Menu 

Ne trebaju vam plastične saksijice, samo čuvajte potrošene rolne toalet papira i lako možete da uzgojite sadnice.

Detalje smo pronašli na blogu Burlapanddenim. Ovo je zanimljiv prolećni projekat u koji možete uključiti i decu. Iskoristite sunčani vikend za ovu eko zabavu.

Potreban materijal:

 1. Potrošene rolne toalet papira
 2. Makaze
 3. Maraker
 4. Zemlja za sadnice
 5. Seme
 6. Kutijica

sadnice u toalet papiru 1

Na svakoj rolni napišite ime biljke koju ćete posijati. Ako je potrebno malo makazama skratite rolne. Savijte karton na rolnama kao što je prikazano na fotografijama da biste dobili malu saksiju. I ne treba da vas brine što dno nije savršeno zatvoreno, većina zemlje će ostati u rolnici.

Napunite rolnice zemljom, stavite semenke (po dve-tri) u svaku rolnicu (pročitajte na kartici sa semenom koliko duboko trebate posaditi seme). Pospite seme sa još malo zemlje, pa ponovite sa ostalim rolnicama. Redajte saksijice u kutiju koju ste pripremili i zalijte malo vodom. (Možete ih držati pokrivenima plastičnom folijom u prvih 7 dana).

sadnice u toalet papiru 2

Čuvajte na vlažnom i toplom mestu sa malo sunca (trapovi su najbolja opcija). Mada možete kutiju staviti čak kod kuhinjskog prozora. Klice će izrasti za par sedmica i biće spremne za rasađivanje. (Potrebno je najviše 6 sedmica). Ne zaboravite ih povremeno zaliti i pobrinite se da imaju dovoljno sunca.

sadnice u toalet papiru 3

Možete staviti cele rolnice (samo otvorite dno) ili ih izvaditi iz “saksijica” i posaditi u zemlju.

Sličan projekat ćete pronaći u tekstu – Sadnice u ljuskama od jaja

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
 1. Mirjana Spurga

  Mjesec- dva čuvajte prije sijanja.

 2. Marina Vukovljak

  pa da cuvamo rolne ,godinu dana

Napišite komentar