Menu 

Mnogo je razloga zbog kojih će mačka urinirati po vašem tepihu, podu li, čak, patikama. Neugodan miris je izrazito jak, ali ga možete ukloniti uz pomoć par trikova.

Mačke mogu urnirati po kući zbog toga što nemaju svoj odvojen pesak ili zato što se osećaju ugrožene jer ste dobili bebu ili doveli novu mačku. Takođe, na taj način one žele da obeleže teritoriju. Ako se ovo često događa i vi ne možete da otkrijete razlog, obratite se veterinaru.

Ali, do tada vam i dalje ostaje problem urina. A najgore od svega je, ako ga ne uklonite dobro, mačka će se vraćati da urinira na to mesto. Za izrazito neugodan miris kriva je bakterija u urinu, koja može da ošteti tepihe i podove od drveta. Zato ga morate hitno ukloniti.

Sa tepiha

Postoji nekoliko načina da uklonite mačiji urin iz tepiha. Prvo pokupite što više urina sa tepiha uz pomoć papirnih ubrusa. Pomešajte sirće i vodu u omeru 3:1 i pospite po tepihu. Upijte višak tečnosti sa ubrusom, pa pospite sodom bikarbonom. Pomešajte 180 ml hidrogen peroksida (3-odstotnog) sa 1 kašičicom tečnog deterdženta za suđe, pa tu mešavinu pospite preko sode bikarbone. Stavite gumene rukavice i dobro sve utrljajte u tepih.Ostavite da se sve u potpunosti osuši. Posle samo usisajte tepih. Ukoliko se urin oseti ponovite postupak, ali proverite i druge delove tepiha, nameštaj i odeću.

Takođe, možete očistiti urin i na drugačiji način. Pomešajte sodu bikaronu sa malo suvih ili svežih cvetova lavande, pa to dobro utrljajte u tepih. Ostavite da se osuši, pa usisajte. Mačke ne vole miris lavande, pa će i izbegavati nameštaj i tepihe, koje inače brišete ili perete sa sredstvima sa lavandom. Slično je i sa narandžinom koricom.

Sa drvenih podova

mačiji urin

By: PCB75

Možete probati sa blagim hidrogen peroksidom. Nanesite ga ostavite 2 minute da deluje i obrišite. Pazite samo da uklonite vlažnom krpom ostatke hidrogen peroksida, jer može se dogoditi da vam ostanu blede mrlje na podu. Hidrogen peroksid možete mešati i sa deterdžentom za suđe i sodom bikarbonom ili koristiti samo obično sirće, ako se plašite oštećenja na podu.

Sa odeće

Da biste uklonili neugodan miris mačijeg urina sa odeće dodajte u veš mašinu 60 ml sirćeta prilikom pranja. Sirće deluje kao prirodan omekšivač, a kako mačke ne vole lavandu možete napraviti i ovu mešavinu –

Da li ste vi imali sličnih problema sa svojim ljubimcima? Pročitajte i .

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. M

    Zdravo,

    da li je neko imao iskustva sa time da se mače popiškilo na kožne čizme?

    Kako u tom slučaju da se rešim mirisa i da ih operem?

    Pozdrav i unapred hvala!

Napišite komentar