Menu 

Otkrijte neke pomalo čudne i potencijalno štetne mitove o ishrani vaših dlakavih drugara i naučite kako da ih ispravno hranite.

Jesu li za vašeg ljubimca štetniji veštački zaslađivači ili prirodni šećer? Koliko štete može da napravi par kapi alkohola? Koliko je zaista zdrava hrana koju kupujete vašim ljubimcima?

Domaća hrana – NE

Američka veterinarska asocijacija je objavila da se ne preporučuje hranjenje kućnih ljubimaca sa hranom koju pripremamo za sebe. Digestivni trakt životinja je drugačiji, jedinstven i veoma komplikovan. Hrana za pse i mačke je testirana i tačno se zna kako utiče na njihov organizam dok za ljudsku hranu to nije dokazano.

hrana

„Naša“ hrana ih nadima

Ako hranite vašeg kućnog ljubimca sa hranom koju vi jedete, a to uključuje mlečne proizvode, proizvode od soje, začinjenu hranu, možete napraviti problem, jer ova hrana nadima vašeg ljubimca što prozrokuje gasove, a to nije ugodno ni za njih ni za vas.

Odrasli psi i mačke su u većini slučajeva netolerantni na laktozu, pa izbegavajte mleko.

Prirodno i organsko

Organska hrana je podgrupa prirodne hrane, šta god kupite vašem ljubimcu sa ovim oznakama nećete pogrešiti.

maca

Alkohol

I najmanje doze alkohola vašem psu mogu prouzrokovati velike probleme, ne igrajte se s tim stvarima.

Hrana sa i od ribe

Hrana za mačke na kojoj piše da sadrži ribu znači da u toj hrani ima svega 3 % mesa ribe, a ako piše da je hrana od ribe znači da sadrži čak 95 % ribljeg mesa i samim tim je zdravija i bolja za vašu mačku.

Šećer ili veštački zaslađivač

Šećer svakako nije dobar za vaše kućne ljubimce, ali veštački zaslađivači su gori. Veštački zaslađivači nalaze se u mnogim proizvodima koje koristimo svakodnevno, žvakama, vodi za ispiranje usta, slatkišima, koji mogu biti veoma otrovni za vaše ljubimce pa ih držite podalje ovih proizvoda.

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
 1. ale

  Malo mi muka od amera i njihovih ”istrazivanja”. U hranu za pse i macke trpaju delove (i to koje delove) lesina u raspadu plus pola periodnog sistema elemenata, i sve to fino pise na kutiji ali nema ko da cita, cini mi se.
  10000000 puta je za moje mace bolje da jede, sarmu,varivo,taranu pa cak i corbe sa povrocem koje obozava od tih *ranja u kesi. A vas bih molila da citate tekstove pre nego ih prekopirate sa stranih sajtova i zalepite ovde, samo kvarite status koji imate kod nas citalaca.

  • Plavi

   Ale, slazem se sa tobom ali samo delimicno. Nazalost, cak i veterinari, iz velikog neznanja, preporucuju industrijsku hranu za zivotinje jer je navodno to kompletna hrana za njih. O veterinarima i njihovom “znanju” drugi put. Od te hrane, koja je u vecini slucajeva, oprostite mi na izrazu, djubre, nase kuce i mace skoro redovno zarade gastritis i u veoma velikom procentu dijabetes. Vlasnici su nebrojeno puta iskusili situaciju da kucni ljubimci nece ni da okuse najveci procenat te industrijske hrane.

   Kad je domaca hrana u pitanju, nije dobra kako iz objasnjenih razloga tako i zbog zacina koji kucnim ljubimcima u najvecem broju slucajeva veoma skode.

   Sta je najbolje? Pripremati hranu kod kuce odvojeno za svog ljubimca. Naravno, vecina nema vremena, novca, volje za to. Ako je tako, nemojte cuvati zivotinje kod kuce jer cete ih samo muciti bez obzira na svu navodnu ljubav. Kad ljubav zaista postoji onda postoji i volja da im se maksimalno dobri uslovi za zivot omoguce.

   Nekom drugom prilikom o mucenju kucnih ljubimaca na hiljadu drugih nacina iz “velike ljubavi prema njima”. Zaista je bolje ne drzati ih nego ih konstantno maltretirati, neznajuci da to cinite. Zato se treba dobro informisati pre dovodjenja zivotinje u kucu.

Napišite komentar