Menu 

Ako je ovo prvo leto koje vaša deca  provode sa roditeljima koji su se razveli, onda se potrudite da se u školu vrate sa najlepšim uspomenama, bez ružnih i stresnih situacija.

Dok se većina dece školskom raspustu veseli zbog opuštanja, odlaska na more, spavanja kod drugara i naveče dužeg ostajanja budnim, deca razvedenih roditelja treba da se suoče sa roditeljima koji nisu u stanju ništa da se dogovore. Ako ste se nedavno razveli i ovo je prvo leto koje provodite odvojeni, potrudite se da vaša deca to ne osete previše ma koliko bolno bilo. Pokušajte sa nekima od saveta koje smo za vas pronašli.

Raspored vremena provedenog s decom tokom raspusta je obično drugačiji od onog za vreme trajanja škole i pokušajte da se organizujete na najbolji mogući način. Potrudite se da bez obzira u kakvim ste odnosima sa vašim bivšim partnerom i vaše dete u školu ponese najlepše uspomene sa raspusta.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-boy-don-t-wanna-hear-parents-conflict-image21343440

Izbegavajte nesuglasice i prepucavanja

Leto je vreme kada deca treba da uživaju napolju, igraju se sa drugarima, istražuju i opuštaju se od školskih obaveza. To nikako nije vreme da se prepucavate. Ako dete želi da ide na letnji kamp ili da prespava kod drugara složite se bez obzira što ste vi planirali nešto drugo. S druge strane, ako vaš partner želi dete voditi na izlet, utakmicu ili nešto treće mimo dana određenih sudom, ne budite svojeglavi već pristanite, to je u interesu vašeg deteta.

Poštujte mišljenje vaše dece

Bez obzira što se vaš život nakon razvoda promenio iz korena, deca to ne bi trebalo da osete. Prilagođavajte se njegovim potrebama koliko je moguće. Ako dete želi da upiše neku letnju školu koja je bliže kući u kojoj sada živi vaš bivši partner, dogovorite se da vreme provodi kod njega ma koliko vam se to ne sviđalo, jer interesi deteta treba da budu ispred vašeg ponosa.

Uključite dete u planiranje

Kada se sa bivšim supružnikom budete dogovarali o letnjem rasporedu viđanja dece, obavezno uključite i decu u ta planiranja, pitajte ih šta bi oni najviše voleli i potrudite se da obe strane ispoštuju taj dogovor.

Prepoznajte da li je dete zabrinuto

Čak i ako vam ništa ne govori trebalo bi da znate prepoznati da li je dete zabrinuto zbog vaših silnih prepucavanja. Ako mama nije dovoljno fleksibilna ili tata želi svoj vikend sa detetom iako ono želi ići kod bake dete će to doživeti tragično i zato razgovarajte kako sa detetom tako i sa bivšim partnerom.

Pohvalite bivšeg partnera

Ako se vaš bivši partner zaista trudi da deci učini leto zabavnim bez obzira da li to uključuje vas, primetite to i pohvalite ga pred detetom.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-choosing-perent-kid-standing-divorced-parents-image39544929

Ne prisvajajte vreme provedeno sa decom

Vreme koje dete provodi sa mamom ili tatom, nije roditeljsko, već dečije vreme i pokušajte na to baš tako gledati. Vi ste tu da deci vreme učinite zabavnim i ugodnim, ne obrnuto. Često se zna desiti da roditelji ne dozvole da deca učestvuju u nekim aktivnostima jer se ona poklapaju sa vremenom koje treba da provedu sa njima, što je potpuno pogrešno. Važno je šta dete želi, jer ono nije tu da se povinuje vašim potrebama.

Iskoristite leto da unapredite odnose

Ako tokom školske godine niste u mogućnosti da provodite puno vremena sa vašim detetom zbog obaveza onda iskoristite leto da što više vremena provedete sa vašim klincem, da negde otputujete i zabavite se. Pokušajte zaboraviti nesuglasice sa bivšim partnerom, ma koliko povređeni bili i potrudite se da bez obzira na novonastalu situaciju vašem detetu ovo bude najbolji raspust. Još imate vremena.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar