Menu 

Da li je odlazak kod frizera u trudnoći siguran? Koji su tretmani bezbedni, a koji ne? Čega se treba paziti? Odgovore potražite u nastavku teksta.

Malo relaksacije u salonu lepote u trudnoći nije na odmet, ali ne treba se zaletati, treba obratiti pažnju na par stvari.

Sigurno

trudnica pravi frizuruDobro provetravan (sa dobrom ventilacijom) frizerski salon je relativno siguran za trudnice. Trebalo bi da što manje udišete isparavanja laka za kosu i nekih hemikalija koje se koriste u salonima. (Ovo je posebno važno za sve one trudne frizerke. Njima se preporučuje da prestanu da rade sa hemikalijama i farbama i da salon redovno provetravaju).

Šišanje, feniranje, kovrdžanje i slaganje kose u punđe je sasvim bezbedno za trudnice ako tom prilikom nisu korišćene neke jake maske za kosu, sprejevi i druga sredstva, čiji sastav još nije ispitan – da li je siguran za trudnice (na žalost, tako je sa mnogim frizerskim proizvodima).

Mnogi prozvodi za stilizovanje kose (posebno lak za kosu) sadrže štetne materije, koje trudnice ne smeju udisati i koje nije preporučljivo da koriste, posebno ne u prvim mesecima trudnoće.

Konsultujte se sa frizerom – neka vas ošiša tako da je kosu lako održavati, da joj nije poterebno mnogo proizvoda za stilizovanje (gelovi, sprejevi, vosak, …). Iako se savetuje da i to izbegavate u prvim mesecima trudnoće, farbati se možete posebnim farbama koje su sigurne za trudnice, ali poželjnije prelivima i sličnim proizvodima kojima dobijate kratkotrajniju boju (ili probajte sa kanom ili prirodnim bojama – 5 načina da ofarbate kosu na prirodan način). Negujte kosu prirodnim maskama i oblikujte sami na prirodan način. (Evo kako možete napraviti gel za kosu od lana – Zanimljiva i jednostavna ideja za domaći gel za kosu).

Šta izbegavati

trudnica frizuraBrazilsko feniranje nije preporučljivo trudnicama, zbog formaldehida, koji se nalazi uproizvodima koji se koriste prilikom ovog tretmana. (Keratinski tretman – da li je brazilsko feniranje tako dobro?)

Izbegavajte farbanje, kovrdžanje ili ravnanje kiselinama, pramenove i slične tretmane koji uključuju korišćenje proizvoda sa teškim hemikalijama – to može biti opasno po razvoj ploda, posebno u prvom tromesečju.

Frizerke bi trebalo da nose rukavice i ne bi trebalo da rade više od 35 sati sedmično. Što se tiče ostalih trudnica, iako čvrstih dokaza nema, smatra se da 3 do 4 tretmana tokom trudnoće (uz izbegavanje najtežih tretmana) ne mogu našteti plodu. Farbanje se smatra sigurnim (posebno uz mnoštvo “eko farbi”), ali se preporučuje tek u drugom i trećem tromesečju. Ako izvlačite pramenove neka to budu oni koji ne idu od korena kose. Tražite farbe koje imaju manji udeo amnonijaka i peroksida.

Šta vi mislite o farbanju i sredstvima za stilizovanje kose u trudnoći?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar