Menu 

Slab imunitet nije nešto što možete tek tako ignorisati. Pravilnim odabirom hrane, lekovitog bilja, čajeva i vežbanjem nećete postati Supermen, ali ćete “preplašiti” mnoge bolesti, koje će vas zaoblaziti u širokom krugu.

Promena stila života i mali trikovi u ishrani mogu vam pomoći da napravite nevidljivi štit, auru, koja će vas braniti od virusa, bakterija, infekcija, gripe, prehlade.

Imunološki sistem

Reč je o drugoj liniji odbrane našeg organizma (prva je naravno, koža i sluzokoža). Zanimljivo je da naš imunitet “pamti” viruse i bakterije, koji su nas napadali i zna kako da nas odbrani od njih.

Slab imuni sistem možete imati, jer ne dobijate dovoljno određenih nutrijenata putem ishrane – važnih vitamina i minerala. Takođe, izloženost pesticidima, insekticidima i sličnim hemijskim supstancama može da oslabi imunitet. A razlog možete potražiti i u tome što je vaš organizam moža pun toksina, koji su se nakupili vremenom zbog loše ishrane i nezdravog života.

Zanimljivo je da imunitet možete oslabiti ako preterujete sa korišćenjem antibiotika, zbog čestog nedostatka sna, stresa ili zbog preterane fizičke aktivnosti.

Jačanje imuniteta prirodnim putem

Zeleniš je važan, posebno povrće sa tamnim listovima (poput spanaća), jer je puno vitamina (A, E, B1, B2, B9) i minerala važnih za jak imunitet.

Povrće i voće. Tu mislimo na: mrkve, brokoli, bundeve, kelj, cveklu, kupus, patlidžan, mladi grašak, paprike, luk, paradajz, … Povećajte i unos voća bogatog vitaminom C, a pijte i čaj od šipka.

Od sušenog voća bazirajte se na: bademe, kajsije, pistaće, pekan orahe, sušene brusnice, semenke bundeve, brazilske orahe, …

slab imunitet

By: Kevin

Konzumirajte više belog luka i jogurta. Ovo je najjednostavniji savet. Možete čak ponekad napraviti salatu od belog luka i jogurta sa svežim povrćem. Služite uz ručak.

U ishranu uključite i kokosovo ulje, pijte zeleni čaj, čaj od šipka i koprive, jedite sočiva i što zdraviju hranu.

Pročitajte i recepte za .

Piši!
Širi dalje!

4 komentara
 1. Prosto zdravo

  Svidja mi se naziv sajta pro100healthy. Prosto zdravo i sve je rečeno. Zdrava hrana i zdrav način življenja, koliko god je to moguće u ovom ubrzanom svetu.

 2. dr24

  Koliko ja zanm acerola je jedan od najbogatijih izvora vitamina C u prirodi, jer sadrži od 1000 mg do 4500 mg vitamina C na 100 g svežeg ploda. . U tradicionalnoj medicini acerola se vekovima upotrebljavala u terapiji anemije, prehlade i gripa, kod dizenterije, za bolji rad srca, a indijanci su je koristili kao tonik za revitalizaciju i jačanje snaga organizma pre odlaska u borbu. Pored toga jak je antioksidans i dobar borac protiv oksidativnog stresa tako da je sjajna i za sportiste. Nobelovac Linus Pauling savetovao je velike doze vitamina C u lečenju i prevenciji bolesti i ističe njegov značaj za imunitet i bolesti srca i krvnih sudova. Ova kombinacija koju ste naveli sa OPC-om čini se veoma dobra za kardiovaskularne probleme. Možete li mi samo reći gde mogu da pronađem tu kombinaciju… Hvala unapred

  • Maja J.

   Za dr24:

   ja sam OPC+C našla na nekom sajtu pro100healthy, jer njihov proizvod ima dozvolu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a mislim da je proizveden u Austriji

 3. Maja J.

  Odličan tekst. Ja sam koristila sve ovo navedeno u tekstu, a na preporuku doktorke uzela sam i pro100healthy OPC + C vratila imunitet u normalu. Prirodno je najbolje, ali nažalost hranom ne možemo da unesemo dovoljne količine antioksidanata, vitamina i minerala neophodnih za jak imunitet. Na svu sreću postoje koncentrovane, prirodne supstance u vidu kapsula koje sam već pomenula, baš za stanja jako slabog imuniteta. Ovo što sam ja uzimala je kombinacija acerole i semena grožđa.

Napišite komentar