Menu 

Kad bi vas neko pitao šta mislite kako se hrane jogiji šta biste odgovorili? Da li bi vam na pamet pale namirnice poput kinoe, tofua, kelja, granole? Otkrivamo vam istinu koja se krije iz jogi dijete.

Čak i pre nego je joga postala mejnstrim su se vodile polemike kakva je to prava jogi dijeta i da li je neophodno da se odreknete većine namirnica u kojima uživate da biste bili pravi, istinski jogi. Da biste bolje razumeli šta sve podrazumeva jogi dijeta prvo ćemo se pozabaviti stereotipima koji su za nju vezani.

Oni istinski instruktori joge veruju da je hrana kreator prane odnosno životne snage i da se pomoću nje održava telo i zdravlje. Mnogi jogiji biraju hranu koja ocrtava taj nivo svesnog razvoja. Na primer, neki jogiji su vegetarijanci za šta veruju da podstiče svest, povezanost i mir sa svim živim bićima. Osnova joge jeste da ne naudimo nikome i izbegavamo hranu koja uključuje ubijanje.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????

Mnogi veruju da ne postoji tačan način ishrane koga se treba pridržavati da biste bili istinski jogi, već postoje samo opcije što znači da treba više da razmišljate o onome šta unosite u organizam. Ne postoje tačne smernice šta smete i ne smete jesti već samo treba da primenite filozofiju joge koja ne podržava nikakvu vrstu povređivanja.

Upravo iz tog razloga većina jogija su vegani ili vegetarijanici, ali to nije pravilo koje morate slepo slušati. Ipak postoji nekoliko smernica kojih se pridržava velika većina jogija, a to su na prvom mestu oragnski uzgojene namirnice i namirnice prilikom čijeg uzgoja nije korišten GMO. Samo neki od primera zdrave hrane su:

  • Sve vrste voća i povrća
  • Integralne žitarice, kinoa, zob, pšenica i riža
  • Mahunarke, tofu
  • Biljna ulja (susamovo, suncokretovo)
  • Semenke i orašasti plodovi
  • Prirodni, sirovi šećeri (javorov sirup, melasa)
  • Biljni čajevi, voda sa limunom
  • Slatki začini (cimet, kardamom, menta, bosiljak, kurkuma, đumbir, kumin i komorač)
  • Belančevine (piletina, ćuretina, riba, ako i govedina)
  • Hrana pripremljena sa ljubavlju i zahvalnošću

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ako želite biti istinski jogi treba pažljivo da slušate svoje telo i pratite šta vam ono poručuje nakon što pojedete određenu hranu. Ako vam je nakon što pojedete veliki komad mesa muka, onda ne bi trebalo da jedete meso. S druge strane, ljudi se primoravaju da jedu namirnice koje im ne pašu da bi bili istinski jogi (soja, tofu) šta takođe nije ispravno. Ako vam telo žudi za mesom jedite meso, ako žudi za povrćem jedite povrće. Poenta jeste da jedete ono što vam paše i da pažljivo slušate svoje telo, to je ono čemu nas joga uči.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar