Menu 

Problemi sa spavanjem tokom trudnoće, posebno u trećem tromesečju je veoma česta pojava, a samo jedan od uzroka nesanice može biti i sindrom nemirnih nogu. Čitajte dalje i otkrijte šta je sindrom nemirnih nogu i kakako da ga se rešite.

Ako u pojedninim trenucima osećate neverovatnu potrebu da pomerate noge da biste se rešili ukočenosti, trnjenja ili peckanja onda verovatno patite od sindroma nemirnih nogu koji uveliko može uticati na san. Istraživanja su pokazala da čak 16 odsto trudnica pati od ovog sindroma.

1570766831_7e7e536d22_z

Prepoznaćete ga lako, jer se javlja obično kada odmarate ili malo pre nego što ćete zaspati ili pak ako ste sedeli duži vremenski period, na primer u bioskopu ili za vreme duge vožnje. Sindrom nemirnih nogu žene obično osećaju u nogama, ali može se javiti u stopalima, šakama i rukama.

Jednostavno pomeranje udova donosi trenutno olakšanje, ali se osećaj nemira vraća čim se umirite. Nepotrebno je govoriti koliko to može biti neugodno i iritirajuće posebno kad želite zaspati. Ako vam sindrom nemirnih nogu ne dozvoljava da spavate to može dovesti do hroničnog zamora i verovatno nećete moći najbolje funkcionisati tokom dana.

Na svu sreću, žene koje iskuse ovaj sidrom tokom trudnoće treba da znaju da je stanje trenutno i da će se nakon porođaja sve vratiti na svoje. Simptomi se najčešće pojavljuju tokom 7 i 8 meseca trudnoće i sa rođenjem bebe jednostavno nestaju sami od sebe.

Šta uzrokuje sindrom nemirnih nogu?

Naučnici do sad nisu otkrili ni jedan mogući razlog koji vodi do ovog stanja iako su tokom godina sprovedena razna istraživanja. Pored toga što najčešće pogađa trudnice ovaj sindrom se može pojaviti kod muškaraca, dece i naravno žena koje nisu trudne. Isto tako niko ne zna zašto se ovaj sindrom javlja kod žena u trudnoći iako ga ranije nikad nisu osetile. S druge strane postoje brojne teorije koje kažu da on dolazi sa nedostatkom gvožđa i folata u organizmu te usled hormonalnih promena, odnosno povišenog nivoa estrogena.

10508858923_3ee2a95787_z

Kako ublažiti simptome sindroma nemirnih nogu

Većina lekova koje lekari inače propisuju se ne preporučuju trudnicama, ali postoji nekoliko stvari koje će vam olakšati.

  • Izbegavajte napitke koji sadrže kofein, jer čak i najmanja količina kofeina može pogoršati simptome. Ako imate problem sa ovim sindromom iz ishrane izbacite sve što sadrži kofeina (kafa, čaj, čokolada).
  • Nekim ljudima simptome pogoršavaju i antihistaminici, odnosno lekovi koji se obično koriste za sezonske alergije. Posavetujte se sa vašim lekarom, šta biste mogli isključiti, a šta dodati da bi ublažili simptome.
  • Ležanje u krevetu pre spavanja, gledanje televizora ili čitanje može pogoršati stanje. Što više mirno ležite, veća je verovatnoća da ćete osetiti simptome.
  • Zamolite lekara da vam propiše suplemente gvožđa, magnezijuma, vitamina B12 ili folata. U zavisnosti od prenatalnih vitamina koje uzimate lekar možda neće dozvoliti da povećate dozu i u tom slučaju ga poslušajte
  • Nekim ženama je pomoglo istezanje, masaža, hladni oblozi ili tople kupke. Isto tako bilo bi dobro da isprobate neke opuštajuće tehnike disanja, poput meditacije ili joge, ako ne jednostavno zamolite vašeg partnera da vam priušti opuštajuću masažu pre spavanja.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar