Menu 

Ovog leta vas očekuje neki važan događaj, venčanje, godišnjica mature ili letovanje na kome želite izgledati bolje nego ikad? Mi vam donosimo plan kako da brzo postanete fit.

Iako se za zdravi gubitak kilograma i postizanje forme preporučuju dugotrajni programi vežbanja i zdrave ishrane postoje i oni osmišljeni za hitne situacije jer prilike kao što je venčanje ili godišnjica mature dozvoljavaju korištenje nekih prečica. Bez obzira što u formu treba da dođete za nešto više od mesec dana nikako vam nećemo preporučiti neke sulude restriktivne dijete i fitnes programe posebno ako do sada niste bili preterano aktivni i niste se najzdravije hranili. “Polako i smireno” je pravi put kojim treba da krenete.

U prvih nekoliko nedelja…

Ako ste do sad bili poprilično statični i kondicija vam je slabašno onda u narednih dve do tri nedelje treba da uradite sledeće:

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-walking-woman-park-image15640158

Počnite hodati. Brzo šetajte, kad god imate priliku i vremena, šetajte brzo, ali sve dok vam je udobno da sutradan ne biste dobili upalu mišića.

Počnite sa planiranjem. Ako želiti smršati, određen trud i rad će biti neophodan i zato razmotrite neke malo intenzivnije aktivnosti kao što su trčanje, vožnja bicikla i časovi aerobika za sagorevanje kalorija. Možete se raspitati i za dizanje tegova i časove pilatesa za izvajanu figuru.

  • Nemojte raditi ništa na svoju ruku posebno ako do sad niste vežbali već se posavetujte sa profesionalnim fitnes trenerom koji će vam dati jasne smernice.
  • Ne nadajte se prevelikom gubitku kilograma u ovoj fazi jer je cilj da krenete i podignete nivo svoje fizičke spreme.

Prvi mesec…

Nakon što ste polako postali fizički aktivni vreme je da krenete u napad na kilograme.

Napravite plan vežbanja

Veoma je važno da pronađete aktivnosti koje su vam zabavne inače su šanse da ćete izdržati minimalne. Nemojte previše da se forsirate jer cilj jeste da postanete aktivni, ali to ne znači da treba da padate u nesvest od umora. Krenite polako i sa svakim treningom podižite intenzitet vežbanja.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-diet-concept-woman-mouth-sealed-duct-tape-buns-dreaming-biscuits-image30322636

Stavite glad pod kontrolu

Isto kao kad je u pitanje vežbanje ni sa hranom ne treba da prenagljujete. Nemojte se odricati svih namirnica koje volite odjednom jer sigurno nećete istrajati. Razmišljajte tako da iz ishrane izbacujete brzu, nezdravu hranu i menjate je zdravijim namirnicama. Restriktivne dijete kojima se izgladnjujete su apsolutno zabranjene!

Tokom drugog meseca se i dalje pridržavajte plana zdrave ishrane, ali intenzitet vežbanja polako podignite na viši nivo.

Kad je u pitanju ishrana i dalje se prdržavajte zdravog plana i ne važite se na dnevnoj bazi. Vežbe će ojačati vaše telo i pomoći će vam da lakše izađete na kraj sa željom za slatkišima i nezdravom hranom i da lakše birate zdravije obroke.

Iz upotrebe u potpunosti izbacite ili pak smanjite alkohol, cigarete i nepromišljene užine kojima se okrećemo uglavnom kad nismo gladni, iz dosade.

Ono što je najbolje kad je ovaj fitnes plan i program u pitanju jeste što ćete ga se sigurno pridržavati i kad prođe taj važan dan u vašem životu jer ćete shvatiti da je trud bio preveliki da biste se kasnije prepustili starim navikama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar