Menu 

Iako većina novopečenih roditelja bebin plač doživljava kao nešto strašno  i odmah paniče da nešto nije u redu, odmah da vam kažemo da mesta panici nema. Plakanje je način na koji bebe komuniciraju s nama,  a vi treba samo da protumačite šta beba želi da vam kaže.

Roditeljima u početku može biti jako teško da razumeju šta im njihovo maleno pokušava reći plakanjem i zato smo mi sastavili listu najčešćih razloga zbog kojih bebe plaču i donosimo male savete kako da je umirite.

Krenimo redom.

Glad. Ovo je sigurno prvo na šta će pomisliti većina roditelja kad beba zaplače i u većini slučajeva će sigurno biti u pravu. Pokušajte upratiti znakove gladi pre nego dođe do samog plača, a samo neki od njih su: coktanje usnama, okretanje glave prema dojci, stavljanje ručice u usta.

Prljava pelena. Neke bebe jednostavno ne trpe da su mokre i prljave i odmah će vam dati do znanja da je vreme za presvlačenje dok drugima to uopšte ne smeta. Ako znate da je beba nahranjena, a plače obavezno proverite pelenu.

9071388798_5002565fd8_z

Pospanost. U trenucima kad su previše pospane, bebe plaču jer one ne znaju da mogu jednostavno zatvoriti oči i spavati bilo gde i bilo kad. Ako beba trlja oči i plače pomalo umorno, znajte da joj se spava.

Želi da se nosi. Bebama je potrebno mnooogo maženja i paženja one jednostavno vole da vide lice svojih roditelja i čuju njihove glasove,  a znaju detektovati i njihov jedinstveni miris. Plakanje može biti njihov način da pitaju da ih malo nosite i mazite. Obavezno im ugodite bez obzira što vam starije žene govore da ćete ih „navići na ruke“.

Problemi sa stomačićem (kolici, gasovi…). Grčevi ili problemi sa gasovima su sigurno jedan od najčešćih razloga zašto bebe plaču. Ako beba plače u kontinuitetu najmanje tri sata zaredom, tri noći nedeljno u tri nedelje onda su u pitanju kolici. Ako beba plače odmah nakon podoja to može biti znak da ima nekih problema sa stomačićem. Beba će, ako ima grčeve, refleksno skupljati nožice prema stomaku.

Mora da podrigne. Ako beba plače nakon podoja možda će joj jednostavno pomoći da dobro podrigne posebno ako nema drugog razloga za plač. Bebe kad jedu uglavnom progutaju dosta vazduha i ako se taj vazduh ne ispusti može doći do neugodnosti u stomačiću.

Bebi je prevruće ili prehladno. Ako je bebi hladno za vreme presvlačenja i brisanja guze vlažnom maramicom ona će nezadovoljstvo iskazati plakanjem. Bebe vole da im je toplo, ali ne pretoplo i treba im samo jedan sloj garderobe više nego nama i uglavnom ne plaču zbog topline koliko zbog hladnoće.

Sitnice. Bebama mogu smetati sitnice koje ćete sigurno teško uočiti, nešto kao dlaka zamotana oko prsta na nozi ili ruci koja zaustavlja cirkulaciju. Neke bebe su s druge strane posebno osetljive na grubu garderobu koja grebe i svrbi ili im smetaju etikete.

3129076234_7642fb899d_z

Nicanje zubića. Kad zubići rastu to zaista može biti bolno i izazvati intenzivan plač. U proseku prvi zub počne nicati između 4-7 meseci, ali može izbiti i ranije. Ako dete slini, grize sve što mu dođe pod ruku, a desni su mu crvene i otečene to je sigurno znak nicanja zubića.

Beba želi malo mira. Ponekad bebama može biti prilično zbunjujuća sva ta gužva koja se dešava u svetu oko njega, od previše ljudi, do previše svetla i buke. To mogu biti uzroci zašto vaša beba plače.

Previše mira. S druge strane postoje bebe kojima mirno okruženje ne prija previše i žele gužvu, buku i svetlost. Možda će to vama biti prenaporno, da stalno budete aktivni, ali morate ugoditi svome mališanu.

Ne oseća se najbolje. Ako ste zadovoljili baš sve bebine potrebe, sita je , suva i odmorna, a i dalje plače to je možda znak da je bolesna ili da će se razboleti. U tom slučaju proverite bebi temperaturu i pratite ostale moguće znakove bolesti.

S vremenom ćete moći jasno raspoznati razliku u plakanju zbog gladi, zbog spavanja ili zbog bolesti i nemojte se osećati loše ako se to ne desi odmah.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar