Menu 

Prokelj je povrće pomalo gorkastog ukusa zbog koga je pomalo zapostavljeno i ređe se koristi od nešto „slađih“ rođaka karfiola i brokolija. Sigurni smo da ćete nakon čitanja ovog teksta odmah otrčati u potragu za prokeljom jer ćemo vam otkriti koliko se zdravlja krije u ovim malim glavicama kupusa.

Prokelj spada u porodicu kupusarki što nije teško zaključiti s obzirom da izgleda baš kao minijaturni kupus, a evo samo nekoliko razloga zbog koga bi trebalo da ga jedete u što većim količinama, posebno zimi.

20246107456_d1907313e4_z

Čuva zdravlje kostiju. Prokelj je pun vitamina K koji je zadužen za zdrave i jake kosti u ljudskom telu. Smao jedna šolja prokelja sadrži preko 270 odsto dnevnih potreba organizma za vitaminom K. Istraživanja su pokazala da je ovaj vitamin povećava gustinu kostiju i smanjuje rizik od fraktura kod pacijenata sa osteoporozom.

Borac protiv kancerogenih obolenja. Kao što smo već rekli prokelj dolazi iz porodice kupusarki za koje je dokazano kako smanjuju rizik od kancerogenih obolenja. Dokazano je da ljudi koji jedu voše kupusarki imaju manje šanse da obole.

Snižava holesterol. Kad se prokelj izloži pari , vlakna koja sadrži se vezuju za kiselinu u crevima i što olakšava prolaz kroz telo. Na taj način se nadomešćuje izgubljena žuč ali sa holesterolom koji se vać nalazi u organizmu.

3539983111_7dae28f8d9_o

U kombinaciji sa žitaricama čini sjajan izvor proteina. Prokelj za jedno povrće sadrži zaista zavidnu količinu proteina, čak 4 grama po jednoj šolji. Najbolje bi bilo da ga kombinujete sa žitaricama jer su mu za valans neophodne amino kiseline.

Podstiče gubitak kilograma. Jedna šolja prokelja sadrži svega 56 kalorija, veoma je siromašan masnoćama, a sadrži 4 grama vlakana koji su od koristi za probovani sistem i daju vam osećaj sitosti.

Savet: Da bi prokelj izgubio svu svoju gorčinu pržite ga ili dinstajte dok ne dobije hrskavu koricu jer se na taj način oslobađa sulfur koji je zadužen za taj gorkast ukus i pomalo neugodan miris.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Ivan

    Svaka cast za savet, koji prakticno ponistava sve sto je dobro u ovom povrcu. Przenje ili dinstanje na ulju zaboravite zauvek. To je najgori kulinarski postupak koji od zdravih namirnica pravi sustu suprotnost.

Napišite komentar

Zdravlje

Ova zima nas satlno iznenađuje naglo visokim temperaturama što pomaže bakterijama i virusima da se šire i preživljavaju. Ako vas ovih dana boli grlo obavezno isprobajte ovaj čaj od cimeta koji će vam...