Menu 

Radovi u bašti koji treba da se obave u kasno leto i ranu jesen teško da se mogu nazvati nekim teškim radom.Ipak mnogo je sitnica koje je neophodno odraditi pre zime i zato zasučite rukave i pregledajte našu listu septembarskih radova u bašti.

Da biste sredili baštu u septebru treba da uradite sledeće posliće:

Jesen je sjajno godišnje doba za sadnju, ima više kiše, a zemlja je još uvek topla. Zsadite korenje biljaka koje će biti spremne za proleće.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-happy-woman-gardening-bush-fall-backyard-kneeling-clippers-autumn-hobby-pruning-image33531125

Očistite uvelo i bolesno lišće sa cveća kao što su ruže i božuri. Bolesno lišće nikako ne koristitite za kompost.

Testirajte zemljište. Ako testirate zemljište u jesen moći ćete ga bolje pripremiti za proleće i po potrebi dodati potrebne hranjive supstance.

Razdvojite biljke koje cvetaju na proleće kao što su irisi i jagorčevina i sve ostale biljke čije cvetove očekujete tek na proleće.

Pored liste poslove koje obavezno treba da odraadite tu je i lista onoga što nikako ne bi trebalo da radite u bašti tokom jeseni. Pa, krenimo redom.

Nemojte rezati ostatke i stabljike biljaka poput suncokreta i ostalih čijim semenkama se ptičice hrane tokom hladne zime.

Nemojte uklanjati panjeve i mrtvi sloj zemlje već ih ostavite da se na njima skupe insekti koji rade u našu korist kao što su paukovi, bubamare i pčele da tu prezime.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-raking-leaves-remove-leaves-gardening-image29387002

U jesen nikako nemojte saditi magnolije, brezu, jelu, ginko ili ukrasne kruške.

Ostatke biljaka nikako nemojte bacati u smeće, zavežite ih u posebne vreće i ostavite da se razgrade tokom zime, a kasnije ih iskoritsite kao pokrivač za biljke.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Mirka

    Odlicni saveti. Mi sada sredjujemo jagode, cupamo one koje su pustile vreze za nove zivice, a spremamo i rupe za sadnju novog voca u jesen. :)

Napišite komentar