Menu 

Iako kod nas u nekim zemljama i gradovima regiona porodilje još uvek nemaju pravo izbora, odluke i učestvovanja u svom porođaju danas pričamo o tome koliko je važno da žena može da se kreće za vreme porođaja i koliko je loše da stalno bude u ležećem položaju, kako nam serviraju lekari i babice u većini porodilišta.

Možda ćete tokom samog porođaja imati potrebu samo da se sklupčate, ležite i čekate da trudovi prođu mi vam toplo peporučujemo da se probate kretati, a otkrivamo i neke više nego bolje razloga za to.

Odvratiće misli od bolova. Nije važno da li kretanje podrazumeva ljuljanje na lopti, šetanje gore-dole po bolničkim hodnicima ili nešto treće samo je važno da pokušate biti aktivni jer će vam to na neki način skrenuti pažnju sa bolova i neugodnosti koju proživljavate. Pored toga kretanje pomaže porodiljama da opuste mišiće, a i dokazano je kako se bolovi u leđima kod porodilja koje su spremne za istiskivanje bebe pogoršavaju kad legnu na leđa.

260927330_640b440499_z

Biće vam potrebno manje lekova. Ako uzmemo u obzir sve ovo iz prethodne stavke, lako možemo zaključiti da će vam ukoliko budete pokretni biti potrebno manje lekova, a to su pokazala i mnogobrojna istraživanja na tu temu.

Daje vam posebnu snagu. Ako odlučite da ceo porod preležite, okruženi monitorima, žicama i babicama verujte nam na reč da se možete osećati prilično ranjivo i zato ako vem lekari ne savetuju drugačije, slobodno ustanite i krećite se.

Pomoći ćete gravitaciji da učini svoje. Ako ste trudnica pred porođajem pametno je da stojite uspravno iz prostog razloga da pomognete gravitacii da učini svoje, odnosno bebi da se spusti do grlića materice. Setite se samo jednostavnog primera: Jeste li ikad imali potrebu da legnete ili da sednete kada vam se obavlja velika nužda? Možda je poređenje pomalo nespretno, ali je najpreciznije.

Brže će doći do otvaranja. Ukoliko se krećete i većinu vremena provedete u uspravnom položaju za vreme porođaja svara se veći pritisak na grlić materice zbog čega dolazi do bržeg otvaranja.

Manji rizik od epiziotomije. Dokazano je da su kod žena koje se kreću za vreme poroda manje šanse za epiziotomiju nego kod onih koje su preležale ceo porođaj. Isto tako dokazano je da kod žena koje menjaju položaj tokom manje dolazi do pucanja međice.

16341603045_1f9b30f1d8_z

Može skratiti porođaj. Ako ležite tokom celog prvog stadijuma porođaja, to može uticati na daljnji tok, odnosno zbog toga porođaj može trajati duže nego što bi inače trajao.

Eksperti podržavaju kretanje. U većini razvijenih zemalja, lekari i babice u potpunosti podržavaju praksu kretanja porodilje tokom porođaja. Kod nas to još uvek nije dozvoljeno u svim zemljama i gradovima regiona, ali ako imate izbora obavezno se odlučite za to da ne ležite celo vreme.

Porođajni kanal se širi kretanjem. Kada hodate, kada se ljuljate ili jednostavno stojite, kosti karlice se bukvalno pomeraju, a to pomaže bebi da pronađe put do porođajnog kanala, a sam kanal se na taj način širi.

Pre samog porođaja u bolnici u kojoj ćete se porađati obavezno pitajte da li vam je dozvoljeno da šetate ili po protokolu morate biti vezane za krevet.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar