Menu 

Prema poslednjim informacijama koje stižu iz Amričkog odseka za agrikulturu potrošnja šećera po glavi stanovnika je od 1950. godine porasla za čak 39 odsto što je prilično alarmantna brojka. Prosečni Amerikanac godišnje potroši oko 69 kilograma šećera što je otprilike 52 čajne kašičice dnevno. Što je još alarmantnije, ovi podaci ne uključuju prirodne šećere koje konzumiramo putem voća, povrća, mahunarki i žitarica.

Kod nas stanje nije ni približno loše kao što je u Sjedinjenim Američkim državama, ali nije ni na nekom zavidnom nivou. I kod nas se upotreba šećera u poslednjih 50 godina drastično povećala, a prema nekim podacima godišnje u proseku pojedemo 11 kilograma čokolade. Samo čokolade, ne računajući ostale namirnice u kojima se nalaze šećeri, a nalaze se u gotovo svim industrijski obrađenim namirnicama, od jogurta, mleka, preko suvomesnatih proizvoda pa sve do namirnica zdrave hrane.

Da biste se odrekli šećera u potpunosti potrebno je da napravite jasne i drastične rezove u svom životu, a smo neke od navika koje će vam pomoći da tranzicija bude jednostavnija i lakša su:

  • Između obroka grickajte orašaste plodove ili semenke.
  • Popijte čašu vode pre nego pojedete čokoladicu da zadovoljite želju za slatkišima.
  • Začinite obroke šafranom.
  • Jedite obroke bogate proteinima, na taj način ćete smanjiti želju za slatkišima kasnije.
  • Jedite namirnice bogate hromom, poput zelene salate.
  • Slatke zazubice utažite voćem umesto slatkišima.

5475088448_227c5ecbdf_z

Šećer jednostavno nije dobar za opšte zdravlje organizma i njegov unos bi trebalo da smanjite što pre i tu se ne radi samo o kilaži i aknama. Evo nekoliko više nego dobrih razloga koji bi trebalo da vas navedu da se odreknete šećera.

Šećer se dovodi u vezu sa nastankom osteoporoze. Tokom jednog istraživanja je dokazano kako konzumiranje šećera povećava rizik od osteoporoze odnosno smanjuje jačinu kostiju.

Karakteriše se kao kancerogen. Prema pisanju jednog medicinskog časopisa konzumiranje belog šećera u količinama u kojima ga konzumiraju Amerikanci vodi do povećanog rizika od raka dojke, povećan rast kancerogeng tkiva i metastaza u poređenju sa ishranom koja ne sadrži tolike količine šećera.

Povezan je sa više od 100 zdravstvenih stanja. Samo neka od stanja koja se dovode u vezu sa šećerom su: alergije, anksioznost, depresija, migrene, nesanica, infekcije, problemi sa jetrom, povišen krvni pritisak, povišen holesterol, srčana obolenja, debljanje, dijabetes i naravno problemi sa zubima.

Kako smanjiti unos šećera

Naravno za sve, pa tako i za izbacivanje šećera iz ishrane postoji način i uz malo truda i volje sigurno ćete uspeti. Ovo su neke od najvažnijih promena od kojih treba da krenete.

8678715077_5e8a632bd8_z

Prestanite koristiti sokove. Jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih načina da smanjite unos šećera je sigurno da prestanete koristiti sokove. Samo jedna konzerva kokakole sadrži čak 39 g šećera i samo da se ovog pića odreknete značajno ćete smanjiti unos šećera.

Pijte vodu umesto sportskih napitaka. Iako nam ih serviraju kao zdrave, sportski napici su puni zaslađivača i zato ih zamenite običnom vodom. To je uvek najbolji izbor kada niste sigurni.

4814943083_d0e4fedc09_z

Ne započinjite dan šećerom. Doručak je zaista njvažniji obrok u danu, ali mnogi odmah ujutro posežu za nekim slatkim jelima poput mafina, peciva, jogurta koji su bogati šećerima ili žitaricama. Pre nego napravite doručak pročitajte etiketu na pakovanjima hrane koju jedete i proverite koliko šećera se krije u tom obroku. Možda je ipak bolje da pojedete jaja sa povrćem, smoothie ili sendvič od integralnog hleba.

Pijte kafu ili čaj bez šećera. Ako prestanete šećeriti kafu ili čaj, samo tim potezom ćete smanjiti unos šećera za 40 grama dnevno. Isto tako pijte kafu bez ikakvih dodataka jer mleko ili vrhnje za kafu takođe sadrži šećer.

Koristite steviju. Stevija je potpuno prirodni zaslađivač na biljnoj bazi i zdraviji je od ostalih veštačkih zaslađivača. Ako baš ne možet bez slatkog ukusa onda obavezno nabavite steviju u tečnom obliku i koristite nekoliko kapi po napitku ili obroku.

16513312291_ae8bfb31f0_z

Kupujte grčki umjesto običnog jogurta. Verovali ili ne u većni običnih jogurta se nalaze prilične količine šećera, posebno u onima koji su aromatizovani raznim ukusima. Koristite grčki umesto običnog jogurta i smanjićete upotrebu šećera za 20-26 grama.

Otkrijte skrivene izvore šećera. Šećer se nalazi u namirnicama za koje nikada ne biste očekivali kao na primer u hamburgerima, konzervisanoj ribi, mesnim prerađevinama, slanini, kockama za supu, kečapu i mnogim drugim namirnicama koje koristimo uvereni da ne sadrže šećer. Pre kupovine svake ove namirnice dobro i pažljivo pročitajte sastojke koji se u njima nalaze.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar