Menu 

Bosiljak je dobro poznat začin koji se uglavnom koristi kod pripreme mediteranskih jela sa italijanskim prizvukom. Sigurno znate da je bosiljak i prilično zdrava biljčica, ali najnovija istraživanja kažu da su semenke ove biljke još zdravije.

Semenke bosiljka se već dugi niz godina tradicionalno koriste u kineskoj i ajurvedskoj medicini, ali su tek nedavno primećene na zapadu i njima su posvećena brojna istraživanja koja potvrđuju da bi ih iz mnogo razloga trebali dodati u svoju svakodnevnu ishranu. Semenke bosiljka koje se koriste za ishranu su one od slatkog bosiljka, odnosno onog bosiljka kojeg najčešće koristimo kao začin.

Semenke bosiljka izgledom podsećaju na chia semenke jedina razlika je što su za razliku od chia, semenke bosiljka potpuno crne i oblika suze. Kad ih potopite u vodu ove semenke dobijaju konzistenciju želatine i iz tog razloga se u Aziji koriste kao sredstvo za zgušnjavanje napitaka.

Potencijalna lekovita svojstva semenki bosiljka

8266434449_e24799bd4b_z

Istraživanja su pokazala da semenke bosiljka imaju antioksidantska, antikancerogena, antivirusna, antibakterijska te antigljivična svojstva. Do sada je sprovedeno veoma mali broj istraživanja na temu ove namirnice, a jedan od razloga jeste što tržište još uvek nije u potpunosti zainteresovano za ovaj proizvod, ali neka preliminarana istraživanja naslućuju da bi se to moglo promeniti u dogledno vreme.

Do sada su dokazana brojna potencijalna lekovita svojstva ovih semenki, a smo neka od njih su:

Regulisanje nivoa šećera u krvi. Prema istraživanjima, semenke bosiljka mogu pomoći kod kontrole šećera u krvi kod ljudi obolelih od dijabetesa tipa 2.

Pomoć kod probave. Kada se semenke namoče u vodi. Vlakna koja se nalaze sa vanjske strane se pretvore u želatinastu masu, a istraživanja su pokazala da upravo ta vlakna imaju laksativna svojstva. Semenke bosiljka se koriste i kod ublažavanja stomačnih grčeva, loše probave i zatvora.

Za kontrolu apetita. Ista vlakna koja poboljšavaju probavu pomažu i da osećate sitost duže vreme što može biti od velike pomoći ako pokušavate smršati.

Respiratorno olakšanje. Tradicinalno, bosiljak se koristi za lečenje prehlada, gripa i astme.

Pomaže kod stresa. Naučnici kažu da konzumiranje semenki bosiljka utiče na raspoloženje i može pomoći kod manetalnog zamora, depresije i migrena – stanja koji su obično uzrokovani stresom.

Kao tretman za negu kože. Semenke bosiljka se mogu izmrviti i koristiti kao tretman za rane, posekotine i manje infekcije kože.

Smanjuju nivo holesterola. Istraživanje sprovedeno na Tajlandu je pokazalo da su se semenke bosiljka pokazale kao veoma delotvorne kod snižavanja nivoa holesterola.

5715659339_f94f76bc20_z

Kako pripremati i koristiti semenke bosiljka

Ako imate neki omiljeni recept sa chia semenkama možete ih bez problema zameniti semenkama bosiljka jer imaju gotovo jednako svojstvo za zgušnjavanje. Na primer, pudizini sa chia semenkama su veoma popularni, a na isti način možete pripremati i semenke bosijka.

Ono što je drugačije jeste da semenke bosiljka vodu upijaju još brže nego chia. One će omekšati za gotovo pet minuta, dok cjia semenkama treba i do sat vremena U svakom slučaju i jedne i druge će stvoriti gustu želatinastu masu. Ako ste u žurbi semenke bosiljka možete koristiti nakon pet minuta, ali se preporučuje da ih koristite nakon nekoliko sati namakanja jer će se na taj način otpustiti svi enzimi koji su dobri za zdravlje. Namočene semenke možete upotrebiti sa svom želatinom koju su otpustile, a možete ih i isprati. Kako vam više odgovara.

Evo nekoliko saveta kako da koristite semenke bosiljka.

  • Dodajte ih u napitke: sokove, kokosovo mleko ili čaj.
  • Umešajte ih u jutarnji smoothie.
  • Pospite ih po salati.
  • Umešajte ih u veganski sir ili neki krem umak.
  • Koristite ih u desertima umesto tapioke ili nekog drugog sredstva za zgušnjavanje.
  • Kombinujte ih sa jogurtom i voćem.

Nemojte davati pića i jela sa semenkama bosiljka deci ili osobama koje imaju bilo kakvih problema sa gutanjem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Tačan broj pušača nije poznat, ali on raste iz godine u godinu. Cigarete su sve skuplje, a o štetnosti i da ne govorimo. Pozovite prirodu u pomoć i bacite cigarete. Piši! Širi...