Menu 

Iskreno se nadamo da su vremenske nepogode i hladno vreme iza nas i da ćemo se napokon bez ikakvih smetnji moći posvetiti radovima u bašti.

Hladno proleće je konačno iza nas i vreme je da naše povrtne i cvetne bašte zablistaju u svom najlepšem sjaju. Donosimo vam listu poslova koje obavezno morate uraditi tokom maja i juna meseca.

Majski radovi

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-tomato-planting-image7780678

  • Veoma je važno da u ovom periodu iskoristite toplo vreme, dobro hidratizujete zemljište i pripremite ga za biljke koje tek treba da posadite.
  • Proveravajte temperaturu zemljišta i ukoliko je konstantno iznad 21C, vreme je da posadite biljčice koje zahtevaju toplinu, a to su paradajz i paprika. Ove godine nabavite novi sistem za navodnjavanje koji će vam zemljište održavati vlažnim kad nastupe vrućine.
  • U maju bez problema možete nastaviti sa sadnjom plodova kojima je sezona ranije, ali i onih koje su sada na vrhuncu sezone. Naša preporuka su paradajz, lubenice, bundeve, paprike, kukuruz, krastavci, krompir, patlidžan.
  • Ako želite posaditi povrće direktno u baštu bez presađivanja, neka to bude šargarepa, cvekla i rotkvice. U slučajevima sadnje ovih biljaka malč nije potreban osim ukoliko ste ih gusto posejali.
  • Pazite na napasnike u vašoj bašti, redovno pregledavajte i odstranjujte zaražene listiće i prskajte organskim pesticidima.
  • Ako ste baštovan s iskustvom u maju bi u vašoj bašti trebalo da očekujete prve plodove špargli, graška i zeleniša.

Junski radovi u bašti

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-harvesting-cucumbers-person-picking-home-grown-mini-cucumber-image34367417

  • Topli letnji meseci su zaduženi isključivo za održavanje i ubiranje plodova.
  • Početkom juna završite sa presađivanjem letnjih biljaka u baštu i direktno posadite biljke koje zahtevaju toplije vreme. Redovno berite izrasle listove i plodove biljaka koje ste ranije zasejali da bi produžili njihov prirast.
  • U junu će vam biti potrebno pruće za biljke penjačice (grašak, paradajz, pasulj) da bi dobro rasle i razvijale se. U junu je veoma važno da biljke obogatite prirodnim kompostom i zaštitom od korova posebno ukoliko tokom ranijih meseci niste koristili malč.
  • Plodove berite isključivo tokom hladnijeg doba dana – ujutro i uveče dok su biljke, možemo reći, pod najmanjim stresom. Nastavite sa branjem zeleniša i graška, a prestanite brati rabarbaru i špargle kojima je potrebno da razviju semenje za sledeću godinu.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar