Menu 

Sa svih strana nas podstiču da kupujemo štedne sijalice, ali neka nova istraživanja i tvrdnje stručnjaka bacaju novo svetlo na ovaj slučaj.

Pojavile su se već odavno tvrdnje da štedne sijalice nisu najbolja zamena za obične, koje u Evropskoj uniji planiraju u potpunosti da potisnu i čak zabrane. Kako su se javili mnogi koji su se pobunili protiv ovakvih odluka ukazujući na štetnost štednih sijalica i neki stručnjaci su se ozbiljnije pozabavili ovim prdmetom.

U svakom slučaju, cilj je da se obične sijalice postepeno zamene novim vrstama, među kojima su i LED svetla. A sve su glasniji oni koji upozoravaju da ne biste trebalo biti blizu izvora ovih sijalica.

štedne sijaliceZamene

Nameću nam se kompaktne fluorescentne sijalice (poznatije nam kao štedne) i LED svetla. Proizvodnja običnih sijalica će postpeno usporavati, dok ne nestanu sa tržišta. Njemački istraživači su došli do zaključka da su ove štedne sijalice potencijalno opasne po zdravlje i to ne samo zbog žive, koja se u njima nalazi.

Naime, kada su upaljane, one emituju fenol, naftalen i stiren, štetne komponente, koje mogu biti opasne po zdravlje. Fenol, recimo, u organizam dospeva udisanjem, a štetan je za sluznicu, srce i disajne puteve.

Protivnici ovih štednih sijalica često ističu i istraživanje jednog univerziteta iz Izraela, prema kojem ove sijalice povećavaju rizik od raka dojke kod žena. Naime, one imitiraju belo dnevno svetlo, ometajući proizvodnju hormona melatonina u organizmu. Ukazivano je i na opasnosti od glavobolja i kožnih problema.

Savetuje se da češće provetravate prostorije gde su uapljene ove sijalice, jer se oko njih stvara takozvani električni smog.

Mnogi se još uvek spore oko toga koje su sijalice štetnije po okolinu. Mnogo je dokaza koji upućuju da su upravo ove „eko“ sijalice štetnije.

Ove sijalice je mnogo teže odlagati sigurno. Imaju oko 3 do 4 miligrama žive. Iako nisu opasne po zdravlje kada se razbiju (jer se oslobodi tek oko 10 odsto žive) nisu ni najsigurnije. A posebno ne po okolinu.

Savetuje se da ih odlažete u kontejnere za opasan otpad. A to već sada teže funkcioniše u zemljama u razvoju, jer u mnogima nedostaje i običnih kontejnera, a da ne govorimo o ekološkom odlaganju otpada.

štedne sijaliceOdbrana

Naravano, veliki je broj onih i koji brane ove sijalice. Ipak i oni tvrde da će obične biti povučene iz prodaje. Tačnije, prestaće ih proizvoditi i biće ih u prodaji dok se ne potroše sve zalihe. Govori se i o tome da će u prodaji biti „poboljšane“ obične sijalice, koje će se koristiti za neke vrste osvetljenja. Reč je o sijalicama, koje će biti napravljene da „vuku“ manje energije.

Što se tiče štetnosti po okolinu neki eklozi razmišljaju u drugom pravcu. Neke elektrane, koje su zadužene za ispostavu električne energije, ispuštaju najviše žive u vazduh i največi su zagađivači. Ovi ekolozi smatraju da ako svi budemo koristili eko sijalice doćiće do globalne uštede energije, elektrane će manje raditi, pa će tako i emsija žive biti manja. Drugi smatrju da su ove tvrdnje „na klimavim nogama“.

Šta vi mislite? Kako će se ova priča razvijati? Da li ste već kupovali štedne sijalice? Kakva su vaša iskustva?

Piši!
Širi dalje!

6 komentara
 1. LED je zdrav

  Kao sto je rekao Sale, ovo nije tekst od LED sijalicama. Drugo se podrazumeva pod štedlivim da ne ponavljam njegove reči. Mora se znati da na ovom svetu nije ništa perfektno. Ne može se pričati o tme da su Led sijalice skorz neštetne. Ali mora se reće da su daleko manje štetne od drugih sijalica, i daleko manje troše. A pojavile tj, pojavljuju se polako i OLED sijalice, jedan stepen iznad ovih.

 2. Pera

  Ovaj tekst je iz nekih razloga pisan u CNN formatu. Vesto upakovan fake news koji je delimicno tacan za jednu vrstu sijalica, a netacan za drugu. Ali posto prosecan citalac nema dovoljno tehnickog znanja da to uoci, za njega je poruka da sve pomenute sijalice emituju razne stetne gasove ili su napunjene stetnim materijalima. Stetnost LED sijalica mozda postoji ako eventualno emituju za oci vise stetno svetlo od obicnih sijalica sa zarnom niti. Sto je mozda tacno samo za prve verzije tih sijalica, jer sad se boja svetla moze da bira, imaju 3 gradacije od zutog do belog. Ali je sasvim netacno da te sijalice imaju u sebi ili proizvode oko sebe bilo koje od stetnih metala ili gasova pomenutih u tekstu.

  Tvrdnja o stetnosti fluoroscentnih sijalica je mozda vise tacna, samo i ona kasni jedno 60 godina, jer nisu te sijalice postale tek onda kad su u spiralnom obliku zamenile obicnu sijalicu vec su one dugacke lampe postojale odavno i u 90% slucajeva osvetljavale ustanove, radionice, prodavnice, fabrike ili bilo sta drugo osim sto ih je malo bilo u stanovima i kucama. Industriju su u velikoj meri takodje osvetljavale i tzv. zivine sijalice.

 3. Trajko

  Ne mogu da verujem sta sve pisete.Umete li nesto pametno da napisete nego samo plasite ljude ovo je stetno ono je stetno a nista nije stetno i dosta vise sa tim stvarno nemate pametnija posla……

 4. Sasa

  Kao sto postoji dilema oko PVC stolarije da nije zdrava tako se moze cuti da nisu i led sijalice.Kome verovati?

 5. salepetrovic

  Ceo tekst nema nikakve veze sa LED sijalicama, pa ne znam zašto su one uopšte i pomenute. Laik bi iz teksta mogao da poistoveti obične štedljive sijalice sa LED sijalicama, a LED sijalice su u potpunosti bezbedne, štaviše svakako su bezbedniji od tih običnih štedljivih sijalica, pa čak i od obične sijalice (kod mene se većinom koriste obične i u većini slučajeva kraj njihovog radnog veka ne znači samo da će jednostavno da “izgore” već puknu i znaju da naprave popriličan nered, pa čak i štetu – jedna mi je uništila luster u sobi). Što se tiče štedljivih (koristimo ih na par mesta) one su ipak malo nešto bolje od običnih. Istina, nije dobro da se razbiju, a internet je pun uputstava o tome kako treba postupiti ako se to desi. Medjutim, uz dovoljno pažnje šanse da se takva sijalica razbije nisu velike za razliku od obične sijalice koja kao što sam rekao često pukne (kad “izgori”) i razbije se mnogo češće. Štedljiva sijalica traje duže i ne puca poput obične nikad jer je drugačije proizvedena već jednostavno “izgori” kad joj istekne radni vek (a nešto pre toga se može primetiti da opada intenzitet kojim svetli, pa se ni ne mora čekati da “izgori”, naročito pošto će dosta dugo goreti dok do toga dodje). Što se medjutim tiče LED sijalica, one su trenutno nešto skuplje, mada im se cena spušta s vremenom i u poslednje vreme prave ih ekvivalentnim običnim sijalicama tako da se mogu jednostavno početi koristiti umesto običnih. One imaju još i duži radni vek od štedljivih, troše još manje struje, a najčešće bolje i svetle, mada boja i intenzitet svetla varijaju od modela do modela. Što se tiče bezbednosti one su najbezbednije u svakom smislu. Neće nikada pući poput običnih i, ako se desi da se razbiju (mada su i u tom smislu često otpornije) jednostavno se pokupi haos koji nastane, a što je malo verovatno da će se desiti. Kod LED sijalica nema nikakvih otrovnih materija i kad već niste o njima pisali u tekstu niste trebali ni da ih pominjete jer deluje kao da izjednačavate LED sijalice i obične štedljive sijalice što je malo neozbiljno za ovakav magazin (koji inače pratim i ovo je prva mana koju sam Vam ikad našao)…

 6. Jelena G.

  Koristim dve stedljive sijalice oko 10 godina.Jedna je na metar od mene,blizu kompjutera,a druga je u stonoj lampi,tri metra udaljena.Nisam primetila da mi smetaju u bilo kom obliku.Imam78 godina.

Napišite komentar