Menu 

Napinjanje odnosno izgon bebe spada u drugu fazu poroda kada majka naponima pomaže detetu da prođe kroz porođajni kanal. Otkrivamo vam kako da se napinjete tokom poroda i postoji li više načina.

Jedan od najčešćih metoda napinjanja je takozvano istrenirano ili navođeno koje započinje kad je trudnica potpuno otvorena i čeka se na taj trenutak bez obzira da li je porodilja i ranije osetila nagon. Kroz ovakvu vrstu napona vas vode lekari i babice i daju vam jasna uputstva.

Drugi, alternativni način napinjanja jeste spontano napinjanje koje obično potenciraju babice, a to podrazumeva napinjanje kad god osetite potrebu bez obzir na to da li ste dovoljno otvoreni ili ne. U većini porodilišta širom sveta uglavnom se trudnice navode da se napinju samo kad su u potpunosti otvorene, a mnogi strušnjaci upozoravaju da takav pristup ne donosi nikakve prednosti ni za majku ni za bebu.

Istrenirano/navođeno napinjanje

Tokom samog porođaja ako sve ide po planu babice vas obično navode da se napinjete sa početkom svake kontrakcije i to tako da duboko udahnete, zadržite vazduh i napinjete se stiskajući abdominalne mišiće i pokušate napraviti što veći pritisak i tako dok izbrojite do 10. Nakon toga uzimate vazduh uz pomoć brzog udaha i ponovno se napinjete 10 sekundi. Obično su potrebna tri napinjanja u jednoj kontrakciji.

Ovakva vrsta napona počinje kad je trudnica u potpunosti otvorena što označava početak druge faze porođaja koji traje do pred samo rođenje bebe. Ova faza može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Da biste izbegli epiziotomiju babice će vas upozoriti da se ne napinjete od trenutka kad najširi deo bebine glave izađe kroz vaginalni otvor.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-woman-giving-birth-image6430833

Razlika između spontanog i navođenog napinjanja

Kad je u pitanju spontano napinjanje žena u tom slučaju prati prirodnu potrebu tela da se napne, a u tom slučaju babice vas savetuju da slušate svoje telo i da se napinjete svaki put kad osetite potrebu i kad mislite da je za to pravo vreme. Spontano napinjanje ne mora da počne sa početkom kontrakcije, ne mora da se uzima vazduh i zadržava na 10 sekundi, izgon traje kraće, a žena tokom izgona treba da ispušta zvuk poput gunđanja.

Neke mame imaju potrebu za napinjanjem čim su u potpunosti otvorene, ali neke ne, posebno one koje su primile epiduralnu anesteziju. U slučaju spontanog napinjanja ukoliko nemate potrebu za naponom možete da se odmarate, a beba će se svakako spuštati u porođajni kanal zbog kontrakcija materice.

Kada osetite nagon, možete da se napinjete nekoliko sekundi dok je kontrakcija na vrhuncu, ali ne morate i prilikom svake kontrakcije, a kako se beba što više bude spuštala i vršila veći pristisak na karlicu i tkiva koja podržavaju matericu (mokraćni mehur, rektum, vaginu) osetićete nagon da se napinjete češće i intenzivnije tokom kontrakcije.

Ako ste pod epiduralnom anestezijom u tom slučaju nagon za naponom ćete osetiti tek kada se beba spusti dovoljno nisko, ali će nagon biti poprilično nejasan zbog dejstva lekova, a u pojedinim slučajevima zbog jačine leka žene uopšte ne osećaju potrebu za naponom.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-woman-giving-birth-hospital-having-contraction-medical-team-ready-image37128857

Prednosti i mane navođenog napinjanja

Istraživanja su pokazala da je vremenska razlika trajanja druge faze porođaja kod žena koje su koristile navođeno i spontano napinjanje neznatna. Isto tako, potvrđeno je da navođeno napinjanje ne donosi nikakve dobrobiti po majku i bebu i da može doneti veći rizik od urinarnih infekcija nakon porođaja dok kod spontanog napinjanja nisu zabaleženi nikakvi mogući rizci.

Navođeno napinjanje sa sobom nosi rizike od:

  • Oštećenja karlične i urinarne strukture porodilje.
  • Veće šanse za pucanje međice i epiziotomiju.
  • Već šanse za upotrebu vakuuma i carskog reza.

Mnoge babice tvrde da navođeno napinjanje poništava ženine instinkte koji joj govore kada i kako da se napne i uskraćuje joj mogućnost porođaja na blaži način.

Kako se nositi sa napinjanjem tokom poroda

Brojna istraživanja su pokazala da bi trebalo pustiti ženu da prati signale sopstvenog tela i da se napinje onda kada sama oseti potrebu, a ne kada joj kažu, ali se isto tako naglašava da navođeno napinjanje može biti korisno i treba da se praktikuje u pojedinim slučajevima, ali nikako da bude ustaljena rutina.

Trudnice koje su pod epiduralnom anestezijom možda neće imati nikakav osećaj kad treba da se napinju i njima su uglavnom potrebne oderđene smernice. S druge strane žene u bolovima ne znaju tačno kakve im signale telo šalje iz straha pa su im takođe potrebna uputstva.

Ako u porodilištu u kome planirate da se porodite postoji opcija razagovora i dogovora sa sestrama i lekarima obavezno se posavetujte i pitajte šta vam oni preporučuju i na koji način da se napinjete, a o tome možete učiti i na radionicama za trudnice.

Koje mišiće koristiti tokom napinjanja?

Tokom samog izgona trebalo bi da koristite poprečne trbušne mišiće i izdišete u isto vreme, to je najefektniji način izgona. Isto tako tokom izgona potrebno je opustiti mišiće karlice što će samo po sebi doći ukoliko stežete trans stomačne mišiće i lagano izdišete. Na ovaj način mišići karlice će biti pod manjim stresom i oporavak će biti lakši.

Nemojte se ni truditi istisnuti bebu samo tokom jednog napona i koristite stomačne, ne karlične mišiće, a bradu stisnite prema prsima.

Pogledajte video sa vežbama za stomak koje će vam biti od velike pomoći tokom trudnoće, porođaja i oporavka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar