Menu 

Koliko ćete samo puta presvući svoju bebicu dok se ne navikne na tutu? Brojka je ogromna. Zato saznajte sve o presvlačenju bebe.

Čini se baš jednostavnim, ali kada vaš mali anđeo, onako sitan i nežan, dođe u kuću i presvlačenje vam se učini kao pravi izazov. Posebno dok je još pupčana vrpca “u igri”.

Bilo da se radi o jednokratnim ili pamučnim pelenama računajte da ćete promeniti oko hiljadu pelenu u godini dana. Mnogo? Može biti i više.

Bebe većinu vremena provedu u vršenju nužde, spavanju i jedenju. I vi sigurno imate neke svoje anegdote vezano za početke i prva presvlačenja. Dobro je znati šta vas čeka, zar ne?

O pelenama

beba u pelenama sa kapicomJednokratne, pamučne/tetra, švedske – to su pelene koje ćete upotrebljavati. (Pročitajte i Pamučne protiv pelena za jednokratnu upotrebu).

Većina majki koristi gotovo od samog početka jednokratne pelene, neke koriste samo pamučne, a druge kombinuju.

Jednokratne kupujete u velikim paketima i mesečno će vam, u početku (u prvih 6 nedelja) trebati od 250 do 300 pelena (od 8 do 12 dnevno). Lake su za korišćenje i presvlačenje je sa njima brže. Međutim, imaju i dosta nedostataka: nisu baš ekološke, stvarate mnogo otpada, neke bebe mogu biti na njih alergične (zbog veštačkih materijala), skuplje su.

Ako odaberete pamučne tetra pelene neke majke smatraju da ste napravili bolji izbor. Koristite ih sa švedskom pelenom (povezom), jeftinija su opcija (trebaće vam sveukupno za celi period 60 do 70 pelena), a veličina je univerzalna. Ipak, sa ovim pelenama presvlačenje je malo duže, perete ih na visokim tempreturama posle svake upotrebe, obavezno peglate, slabije upijaju, pa bebina guza može biti duže vlažna, … Uz to, tu je i švedski povez koji je preporučljiv zbog kukova, dok za jednokratne nije obavezan, jer pedijatri smatraju da jednokratne sasvim zadovoljavaju potrebu za širokim povijanjem. Neke majke se plaše da neće dobro namestiti švedski povez, te da će uznervoziti bebu više dugim presvlačenjima. Što se tiče kukova, ovaj deo je važan jer oni kod bebe nisu još u potpunosti sazreli. Sazrevanje traje gotovo celih 6 meseci i zato se preporučuje celo vreme široko povijanje.

Šta vam je potrebno

oprema za presvlacenjePored pelena za presvlačenje bebe pripremite i jednu nepromočivu prostirku, a bebu presvlačite na čvrstoj podlozi u visini vašeg struka. Kada birate pelene pazite da su odgovarajuće, jer sve bebice se ne razvijaju istim tempom. Ukoliko primetite curenje iz pelene možda je potrebno da uzmete za broj manje, ali pazite naravno da ne stišću bebicu.

U prvih 6 nedelja se ne preporučuje korišćenje vlažnih maramica, već samo vata, mlaka voda i pamučna krpica ili peškirić za brisanje. Neke majke ostaju pri ovom načinu brisanja bebe, jer ga smatraju ekološkim, sigurnijim i, naravno, jeftinijim.

Potrebna vam je krema za presvlačenje protiv osipa, ali i vrećica za smeće na dohvat ruke. Bebu ne ostavljajte samu tokom presvlačenja.

Kako presvlačiti bebu

Presvlačenje u prvim danima je malo osetljivije, dok se ne formira pupak. U početku će tu biti patronažna sestra koja će vam pomoći (o negovanju pupka pročitajte u tekstu Nega pupčane vrpce kod beba).

Kojom god da pelenom dete povijate pre presvlačenja morate oprati ruke dobro, bebu staviti na prostirku i skinuti prljavu pelenu. Bebu obrišete dobro (ovo je vrlo važan korak), namažete kremom za presvlačenje i pripremite čistu pelenu.

Ako koristite pamučnu prvo stavite švedsku pelenu (sa širom delom ispod bebine guze), pa pamučnu presavijenu u pravougaonik 8 puta (u početku, a posle 4 puta) i ispod nje drugu pamučnu nameštenu u trougao. Pravouganu pelenu stavljate bebi ispod guze, između nogu i prekrivajte pupak, pa omotate sve trouglastom pelenom zavlačeći stranice oko kukova. Bebu umotate i povežete švedskom pelenom.

povijanje beba

Ako koristite jednokratnu potrebno je samo da je namestite i lepljivim trakama spojite krajeve. Proverite uvek prstom da niste bebu previše zategnuli oko stomaka i nogica.

Da biste izbeli osip pamučne pelene perite na najvišim temperaturama, blagim deterdžentom, bez upotrebe omekšivača i parfemskih dodataka. Tokom presvlačenja najbolje je da se bebina guza osuši prirodno i da je ostavite kratko razmotanu, da koža može da diše. Ako koristite vlažne maramice upotrebljavajte one bez parfema, alkohola i hemikalija.

Kako da se borite protiv osipa pročitajte i u tekstu Prirodna rešenja za osip kod beba.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar