Menu 

Naravno, mnogi će vam reći da ranojutarnje vežbanje na gladan stomak nije poželjno, ali mi ne preporučujemo ništa zamorno. 10 minuta vežbi pre doručka ima svojih velikih prednosti. Saznajte kojih.

Dobra stvar kod ovih vežbi je što nisu naporne i što i nećete osetiti da vam oduzimaju vreme. Imajte na umu i da novija istraživanja govore da ranojutarnje lagano vežbanje ima više koristi nego vežbe tokom dana.

Zašto deluje?

Korisno je, jer tu obavezu “otkačite” odmah napočetku dana. Nema premišljanja. I lakše uđe u naviku. Tokom dana imate više izgovora da otkažete vežbanje, a ujutro gotovo ni jedan (osim vaše lenjosti).

Zanimljivo je i to da vežbanjem u rano jutro, pre drugih obaveza smanjujete žudnju za hranom, posebno slatkišima. Vazduh je u rano jutro obično čistiji, cirkulacija bolje radi, lakše se razbuđujete, više kiseonika dolazi u krvotok – čitav kardiovaskularni sistem radi bolje. Zato imate više energije tokom dana.

jutarnja joga

Sagorevate i 20 odsto više kalorija na ovaj način, ako vežbate na gladan stomak. Još jedna dobra stvar je što ove vežbe deluju kao šoljica kafe – budnost brzo nastupa.

Šta da vežbam u 10 minuta

Možete da se bacite na brze i efektivne kardio vežbe – 10 minuta bez pauze. (Video predlog ćete pronaći u tekstu – 10 minuta i “zapalite” mišiće, oblikujte telo). Trčite u mestu, radite iskorake, skačite i širite ruke (jumping jack), sklekove, čučnjeve, … (Smenjujte vežbe svaki minut dok ne potrošite 10 minuta).

Pored toga na raspolaganju vam je zumba (kućna verzija), bicikl (naravno onaj kućni – vozite sporo, pa polako i smenjujte tempo u toku 10 minuta), džogirajte (istrčite stazu oko zgrade ili trčite ulicom u komšiluku), …

Isprobajte i jogu. Čini se kao da u 10 minuta ne možete  uraditi mnogo, ali to baš i nije tačno. Rastegnućete se, zagrejati, poboljšati cirkulaciju, osloboditi stresa, popraviti držanje i podići nivo energije. Vredi, zar ne?

trcanje ujutro

Dovoljno ili ne?

Ne čini se dovoljnim, međutim bolje išta nego ništa. A, uostalom, ako budete ponavljali vežbe (a možete ih menjati) svaki dan, rezultati će biti itekako vidljivi. Ne držite se samo jednog sistema vežbanja. Jedan dan radite brze vežbe, drugi otiđite na trčanje, treći vozite bicikl, …

Kada završite sa vežbanjem pripremite zdrav doručak, pun vitamina i proteina, sok od ceđenog voća i budni i puni energije krećete u radne pobede.

Šta mislite? Da li je ovo sistem vežbanja za vas? Ili ste ipak mali lenjivac?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar