Menu 

Dobro je poznato da je limun voćka bogata vitaminom C, neizostavna kad bolujemo od prehlade ili gripa. Ali, limun u domaćinstvu možemo koristiti na mnogo interesantnih načina.

LifePress Magazin vam otkriva samo neke od njih.

Dekoracija stola

Ukoliko pred svečanu večeru nemate nikakvu dekoraciju za sto, a prekasno je da odete do cvećare, limun će vam biti više nego od koristi. Jednostavno, uzmite veću staklenu posudu ili stalak za tortu i na nju poslažite što više limunova, po mogućnosti sa lišćem.

Ako limunu dodate i nekoliko oraha, lešnika ili badema, ugođaj će biti potpun, a vaš sto će blistati.

dreamstime_s_1074988

Limun kao izbeljivač veša

Sa ovim otkrićem slobodno možete zaboraviti na upotrebu štetnih izbeljivača belog veša. Da biste vešu vratili svežinu i belinu jednostavno svakom pranju dodajte ¼ ili ½ šolje svežeg limunovog soka i bićete iznenađeni rezultatima, verujte nam na reč.

Lek za bolno grlo

Donosimo vam prirodni, veoma delotvoran lek za bolno grlo za koji do sad možda niste čuli. Sve što treba da uradite jeste da limun prerežete na pola i polovice limuna malo prepečete iznad plamenika na plinskom šporetu ili na ringli električnog šporeta, sve dok kora ne postane zlatno smeđa.

Ostavite limun da se ohladi, zatim iscedite sok i pomešajte ga sa kašičicom meda i pijte.

dreamstime_s_2897609

Posvetljivač kose

Ako želite svetlije pramenove u kosi nije vam potreban skupi odlazak do frizerskog salona, sve što vam treba jeste „čudotvorni“ limun.

Iscedite dva limuna u malo vode i ostavite da stoji sat vremena. Tekućinu procedite i ulijte u sprej bocu. Ovom otopinom poprskajte kosu pre pranja i ostavite da deluje pola sata pa perite kao i obično.

Očistite ribež limunom

Ako imate problema sa čišćenjem ribeža nakon što ste ribali sir ili neku drugu lepljivu hranu, jednostavno sa obe strane ribeža pređite nekoliko puta limunom presečenim na pola. Kasnije samo isperite pod mlazom vode i to je to.

dreamstime_s_32266449

Još nekoliko korisnih saveta

Ako na vašoj zabavi ne želite svuda po kući skupljati čačkalice koje su upotrebljavali vaši gosti na svaki pladanj sa mezom stavite po jedan limun na kome ste okačili malu etiketu na kojoj piše da je to mesto za čačkalice.

Limunom, takođe možete izvući mirise koji su se nakupili na vašim daskama za sečenje mesa i povrća. Jednostavno ih premažite polovicama limuna i isperite pod hladnom vodom.

Da biste iz limuna izvukli što više soka i da biste ga što lakše iscedili, pre ceđenja ga stavite u mikrotalasnu rernu na 20 sekundi.

I za sami kraj da vas podsetimo da ćete jabuke i kruške koje ste narezali sprečiti da potamne tako što ćete ih premazati limunovim sokom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar