Menu 

Kad je u pitanju mršavljenje uglavnom smo opsednuti velikim brojevima, koliko kilograma treba da smršamo, za koliko brojeva manju garderobu želimo nositi te koliko smo kalorija sagoreli tokom dana i koliko koraka napravili.

Verovali ili ne sve je mnogo jednostavnije nego što se čini i ne treba da smišljate neke preterano komplikovane strategije da biste izgubili višak kilogarama. Kao što smo mnogo puta do sad napominjali dovoljno je da usvojite neke male zdrave navike koje će sigurno uroditi plodom, ako ih se budete pridržavali. Mi smo za vas prikupili svega pet koji su po mišljenju većine stručnjaka najvažniji.

Jedite sporije

4169150517_a01a84bc61_z

Pored toga šta jedete veoma je važno i na koji način jedete, odnosno kojom brzinom. Kada jedete brzo mozak nema vremena da pošalje signale kako je stomak pun pa veoma lako dolazi do prejedanja.  Obratite pažnju na to kako jedete i posvetite se svakom obroku. Žvaćite polako i nakon svakog zalogaja, spustite viljušku/kašiku u tanjir, progutajte pa tek onda uzmite novi zalogaj.

Napunite stomak 80%

Ovo je stara japanska filozofija za koju se ispostavilo da je zaista delotvorna. Nikad nemojte jesti da se prejedete, uvek prestanite onda kad je najlepše što ne važi samo za hranu već i za neke druge životne navike. Ako se pitate kako da znate kad ste stomak napunili 80%, to je jednostavno. Prestanite sa jelom čim se pojavi prvi nagoveštaj sitosti.

Odredite tačne obroke

Da biste se zdravo hranili jednostavno morate odrediti tačne obroke. Nemojte uzeti da grickate nešto svaki put kad prođete kroz kuhinju. Tačno odredite kad je vreme za tri glavna obroka i dve užine. Isto tako, potrudite se da svaki obrok  bude raznovrstan i da sadrži više vrsta namirnica, od ugljenih hidrata, preko proteina, do povrća. Neka vaš tanjir bude vaše slikarsko platno na kome ćete stvarati šarena umetnička dela tri puta dnevno.

8012572204_70176fa8b3_z

Naučite kad je pravo vreme za ugljene hidrate

Da biste uspešno gubili kilograme važno je da tačno znate kada i u koje vreme treba da jedete ugljene hidrate i naravo koje vrste. Zamenite tradicionalne testenine i rižu sa neprerađenim ugljenim hidratima poput kinoe, prosa, ječma, amaranta i divlje riže. Sve ove namirnice su veoma bogate vlaknima, a siromašne šećerima. Najbolje vreme za jedenje ugljenih hidrata je svakako nakon intenzivnog treninga kad je telu potrebno nešto da nadomesti energiju.

Pojačajte unos proteina

Proteini drže metabolizam na određenom nivou, kontrolišu apetit, pomažu vam da razvijete mišićnu masu i poboljšavaju fitnes performanse. Zato je veoma važno da nikako ne izbacujete proteine iz vaše ishrane ako želite smršati.  Da biste vašim obrocima dodali proteina, dodajte komad piletine, ribe, govedine ili neki biljni izvor poput mahunarki (pasulj, sočivo, grašak).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar