Menu 

Ovog leta se ponovite – starom-novom garderobom. Prepravite stare traperice i dobićete nove šik komade odeće.

Postoji nekoliko sasvim jednostavnih načina da od starih traperica napravite nove i to samo u par poteza. Odaberite bar troje traperica i izaberite neki od ovih načina za ukrašavanje i dobićete sasvim nove hlače. Tri para novih hlača gotovo bez imalo uloženog novca? O da, to je ostvarivo.

Izbeljivač

Prošarane izbeljene hlače su i ovog leta hit. Odaberite obične plave traperice ili neke u boji. Potrebno vam je još: kanta, izbeljivač, boca sa vodom, elastične gumice. Hlače nemarno zgužvajte i zavežite elastičnom gumicom čvrsto. Kantu do pola napunite vodom. Stavite izbeljivač, promešajte, pa onda potopite hlače. Količina izbeljivača zavisi od toga koliko brzo blede vaše hlače. Ako i nakon sat vremena idalje sporo blede uspite još izbeljivača. Hlače pritiniste bocom napunjenom vodom da bi ostale potpoljene u mešavinu vode i izbeljivača. Ostavite 4 sata (ili duže), izvadite hlače, prospite vodu u WC šolju, skinite elastične gumice sa hlača. Napunite kantu čistom vodom i dobro (u nekoliko voda) isperite hlače. Stavite ih da se suše ili pre toga operite u mašini za veš, ali obavezno bez ikakvog praška ili omekšivača.

Nitne

Ovi dodaci su tako popularni, a sa njima možete ukrasiti hlače (džepove ili čak cele hlače), torbe, teksas, pa i pamučne jakne, … Da biste ih lako umestili poslužite se pincetom i nožem. Izvijte zubce, odredite gde ćete i kako rasporediti nitne, provucite ih kroz materijal uz pomoć pincete, pa ih sa druge strane savijte uz pomoć noža da ne oštetite prste.

Slaganje boja

Farbanje samo određenih delova hlača (u vidu prugica, linija, ili samo ofarbanih nogavica) postalo je popularno nekon što su neki poznati brendovi predstavili kolekcije hlača u tom stilu. Obično devojke ofarbaju deo nogavica sa strane od džepova pema dnu ili samo celi donji deo nogavica ispod kolena. Označite (ogradite) samolepljivom trakom deo koji želite da ofarbate, četkom nanesite boju za tkaninu, ostavite da se osuši, uklonite traku i vaše hlaše su spremne.

Čipka

Traperice ili teksas šorts izgledaće tako fenomelano ovog leta ako im dodate par komadića čipke, recimo na džepove. Najjednostavnije je da ih zalepite lepkom za tkaninu.

Ombre

I ombre prelivanje je jednostavno napraviti na hlačama, ali je potrebno malo više truda. Rastvorite boju u kanti (kako je navedneo na uputstvima), umočite deo hlača u boju (što blažu) i ostavite par sati. Nakon toga umočite manji deo hlača (da dobijete ombre prelaz) u istu kantu u koju ste samo dodali još boje, da je pojačate, da bude intenzivnija. Ostavite par sati. Nakon toga okačite hlače da se cede.

traperice ombre

https://www.flickr.com/photos/45988676@N07/7419950960/in/photostream

Rajsferšlus

Kao i nitne rajsferšlusi su postali popularni kao zanimljiv novi dodatak nogavicama. Potrebno je samo da rasparate donji deo nogavice (ovo radite samo kod uskih hlača – takozvane zvoncare nisu baš pogodne) i da na to mešto ušijete kratki rajsferšlus. Naravno, to uvek možete prepustiti profesionalnom šnajderu.

Sve te „poderotine“

Godine prolaze, ali poderane hlače ne izlaze iz mode. Sami ih možete napraviti samo uz pomoć makazica. Iseckajte delove gde želite da budu šupljine i izvucite končiće. Možete rupu da prekrijete i komadićem šarenog materijala ili čipke koji ćete prišiti ili zalepiti sa druge strane – kada izvratite hlače.

Da li ste već sami radili neku od ovih prepravki? Koja vam se najviše dopada?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Majčina dušica je prema istraživanja puno više od začina za vaša jela, ulje majčine dušice dokazano deluje bolje na menstrualne bolove od ibuprofena. Otkrivamo više. Piši! Širi dalje!