Menu 

Tvrdnje da je plivanje opasno za trudnice i da je sunce štetno treba da ostanu u domenu “babskih priča”, gde i pripadaju. Par mera opreznosti i slobodno pohitajte na plažu.

I doktori preporučuju odlazak na plaže i kupanja, ali, naravno, morate paziti na neke sitnice poput predugog boravka na suncu ili naglog ulaska u vodu. Saznajte na šta to još trudnice moraju obratiti pažnju na moru, reci, jezeru ili bazenu.

Plivanje je jedna od najboljih vežbi za trudne žene; ne pregrijavaju se i ne opterećuju zglobove. Međutim, važno je da obratite pažnju na bolesti koje se prenose vodom. Ukoliko udahnete, progutate ili uopšte dođete u dodir sa kontamiranom vodom to može izazvati određene zdravstvene komplikacije: ešerihija koli, stomačni i drugi virusi. Najnesigurniji su bazeni, posebno oni gde dnevno “protutnja” mnogo ljudi ili ih ne održavaju redovno. Zato, posle svakog kupanja, pravac na tuširanje, a poželjno je i da svaki put menjate kostim.

Pratite trudnoću redovno i konsultujte se sa lekarom oko plivanja i boravka u vodi. Vode ne sme biti prehladna, morate se polako navikavati na temperaturu mora, jezera, bazena. Ovaj put nema skakanja, sportova na vodi i sličnih egzibicija. Treba vam mirna relaksacija, lagano plivanje. (Dodatni savet: nabavite sandalice za vodu da se ne biste okliznuli i pali).

Zanimljivo je da se u trudnoći menja pigment melanin i dolazi do pojačanog tamnjenja kože. Iako je to najizraženije na trbuhu i bradavicama, neke promene tena mogu biti trajne, pa je bolje da se ne izlažete direktnom suncu i, naravno, koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom. Kao i svaka osetljiva osoba, izbegavajte boravak na suncu između 10 i 16 časova. Za vas je najbolje da ste u hladu, dobro zaštićeni kremicama.

trudnoca sunce

Da ne biste osetili mučninu, umor ili vrtoglavicu (tada morate bežati u zamračenu prostoriju), birajte pamučnu odeću, nosite šešir i ne odvajate se od “izvora vode”.

Relaksirajte se kada god imate priliku: rashlađeno voće, frapei, komadići leda – pustite da vas razmaze. Hodajte bosi, povremeno rashlađujte noge i izležavajte se u nekom udobnom beach baru.

Kakva su vaša iskustva sa odlaskom na plažu? Kako se rashlađujete leti?

(A da li ste spremne za vežbe? Zavirite)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar