Menu 

Jeste li znali da vas sreća čeka iza zatvorenih vrata frižidera? Mnogi od vas će sigurno posmisliti kako to nije nikakva novost, ali hrana koja vas zaista čini srećnima nije ni blizu one za koju vi mislite.

Iako većina nas misli da nas srećnima čini čokolada, kolači, sladoled, pljeskavice i ostala nezdrava hrana to baš i nije istina. Pogledajte listu namirnica koje dokazano podižu nivo serotonina u organizmu i sigurni smo da ćete ostati iznenađeni baš kao što smo mi bili.

Brokoli. Ovo povrće sadrži tragove minerala koji se zove hrom koji pored toga što pomaže telu da probavi hranu poiže nivo serotonina, nerepinefrina i melotonina u mozgu što uveliko utiče na raspoloženje. Dokazano je da brokoli umanjuje simptome atipične depresije (prejedanje ili preterano spavanje). Hrom u organizam možete uneti i putem soka od grožđa kao i krompira.

http://www.dreamstime.com/stock-image-cashew-nuts-raw-white-background-image33515211

Indijski orasi su bogati cinkom za koji je naučno dokazano kako umanjuje simptome depresije i poboljšava uticaj antidepresiva. Manjak vitamina može dovesti do smanjenog apetita i simptoma depresije kao i oslabljenog imuniteta. Cink možete pronaći i u semenkama bundeve i svinjskoj potrbušini.

Losos je riba prepuna vitamina D, poznatog i pod nazivom “vitamin sunca”. Najednostavniji način da popravite raspoloženje jeste da provedete svega 15 minuta na suncu, nekoliko puta  nedeljno. Da biste u organizam uneli željeni vitamin D, jedite losos, mleko i jaja.

Spanać. Spanać pored mnoštva nutrijenata sadrži mineral magnezijum čiji manjak ima gotovo trećina populacije, a veoma je važan za opšte zdravlje organizma. Magnezijum igra veoma važnu ulogu u razvoju serotonina jer manjak dovodi do depresije, anksioznoszi i umora. Magnezijum možete uneti putem badema i putem kupki u koje ste stavili gorku so.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-chickpea-background-parsley-image41027322

Leblebija je namirnica koja će vam obezbediti poprilične količine vitamina B6 koji pomaže telu da proizvodi veće količine serotonina i norepinefrina koji utiču na raspoloženje. Nedostatk vitamina B6 u organizmu dovosi do nervoze i depresije. Pored leblebije, namirnice bogate vitaminom B6 su pileći file i žutorepa tuna.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar