Menu 

Boraks je prirodni mineral poznat i pod nazivom natrijum borat koji ne izaziva rak, ne akmulira telom i ne aporbuje se putem kože, potpuno je siguran za upotrebu i nije štetan za okoliš, a uveliko nam može pomoći kad je održavanje doma u pitanju.

Boraks se u domaćinstvima širom sveta koristi više od stotinu godina posebno za pranje veša i čišćenje kuća, a mi vam danas donosimo još mnogo načina na koje možete koristiti ovaj mineral koji možete pronaći u apotekama.

Čišćenje tepiha – ako imate usisivače na paru, u vodu obavezno stavite i pola šolje boraksa da bi se vaši tepisi još bolje očistili.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-young-apple-tree-image14386616

U voćarstvu – pospite šolju boraksa oko velikih stabala jabuke ili nekoliko kašika oko mladica, svake 3-4 godine da biste dodali minerale zemljištu što će potpomoći rast i razvoj voćki.

Čišćenje WC šolje – pre nego odete na spavanje u WC šolju uspite jednu čašu boraksa. Ujutro samo izribajte šolju četkom i isperite, a boraks će ubiti sve bakterije.

Za teranje insekata – vodene bube, mrave i žohare oteraćete tako što ćete u jednakoj meri pomešati šećer u prahu i boraks pa postaviti na mesta odakle mislite da insekti dolaze.

Za kućne ljubimce – ako vaši dlakavi drugari imaju buve slobodno ih pospite boraksom, njih i mesta na kojima spavaju. Boraks otpušta bornu kiselinu u količinama dovoljnim da ubije buve ali da ne štete ljudima i kućnim ljubimcima.

Za teranje miševa iz kuće – ako ste slučajno primetili miša u kući pospite malo boraksa po podovima jer miševi ne vole boraks na šapicama i mala je verovatnoća da će se vratiti.

Za čuvanje cveća –sveže ubrano cveće se može trajno sačuvati na dva načina i to uz pomoć boraksa koji izvlači vodu iz stabljike i latica i sprečava uvenuće već ih suši. Za ovaj način sušenja cveća možete koristiti dve mešavine i to da pomešate dva dela boraksa sa jednim delom belog peska ili jedan deo boraksa i dva dela kukuruznog brašna.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-dry-yellow-flower-notebook-snow-image37193573

Za sveće – ako sami pravite sveće fitilj potpite u mešavinu soli i tečnog boraksa što će sprečiti da se fitilj dimi kad ga zapalite.

Za pranje posuđa – boraks je veoma nežno, ali delotvorno sredstvo za čišćenje porcelanskog i aluminijumskog posuđa. Jednostavno ga pospite po posuđu, izribajte sunđerom i isperite.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-cleaning-image16820302

Čišćenje pločica, tuša i kade – jednostavno naspite boraks na sunđer i detaljno izribajte kadu, tuš i pločice. Možete ga koristiti i za čišćenje tiuš-kabina od pleksiglasa jer neće oštetiti materijal, a detaljno će ga oprati.

Protiv rđe – pomešajte boraks sa limunovom sokom i efektno ćete očistiti rđu.

Čišćenje madraca – dečije madrace na kojima se nalaze fleke od urina očistićete tako da ih malo smočite pa u fleke utrljate boraks, ostavite da se osuši pa usisate.

Protiv korova – boraksom možete ubijati korov koji raste u vašem dvorištu blizu betonskih staza i zidića, ali ga nemojte korititi u bašti jer će ubiti i vaše biljke.

Za otčepljenje odvoda – zapušene odvode lako ćete otčepiti ako u njih naspete pola šolje boraksa pomešane sa dve šolje kipuće vode. Ostavite da deluje 15 minuta pa ostavite vodu da teče nekoliko minuta da ispere boraks.

Koristite li vi boraks u vašem domaćinstvu?

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
 1. Astrolog

  Borax i eu… Srecom Srbija nije i nece biti u eu.. I pre nego sto se poveruje u stetnost borne kiseline koju promovise cuvena eu, koja inace sve sto steti farmakomafiji zabranjuje i povlaci iz prodaje, raspitati se o njegovoj lekovitosti, nacinu upotrebe i delotvornosti… Tako bar rade ne zombirani i inteligentni… No ne morate i vi… Hvala na clanku, divan je iako skracen i uskracen za dosta…

 2. Ljiljana

  Koliko znam, borna kiselina nije vise u slobodnoj prodaji. Ni u Kanadi, ni u Srbiji, a vidim iz gornjeg komentara, ni u EU.
  Cemu ovaj clanak?

 3. Perio

  Borax i njegova upotreba je zabranjena od 2008 u Evropskoj Zajednici i to u kosmetici jer prodire u ćelije i predstavlja veliku opasnost po zdravlje majke i djeteta u trudnoći.

  Znači drugi put bar malo rešeširanja prije pisanja-neće biti zgoreg :O)

Napišite komentar