Menu 

Dijabetes u trudnoći nikako ne mora da bude strašna dijagnoza ako se pridržavate lekarskih uputa i tačno pratite njegove savete. Mi smo tu da vam izađemo u susret i donosimo vam nekoliko korisnih informacija koje će vam sigurmo pomoći da još lakše izađete na kraj sa gestacijskim dijabetesom.

Većina trudnica koje dobiju ovu dijagnozu se prepadnu za bebino, ali i za sopstveno zdravlje. Iako zvuči strašno dijabetes u trudnoći je veoma lako držati pod kontrolom, a sve što treba da radite jeste da nešto čećše odlazite na kontrole, promenite način ishrane i po potrebi redovno pijete lekove.

Gestacijski dijabetes je prilično česta pojava i razvije se kod čak dva u 10 odsto trudnica. Glavni uzročnik ove vrste dijabetesa  je posteljica koja povezuje bebu sa vašim zalihama krvi, a ona proizvodi veliku količinu raznih hormona. Gotovo svi ti hormoni su povezani sa insulinom u ćelijama što povećava nivo šećera u krvi. Kako beba raste tako posteljica proizvodi sve više hormona koji blokiraju insulin. Kod većine žena to ne predstavlja nikakva problem jer njihov pankreas luči dovoljnu količinu insulina koji održava nivo šećera u krvi stabilnim. S druge strane kod nekih žena, pankreas jednostavno ne može da isprati tempo lučenja hormona koji blokiraju insulin i dolazi do razvoja gestacijskog dijabetesa.

Lečenje i ishrana

11. detox-diet

11. detox-diet

Ono što će vam lekar prvo savetovati jeste poseta nutricionisti odnosno promena načina ishrane. Na prvom mestu treba da obratite pažnju na uzimanje određenog broja ugljenih hidrata da bi nivo šećera u krvi ostao stabilan. Ukoliko ste u formi i osećate se dobro lekar će preporučiti i lagane vežbe, jer fizička aktivnost snižava nivo šećera u krvi jer stimuliše telo da pomera glukozu u ćelije gde se koristi kao gorivo.

Ako bude neophodno moraćete sami pratiti nivo šećera u krvi pomoću posebnog aparata, to se najčešće radi ujutro na prazan želudac pa nakon svakog obroka. Kod nekih žena samo promena ishrane nije dovoljna da bi nivo šećera bio stabilan, pa će vam lekar u tom slučaju možda propisati lekove koje morate piti redovno. U krajnjem slučaju tu su i injekcije insulina koje ćete sami sebi morati davati.

Ako vam lekar savetuje lekove ili injekcije to ne treba da vas brine prilično je bezbolno i jednostavno. Jedino što će vam možda stvarati problem jesu česte kontrole, jer neke trudnice kod lekara moraju odlaziti čak dva puta nedeljno da bi lekar pažljivo pratio stanje.

Važno je napomenuti da trudnički dijabetes mora pažljivo da se prati i ako se ne drži pod kontrolom može doći do brojnih komplikacija  poput male porođajne težine bebe i smanjen nivo šećera u krvi, prevremeni porođaja i veći rizik da se kod bebe razvije dijabetes tipa 2 u kasnijem životu. S druge strane trudnica može naići na probleme poput povišenog krvnog pritiska, preeklampsije te dijabetesa tipa 2 u kasnijem životu. S druge strane ako se striktno pridržavate saveta svog lekara mogućnost za sve rizike od komplikacija drastično opada. Većina trudnica sa gestacijskim dijabetesom rodi savršeno zdrave bebe, a samo sanje se samo od sebe povlači nakon porođaja.

Isto tako treba da obratite pažnju ako ste gestacijski dijabetes imali u prvoj trudnoći pod rizikom ste da se razvije i u svakoj narednoj, ali ne mora da znači.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar