Menu 

Nemaju sve novopečene majke tu sreću da tokom prvih meseci bebinog života imaju pomoć od strane majke, svekrve ili partnera koji je uspio da dobije slobodne dane, o plaćenoj pomoći da ne govorimo. Evo nekoliko saveta kako da uskladite kućanske poslove i brigu o novorođenčetu.

Iako vam toplo preporučujemo da se tokom prvih nedelja po rođenju bebe ne opterećujete kućanskim poslovima bar dok ne budete mogli normalno ustajati i dok se ne oporavite, postoje neke sitnice koje treba da se obave. Dok se vi ne oporavite, rana od epiziotomije ili carskog reza ne zaraste nek se kućanskim poslovima bavi vaš partner ili zamolite drugarice da vam povremeno navrate i obave ono najosnovnije, ako vam baka-servis nije u blizini.

Od svih kućanskih poslova prvih dana jedino neće moći čekati pranje veša jer ne možete ni zamisliti koliko veša može isprljati mala beba a sve to zbog čestog presvlačenja, hranjenja i bljuckanja. Zaposlite sve prijatelje  prvih nekoliko nedelja da vam peru i peglaju veš dok vi ne povratite snagu.

Ukoliko nemate posebnu pomoć, evo nekoliko saveta kako da se uskladite.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-woman-doing-laundry-holding-daughter-image8688015

Beba je na prvom mestu

Ako nemate tu sreću da možete dojiti od prvog dana, vodite računa o tome da uvek imate pripremljenu jednu flašicu zamenskog mleka, da su vam flašice uvek čiste i sterilne. Tokom prvih nedelja bebinog života pelene za jednokratnu upotrebu će uveliko smanjiti količinu prljavog veša, pa čak i ako ste njihov protivnik ukoliko nemate pomoć u kući koristite ih bar dok ponovo ne budete u punoj snazi jer pamučne pelene je potrebno prati i peglati svaki dan.

Kuvanje

Iako je tokom perioda dojenja veoma važno kako ćete se hraniti pokušajte pripremati jela koja ne zahtevaju dugo stajanje pored šporeta i dugotrajno mešanje. Supe, salate i sendviči mogu biti sasvim dobra ishrana za celu porodicu tokom prvih dana. Napravite listu obaveza za sve ukućane kad je u pitanju priprema hrane, uključite čak i stariju decu. Ovaj period je savršen i da se vaš partner iskuša kao glavni kuvar u vašoj kući ili ako ništa da pronađe nove restorane koji imaju dostavu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-tired-mother-doing-laundry-baby-sleeping-image16262885

Obavljajte ono najvažnije

Fokusirajute se na kućanske poslove koji ne mogu čekati kao što je pranje suđa ili pranje i peglanje veša, a kuću čistite od prašine deo po deo. Jedan dan očistite kupatilo, drugi dan kuhinju i tako redom, najvažnije je da se soba gde beba boravi čisti redovno. Kada čistite kuću neka vam beba uvek bude na oku, stavite je u nosiljku, stolicu za hranjenje ili ogradicu u prostoriji koju čistite, a tokom čišćenja se često obraćajte bebi ili joj pevajte. Isto tako dok je beba manja možete je nositi u sling marami dok usisavate kuću.

Odmarajte se

Ne dozvolite da vas kućanski poslovi iscrpe i odmarajte što više možete, posebno ukoliko dojite vašu bebu. Imajte na umu da ćete u prvom periodu bebinog života spavati slabije nego obično ili da nećete spavati uopšte, a broj obaveza u domaćinstvu će se povećati. Neka vam pređe u naviku da pored sebe uvek imate čašu nekog zdravog, nutritivnog napitka za vreme dojenja i to vreme iskoristite da podignete noge, slušate muziku ili pogledate nešto opuštajuće na televizoru.

I na kraju vam savetujemo ono što ćete čuti bezbroj puta tokom prvog perioda nakon poroda – kad beba spava, spavajte i vi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar