Menu 

Poznato je da ono što jedemo i kakve navike imamo uključujući vežbanje, konzumiranje alkohola i cigareta uveliko može uticati na našu plodnost. Ali, jeste li znali da izloženost svetlosti bilo prirodnoj ili veštačkoj takođe ima veliki uticaj na plodnost?

Svetlost igra veliku ulogu u regulaciji reproduktivnog sistema, a to su nedavno pokazala i istraživanja koja su sprovedena. Naime, svetlost je ono što održava cirkadijalni pejsmejker povezanim sa solarnom svetlošću 24 sata u toku dana. Ukoliko nismo dovoljno izloženi pravoj vrsti svetlosti u pravo vreme taj pejsmeker ispada iz ritma sa svetom oko nas. Što je još gore, naše telo nije više u mogućnosti da prati ritam cirkadijalnog ritma što loše utiče na zdravlje reproduktivnih organa, a što u krajnem slučaju može rezultirati izostankom menstruacije kod žena pa samim tim i izostankom ovulacije.

Ono što je veliki problem jeste što je ispadanje iz ritma cirkadijalnog pejsmejkera veoma jednostavno pošto većina nas radi u zatvorenim prostorijama tokom cele godine i nismo preterano izloženi dnevnom svetlu tokom radne nedelje. S druge strane veštačka svetlost umanjuje prirodno noćno svetlo pa nismo izloženi ni potpunom uticaju prirodnog mraka. Za cirkadijalni pejsmejker može bitiveoma teško da raspozna razliku između prirodnog svetla i prirodne tame što telo dovodi u poprilično zbunjujuć položaj.

Kad se to dogodi obično nam se poremeti sistem spavanja i buđenja što uveliko utiče na zdravlje i normalno funkcionisanje.

dreamstime_s_254925

Svetlost i menstrualni ciklus

Proučavanje cirkadijalnog ritma je poprilično nova stvar pa su tako potpuno nova otkrića vezana za uticaj svetlosti na plodnost. Ono što je veoma uzbudljivo što nova saznanja i otkrića stižu od eksperata iz raznih oblasti, od ginekologa, biologa, fizičara, astrofizičara, psihijatara i mnogih drugih.

Menstrualni ciklus obično se odvija po šablonu od 28 dana ciklusa baziranom na 29 dana ciklusa meseca. Mesečeva svetlost obasjava i teče kroz 29 dana, a noći punog meseca su obično najsjajnije. Još 60-ih i 70-ih godina naučnici su se fokusirali na istraživanje upotrebe izloženosti svetlu koje je imitiralo mesečinu kao sredstvo za regulisanje menstrualnog ciklusa.

U nešto skorije vreme 90-ih godina dokazano je da su žene sa neredovnim i dugim menstrualnim ciklusom koje su spavale pored upaljene sijalice od 100 vati tokom 13-17 dana ciklusa uspele  regulisati ciklus i smanjiti ga sa 45,7 na 33,1 dan.

Ova poslednja istraživanja su se fokusirala na uticaj dnevnog svetla i mesečine i kako dnevno svetlo utiče na menstrualni ciklus. Istraživanje sprovedeno 2007. godine pokazalo je da ženama koje pate od sezonske depresije ciklusi počinju u proseku 1,2 dana ranije.

Iste godine, ruski istraživači objavili da na ovulaciju može uticati izloženost jarkom jutarnjem svetlu, što može biti od velike koristi za žene koje imaju problema sa začećem.

Kako da se izlažete svetlosti da poboljšate plodnost

Dovoljne su polučasovne šetnje tokom dana i deset minuta izloženosti jutarnjem svetlu da biste dobili dovoljno melatonina.

Slavite sunce, jer naš organizam sunčeve zrake pretvara u vitamin D što utiče na 1000 gena u našem organizmu. Istraživanja su pokazala da melatonin direktno utiče na reproduktivno tkivo što žene čini najplodnijima tokom dana i godina kad su najviše bile izložene dnevnom svetlu.

I muškarcima je potrebna svetlost za poboljšanje plodnosti jer je dokazano da čak trećina neplodnih muškaraca ima smanjen nivo vitamina D u organizmu.

dreamstime_s_31828030

Terapija svetlošću za plodnost

Terapija svetlošću je tretman čije vreme tek dolazi, a gotovo svakodnevno se otkrivaju njene nove beneficije. Kako nauka o svetlosnoj terapiji raste tako se i njena upotreba širi i na one koji imaju problema sa plodnošću. Više o terapiji svetlošću pročitajte u članku “Svetlosna terapija – za zarastanje rana i bolju kožu”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar