Menu 

Ako iti malo pratite novitete kad je u pitanju nosiva tehnologija onda sigurno znate da postoje razni uređaji koji mogu pratitit otkucaje srca, broje nam korake ili mere nivo šećera u krvi. Sada je otkriveno nešto sasvim novo, što bi moglo napraviti pravu revoluciju kada je u pitanju zdravlje ženskih reproduktivnih organa te rane dijagnostike raznih obolenja. Reč je o pametnom tamponu.

Lekari napominju da ponekad godišnji pregledi kod ginekologa nisu dovoljni, a da mnoštvo bolesti u ranom stadijumu ne donose gotovo nikakve simptome, a opšte je poznato da je rana dijagnoza prvi korak do uspešnog izlečenja.

3224850188_512bc2e3d0_z

Žene u većini slučajeva nisu svesne da imaju rak materice jer su simptomi u početku veoma blagi ili ih nema. Isti slučaj je i sa nekim drugim obolenjima poput endometrioze, koja se obično dijagnostikuje kada je već u prilično poodmaklom stadijumu. Ove bolesti ako se ne eleče na vreme mogu imati tešeke posledice poput neplodnosti, ali mogu završiti i smrću. Upravo iz tog razloga naučnici sa Hardvard univerziteta su odlučili napraviti nešto što bi ženama bilo od velike pomoći kad je u pitanju detektovanje bolesti u najranijem stadijumu, a reč je o pametnom tamponu koji bi obaveštavao o zdravlju reproduktivnih organa na mesečnoj bazi.

„Bolest možete zakačiti u svako doba, a ako čekate do sledećeg godišnjeg pregleda da je otkrijete, posledice mogu biti prilično teže, nego ako se bolest otkrije na vreme“, izjavio je Tariyal, jedan od stručnjaka koji su radili na ovom neobičnom otkriću.

On je naveo da će ovaj uređaj biti prvenstveno namenjen tome da skuplja krv koju će automatski analizirati, a žene će to moći obavljati same bez odlaska lekaru. Na taj način, svaka žena će moći pratiti svoje zdravstveno stanje iz meseca u mesec, a ako rezultati nisu u granicama normale, moći će se odmah obratiti svom ginekologu.

Ovaj pametni tampon je još uvek u fazi razvoja i na njemu se vrše razni testovi da bi se doveo do savršenstva, da bi bio siguran i jednostavan za upotrebu. Ipak prema rečima stručnjaka, proći će još mnogo vremena pre nego se ovaj nosivi uređaj nađe u slobodnoj prodaji jer je prilično kontraverzan.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar