove metode iscelivanja i poboljšanja telesnog zdravlja, koje bi moglo postati najveće naučno otkriće današnjice.

ELEKTRO-KRISTALNA TERAPIJA
U ovoj terapiji se koriste lekovita svojstva kvalitetnih kristala da bi se uspostavila ravnoteža u polju prirodne energije oko čovekovog tela.

Na vrh stranice

F

FELDENKRASOVA METODA

Feldenkrasova metoda je vrsta fizikalne terapije koja se uspešno bavi treniranjem nervnog sistema ne bi li pronašla novi način, put do područja koja su oštećena.

G

GEŠTALT TERAPIJA

Gestalt psihoterapija polazi od pretpostavke da svaka osoba ima urođeni potencijal da živi ispunjavajući i kreativan život.

Na vrh stranice

H

HIDROTERAPIJA

Hidroterapija se zasniva na korišćenju vode u svim oblicima ( spolja i iznutra) kao pomoćno sredstvo u procesu ozdravljenja.

HIPNOTERAPIJA

Hipnoterapija je skup hipnotičkih tehnika koje se primenjuju u terapijske svrhe za rešavanje psihičkih, emotivnih, fizioloških i problema u domenu ponašanja.

HLADNI OBLOZI

Hladni oblozi se obično koriste za ublažavanje bolova i otoka usled raznih vrsta povreda i udaraca.

HROMOTERAPIJA

Hromoterapija ili kako se još naziva terapija bojama odnosi se na upotrebu boja i svetlosti u balansiranju psihičke, spiritualne, mentalne i emocionalne energije.

HRONOTERAPIJA

Hronoterapija je novitet u lečenju depresije, a bazira se na istraživanju veze između depresije i prirodnog bioritma.

Na vrh stranice

J

JAČANJE IMUNITETA

Imunitet je odbrambeni mehanizam svakog organizam i postoji mnoštvo načina kako da ga osnažite prirodnim putem.

 

JIN I JANG TERAPIJA

Terapije Jin- Jang sjedinjuju u sebi aktiviranje, oslobađanje, unapređenje i usklađivanje dveju protivrečnih energija.

JOGA

Joga leči depresiju i smiruje. Kod depresivnih žena koje vežbaju jogu depresija se smanjuje za čak 50 odsto, a osećaj smirenosti raste za 30 procenata.

JOGA ZA OČI

Joga za oči pomaže u odmaranju očiju i omogućuje bolji vid. Pogledajte nekoliko vežbi za umorne oči!

Na vrh stranice

K

KETOGENA DIJETA

Ketogena dijeta je primarno smišljena za lečenje pacijenata koji boluju od epilepsije, ali godine istraživanja pokazale su da ona ima mnoge druge dobrobiti.

KINEZIOLOGIJA
Kineziologija je nauka o pokretu, a opisuje se i kao dodatna ili alternativna terapija koja praćenjem mišića (primenom energije) traži uzrok neravnoteže u telu.

KOGNITIVNA TERAPIJA

Cilj ovog terapeutskog sistema jeste da nauči pacijenta da podnese simptome i da na njih ne obraća pažnju i/ili da reši probleme ispravljanjem grešaka i zabluda u procesima tumačenja, procenjivanja, razumevanja.

KUM NYE JOGA

Ova vrsta tibetanske joge Vam pomaže da se izborite sa stresom i anksioznošću na efektivan način.

KREVET OD SENA (FILENOTERAPIJA)

Isprobajte ovu specifičnu “kupku u senu” i ublažite stres kao i depresiju koje su postale deo naših svakodnevnica.

Na vrh stranice

L

LEČENJE BLATOM

Svi smo čuli da postoje tretmani za liječenje blatom, ali, da li ste ikada pokušali? Da li znate o kojim se vrstama blata radi? Saznajte sa nama.

LEČENJE VEROM

Da li se verom i molitvom mogu izlečiti bolesti kao što je kancer? Da li je u pitanju autosugestija ili pak varanje?

Na vrh stranice

M

MEDITACIJA

Meditacija je jako važna, posebice u vrijeme u kojem živimo jer smo svi izloženi velikim količinama stresa. Dobra meditacija od samo dvadesetak minuta može da Vas preporodi.

MASTEKTOMIJA

Mastektomija je operativni zahvat koji podrazumeva amputaciju jedne ili obe dojke, a najčešće se izvodi kao deo lečenja raka dojke.

Na vrh stranice

N

NATUROPATIJA

Naturopatija ili naturopatska medicina je vrsta nauke koja se bazira na tradicionalnom lečenju, promoviše zdrav život, identifikujući se sa jedinstvenim aspektom bolesti svakog pacijenta uz pomoć prirodnih terapija koje ne sadrže toksine.

Naturopatija ili naturopatska medicina je vrsta nauke koja se bazira na tradicionalnom lečenju, promoviše zdrav život identifikujući se sa jedinstvenim aspektom svakog pacijenta uz pomoć prirodnih terapija koje ne sadrže toksine.
Read more at http://lifepressmagazin.com/?p=61856#2tj38hZzPfMgQjxy.99
Naturopatija ili naturopatska medicina je vrsta nauke koja se bazira na tradicionalnom lečenju, promoviše zdrav život identifikujući se sa jedinstvenim aspektom svakog pacijenta uz pomoć prirodnih terapija koje ne sadrže toksine.
Read more at http://lifepressmagazin.com/?p=61856#2tj38hZzPfMgQjxy.99

P

PLES KAO TERAPIJA

Da li ste već probali da plešete kad ste nervozni ili pod stresom? Pokušajte! Nauka je dokazala da ova metoda čini da stres nestane u roku od nekoliko minuta.

Na vrh stranice

R

REIKI

Reiki je, najverovatnije, najstarija metoda unapređenja zdravlja, koja se zasniva na veštini korišćenja Univerzalne životne energije u cilju značajnog povećanja kapaciteta vitalne energije, jačanja odbrambenih sposobnosti organizma, unapređenja zdravlja, a takođe u cilju poboljšanja kvaliteta života.

Na vrh stranice

S

SLANA TERAPIJA

Slana terapija je moderna metoda lečenja koja podrazumeva boravak pacijenta u slanoj sobi u koju se pomoću medicinske naprave (halogeneratora) ubacuje suvi aerosol prirodne kamene soli koju pacijent udiše, što povoljno utiče na njegovo zdravlje.

SOLARNA JOGA

Možemo direktno da upijamo svu potrebnu životnu energiju od sunca preko očiju, tako da nam druga, prerađena hrana nije potrebna. Naučno je dokazano da samo 5% životne energije dobijamo preko hrane koju jedemo, 30% od vode i čak 60% od vazduha i sunca.SUŠTINSKA PSIHOTERAPIJA

Suštinska (Core Process) psihoterapija je relativno nova na ovom polju i predstavlja kombinaciju zapadne i budističke psihologije.

SVETLOSNA TERAPIJA

Svetlosna terapija ili terapija LED svetlima postaje sve više tema na polju lečenja rana, protiv starenja i bolesti kože, ali i tumora na mozgu.

SUPLEMENTI

Suplementi su dodaci ishrani koji sadrže vitamine i minerale od velikog značaja za opšte zdravlje.

Na vrh stranice

 

Š

ŠUMSKA KUPATILA

„Kupanje” u šumskom vazduhu priznato u nekim zemljama kao zvanična terapijska procedura. – Udisanje šumskog vazduha u toku dva sata može da podigne nivo imunološkog sistema i do 50 odsto.

Na vrh stranice

 

T

TEHNIKA ČIŠĆENJA SVEĆOM

Ljudi se i dan danas spore oko ove metode “otčepljenja” ušnog kanala. Jedni sveće za čišćenje uha preporučuju, a drugi smatraju lošim i neefikasnim.

TERAPIJA CVEĆEM

Cilj terapije je uspostavljanje harmonije psihe i tela, a deluje na mentalnom, fizičkom i duhovnom nivou.

TERAPIJA ĆUTANJEM

Terapija ćutanjem ima dugu tradiciju u istočnjačkoj kulturi, ali, u zadnje vrijeme, postaje sve popularnija u društvu e-mailova, mobilnih telefona, užurbanosti.

TERAPIJA LJUBIMCIMA

Jedno je istraživanje pokazalo kako samo pet minuta provedenih u društvu kućnog ljubimca smanjuje razinu kortizola, hormona stresa.

TERAPIJA MUZIKOM

Terapija muzikom je jedan od najjednostavnijih pristupa u prevenciji i zdravom psihosocijalnom razvoju.

TERAPIJA UMETNOŠĆU

Terapija umetnošću je oblik ekspresivne terapije koja koristi kreatvni proces stvaranja umetnosti kao oruđe za poboljšanje fizičkog, psihičkog zdravlja.

TERAPIJA PČELINJIM OTROVOM

Pčelinji otrov se koristi i u medicinske svrhe posebno u lečenju multipla skleroze.

TERAPIJA PLUTANJEM

Float, R.E.S.T. (Restricted Enviromental Stimulation Therapy), je terapija smanjenih uticaja spoljašnje sredine u uslovima plutanja.Osnova terapije leži u smanjenju uticaja sile gravitacije, plutanjem u hiperkoncentrovanom rastvoru MgSO4.

TERAPIJA RUDOLFA BROJSA

Po Breussu, rak je samostalna tvorevina unutar organizma, kojoj su za rast i napredak nužne bjelančevine koje se nalaze u čvrstoj hrani, te se, u skladu s tim, može uništiti gladovanjem i unošenjem sokova od organski uzgojenog povrća.

TERAPIJA SLIKAMA

Vizualne art terapije koriste proces stvaranja i maštu kao sredstvo simboličke komunikacije za oslobađanje emocija i unutrašnjih konflikata.

TERAPIJA SMEHOM

Cilj ove terapije je snižavanje praga smeha, da se mi lakše i češće nasmejemo u toku jednog dana, meseca, da povećamo taj naš koeficijent smeha.

TERAPIJA SUNCEM

Terapija suncem je disciplina koja ima cilj da upije solarnu energiju u nameri da izleči različite bolesti tela: tu je isceljivanje bojama, solarizacija vode, ulja, vazduha i spisak bolesti koje možete lečiti sunčevim eliksirima.

TERAPIJA ZAGRLJAJA

Zar se ne osećate divno kada vam neko da zagrljaj podrške ili ljubavi. Potvrđeno je da zagrljaji deluju pozitivno na naše psihičko, ali i fizičko zdravlje.

TRAGER

Terapija se obavlja obično na masažnom kauču, bez ulja i losiona. Trager pristup predstavlja alternativni način lečenja stresa.

U

ULTRAZVUČNA KAVITACIJA

Tretman za razbijanje masnih naslage i celulita pomoću niskofrekventnih zvučnih talasa. Istraživanja su pokazala da zvučni talasi od 40 KHz do 5MHz koji se koriste u ultrazvučnoj tehnologiji mogu uništiti masne naslage, ali bez da oštećuju zdravo tkivo ili ostale unutrašnje organe.

Na vrh stranice

V

VAKCINACIJA

Vakcinacija ili imunizacija je preventivno sprečavanje virusnih obolenja, a najpopularnija vakcina je ona protiv gripa koju godišnje primi milioni ljudi širom sveta.

VOĆNA TERAPIJA

Voće je prirodni izvor nutrijenata, minerala,vitamina i antioksidanata i pomoću njega možemo lečiti mnoge bolesti.

Q

QUIGONG

Či kung deluje na svim nivoima i poboljšava funkcionisanje svih organa i sistema. U isto vreme to je jedna od najboljih prirodnih beauty terapija (terapije koje ulepšavaju i podmlađuju).

 

Na vrh stranice

Terapije A-Ž

Nekada su se žene razbuđivale i negovale umivanjem prolećnim cvećem. Jutro su dočekivale nasmešene i rumene. Upijte proleće celim telom – napravite kupku od sezonskog cveća.

Bubrežni kamenci su mali , tvrdi ostaci minerala koji se formiraju unutar samog bubrega. Kamenje je napravljeno od minerala i kiselih soli. Danas vam otkrivamo simptome koji će vam reći da se radi...