Menu 

Mi smo sigurni da ne postoje novopečeni roditelji koji nemaju nikakvih briga i koji se sa svojim prvim novorođenčetom snalaze bez ikakvih problema i nedoumica.

Ako ste jedan od onih roditelja koji ne znaju šta rade i imaju brojna pitanja, pre nego što odete na prvi pregled kod pedijatra obavezno napravite listu nedoumica i pitanja koja vas brinu da nešto ne biste zaboravili. Nemojte se ustručavati jer lekar će vam ipak dati najpouzdanije odgovore. Mi smo napravili listu najčešćih nedoumica novopečenih roditelja.

Diranje fontanele. Uprkos svim upozorenjima ne treba previše da se uzbuđujete ako dofirnete beinu fontanelu i ne brinite u tom slučaju ne možete dirnuti bein mozak. Vi u stvari dirate debelu zaštitnu opnu i ne može doći do neke povrede ili oštećenja.

403399742_70b4ecf00a_o

Puls na fontaneli. Ako vidite pulsiranje na fontaneli to ne treba da vas brine, ono šta gledate je normalan rad bebinog cirulatornog sistema.

Krv u peleni kod devojčica. Tokom trudnoće višak estrogena kod majke može stimulisati matericu ženskog fetusa. Tokom prve nedelje nakon porođaja nije neobično da devojčice imaju male cikluse tokom koje materica luči minimalne količine krvi.

Mala rupica u bebinim prsima. Nemojte odmah pomišljat na najore jer je u pitanju sasvim normalna pojava. Stručnjaci kažu da je grudna kost sastavljena iz tri dela, a udubljenje koje vidite je verovatno donji deo koji se naginje prema natrag. Kako beba raste stomačni mišići će gurati taj deo prema napred i udubljenje se više neće videti.

Mekana kaka nakon svakog podoja. Ovo takođe ne treba da vas brine posebno ako dojite bebu, jer se majčino mleko lako probavlja.

Štucanje. Naučnici još uvek nisu sigurni zabog čega bebe toliko štucaju. Kod nekih to nastaje zbog neusglasnosti između mozga i dijafragme, abdominalnog mišića koji kontroliše disanje. Ono što je važno jeste da je štucanje bezopasno.

Plakanje. Bebe imaju nerazvijen nervni sistem i lako se iznenade, a to su samo dva razloga zbog kojih bebe često plaču.

13978884379_58206368a4_z

Osip po licu. Zahvaljujući majčinim hormonima koji još uvek cirkulišu bebinim telom nakon porođaja može se desiti da se na bebinom licu pojavi osip nalik sitnim bubuljicama. Osip je potpuno bezazlen i zahteva samo nežno čišćenje lica.

Otečene grudi. Isti hormoni koji izazivaju bubuljice i mini ciklus kod devojčica izazivaju i oticanje mlečnih žlezda i kod devojčica i kod dečaka. Srećom u pitanju je privremena pojava koja je potpuno bezopasna.

Kijanje. Bebe imaju zaista male noseve i sasvim mala količina šlajma ih tera na kijanje, a kod novorođenčeda se može javiti blago zapušenje jer je u materici bilo izloženo plodovoj vodi. A sve to može izazvati učestalo kijanje.

Nadamo se da smo vam odagnali bar neke brige, a vi za svaki slučaj sve ono što vas muči stavite na papir i posavetujte se sa vašim lekarom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar