Menu 

Sa samo malo boljom organizacijom kada je u pitanju odlaganje otpada možete napraviti svoje domaće gnojivo za vašu zdravu baštu. Brzo i lako. Pogledajte kako!

Kompost, đubrivo, gnojivo ili kako god ga zovete, je vrlo važno za vaš vrt i baštu, a kada ga pravite sami šedite novac, reciklirate, smanjujete otpad (pogledajte šta smo pisali o tome kako da spriječite nepotrebno bacanje hrane) i dajete svoj doprinos zaštiti okoline.

Umjesto da kupujete gnojivo, započnite svoj mali “kompost projekat” za samo pet minuta.

Lokacija za gnojivo

Stvar je vrlo jednostavna. Kod već postojeće kante za otpatke dodajte novu kantu za gnojivo. Mada, možete je staviti i na drugo mjesto. Pronađite, prvo, idealnu lokaciju. Najbolje i najbrže ćete rezultate postići ukoliko kantu držite na suncu (ali ne prejakom. Kada je ljeto neka bude na sjenovitom mjestu). Naravno, pazite da vam ne stoji na mjestu sa kojeg će vam vjetar nanositi neugodne mirise prema kući, ali ne i preblizu komšijama. Neka ne bude ni prevjetrovito i neka kanta ima drenažu (probušite rupe na dnu kante).

Najbolje bi bilo da vašu “kompost kantu” stavite u drugu veću kantu u koju ste stavili na dno nekoliko cigli i malo grančica, korijenja i zemlje, da biste zadržali toplotu.

Potrebno smeće za gnojivo

Trebaće vam smeće poput: otpadaka od voća i povrća, sjemenke, lišće, kore, ljuske jaja, vrećice čaja, zrna kafe, iskorištene papirne maramice, papiri, malo vode. Sve to pribavite za početak da biste mogli napraviti osnovu za gnojivo. Naravno, poslije ćete samo dodavati te otpatke u kantu.

Iz vrta donesite malo zemlje, pokošene trave, lišća, korijenja, borovih iglica, grana, slame, sijena i piljevine. I to sve dodajte u kantu.

Šta treba znati?

Gnojivo treba s vremena na vrijeme (bar 1 mjesečno) promiješati, ispremetati, kako bi dobio dovoljno kiseonika i što prije se pretvorilo u humus. (Kompost koji je bio na dnu treba da dođe na vrh i obrnuto).

Pravo prirodno gnojivo bogato hranjivim supstancama dobićete nakon 6 mjeseci ili godine dana iz organskog otpada. Dobar kompost ćete prepoznati tako što on nema neugodan miris truljenja, nego najviše podsjeća na miris vlažne zemlje u šumi, grumenast je, tamnosmeđe do crne boje.
Ukoliko vidite da je kiselkastog mirisa ili miriše na gljive, “pretumbajte” ga i ostavite još da dozri.

Treba svakako znati da u vaše gnojivo ne smijete stavljati: osjemenjeni korov, lišće oraha, bolesne biljke, pa ni ostatke kuhanih jela i proizvode životinjskog porijekla.

Jedini izmet koji možete dodati kompostu je izmet životinja koje se hrane isključivo biljnom hranom (krave, konji ili ovce).

Ovo gnojivo možete dodavati vašim biljkama u vrtu, ali i u saksijama, potpuno je prirodno i oslobođeno štatnih materija.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar