Menu 

Spontani pobačaji u ranom stadijumu trudnoće su toliko česta pojava da ih lekari smatraju normalnim delom reprodukcije, ali to ne umanjuje gubitak i tugu koje žena nakon toga oseća. Danas pričamo o najčešćim uzrocima spontanog pobačaja.

Statistike kažu da čak 15 odsto utvrđenih i čak polovina od svih trudnoća završi spontanim pobačajem. Zna se desiti da žena doživi pobačaj, a da ni ne zna kako je bila trudna, te pobačaj doživi samo kao menstruaciju.  Ipak brojke sigurno ne mogu umanjiti bol koji svaka žena oseća nakon ovakvog gubitka i to je jedina istina.

Ako ste do sad imali pobačaj onda sigurno želite znati i šta ga uzrokuje, te postoji li neki način da ga sprečite. Veoma je važno da se opustite da razmišljate pozitivno, ako ste jednom začeli prirodnim putem imate 80 odsto šansi da začnete ponovo. Drugo, pomirite se sa činjenicom da možda nikada nećete saznati zašto ste imali spontani pobačaj jer u većini slučajevi oni dolaze iznenada da ni lekari ne znaju zašto.

Mi vam navodimo neke od najčešćih uzroka spontanog pobačaja.

spontani-pobačaj

Abnormalnosti materice i oslabljen grlić. Ako vam je materica „abnormalna“ kad je u pitanju oblik ili ako je podeljena to može dobvesti do pobačaja jer embrion ne može da se smesti ili ako se smesti do njega ne mogu doći nutrijenti koji su mu potrebni da se razvija. Abnormalnosti materice uzrokuju čak 10 odsto pobačaja.

Ovaj problem se u većini slučajeva ne otkrije sve do prvog pobačaja, a u tom slučaju će vam lekar savetovati šta da učinite jer se abnormalnosti u većini slučajeva mogu ispraviti hirurškim putem.

Problemi sa štitnom žlezdom i dijabetes. Problemi sa štitnom žlezdom, bilo da je u pitanju hiper ili hipotiroidizam te dijabetes koji se ne drži pod kontrolom matericu čine neprijateljskim okruženjem za embrion i njemu je veoma teško da preživi. Ako imate ovakvih zdravstvenih problema, a silno želite ostati u drugom stanju onda pratite lekarska uputstva i promenite životne navike zbog kojih će vaše stanje biti pod kontrolom.

Sindrom policističnih jajnika. Žene koje pate od ovog sindroma imaju previsok nivo muških hormona u organizmu što pored ostalih problema uzrokuje i neredovne menstruacije i ovulacije. Čak i kod žena koje nemaju dijabetes sindrom policističnih jajnika uzrokuje rezistentnost na insulin što sprečava endometrijum da sazri na pravi način.

Bakterijske infekcije. Mnogi mikro-organizmi u muškom i ženskom reproduktivnom traktu su potpuno bezopasni čak i dobroćudni, ali određene bakterije uzrokuju probleme uključujući i povećan rizik od spontanog pobačaja. Pojedine bakterije uzrokuju upalu endometrijuma što jednostavno onemogućava embrionu da se razvije.

Loše životne navike (cigarete, alkohol, droge, zagađenje). Nikotin prolazi kroz posteljicu i ometa snabdevanje krvi i rast fetusa. Žene pušači imaju dvostruko veću stopu pobačaja nego žene koje ne konzumiraju cigarete. Ispijanje više od dva alkoholna pića dnevno takođe ima veze sa pobačajem, o lakim i teškim drogama da ne govorimo. Veliki uticaj može imati i okruženje u kom žena radi. Kod  žena koje rade na farmama, operacionim slama, laboratorijama i zubarskim oridinacijama rizik od pobačaja je nešto veći jer su okružene hemikalijama koje svakodnevno udišu. Kad su u pitanju ovi uzročnici stvar se lako može rešiti i sve je u vašim rukama. Sve što treba da uradite jeste da promenite svoje životne navike i počnete da živite zdravijim životom. Možda vam se ne čini tako jednostavno, ali zaista jeste.

grcevi-u-stomaku

Prvi znakovi spontanog pobačaja

U ranom stadijumu trudnoće tačkasto krvarenje je sasvim normalna pojava, ali ako osetite bolove nalik onim menstrualnim ili jak bol u predelu abdomena praćen jakim krvarenjem možda je u pitanju spontani pobačaj i odmah se obratite lekaru. Lekar će obaviti ginekološki pregled i ako utvrdi da je grlić materice otvoren reč je o pobačaju. Ako se radi o pobačaju u početnom stadijumu trudnoće šanse da vam neće biti potrebna nikakav medicinski tretman su velike, ali u pojedinim slučajevima je potrebno obaviti kiretažu da bi se uklonilo tkivo embriona iz materice.

Bez obzira na to koliko vas uveravali da je to svavim normalno i da dosta žena prolazi kroz isto, ne dozvolite da umanjuju vašu bol i slobodno si dajte vremena da prihvatite i prebolite svoj gubitak. Razgovarajte sa vama bliskim osobama ili sa ženama koje su prošle kroz isto i podelite sa njima ono što vas tišti. I na kraju, nikako nemojte odustajati od pokušaja da ponovno zatrudnite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar