Menu 

Da li kisela voda zaiste skida mrlje bolje od obične vode? Da li sušenje veša u sušilici zaista skuplja garderobu? Došlo je vreme da razbijemo mitove garderobi.

ves

Kisela ili obična voda

Testovi koji su urađeni dokazali su da i jedna i druga podjednako dobro ili loše skidaju mrlje sa vaše garderobe. Nema nikave razlike, što može kisela može i obična voda.

Slana voda

Namakanje odeće u slanu otopinu neće vam sačuvati vlakna i sprečiti boje da izblede. Jedino što će sprečiti da vam boja izbledi ili da vlakna duže traju jeste kvalitet.

Hemijsko čišćenje

Mnogi smatraju da je hemijsko čišćenje potpuno sigurno, jer odeća nije u dodiru sa vodom. To je tačno, ali je isto tako tačno da je u dodiru sa drugim tečnostima za pranje koje takođe mogu oštetiti tkaninu.

Izbeljivač

Izbeljivač nemojte staviti odmah na početku pranja zajedno sa praškom. Izbjeljivač može ubiti sve enzime koje prašak sadrži i sprečiti ga da obavi svoj deo posla. Za najbolji učinak izbeljivač stavite pet minuta pre nego mašina krene sa ispiranjem.

Sušilica

Garderoba se u sušilici ne smanjuje zbog vrućine nego zbog nedostatka vlažnosti. Naprosto se presuši. Najbolje bi bilo da vašu sušilicu stavite na automatsko gašenje, a ne na tajmer.

Namakanje

Deterdžent

Kad je u pitanju deterdžent za veš više ne znači i bolje. Stavite deterdženta onoliko koliko vam je preporučeno na pakovanju, nikad više, inače na garderobi mogu ostati tragovi praška, da se dobro ne ispere što može da iritira osetljiviju kožu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar